پارلمان اوکراین تقاضای رئیس جمهور آن کشور، مبنی بر تنفیذ حکومت نظامی در اوکراین را غور می کند. در عین حال، وزارت خارجۀ روسیه امروز گفت که پیشنهاد یک نشست اضطراری شورای امنیت ملل متحد را به منشی عمومی آن سازمان ارسال کرده است.
پیترو پوروشنکو، رئیس جمهور اوکراین، از روسیه خواسته است تا نیروهای گارد ساحلی و کشتی های نظامی اوکراین را هرچه زودتر رها کند.
نیروهای روسی دیروز سه کشتی نظامی اوکراین را به اتهام نقض قلمرو روسیه توقیف کرد. اما حکومت اوکراین ادعای روسیه را رد کرده و این اقدام مسکو را یک عمل تجاوزکارانه عنوان کرده است.
کشتی های نظامی اوکراین پس از یک تنش میان نیروهای گارد ساحلی اوکراین و روسیه، از سوی نظامیان روسی توقیف شدند و حال در بندر کریچ در مربوطات شبه جزیرۀ کریمیا توقف داده شده اند.
نظامیان روسی ادعا دارند که این کشتی ها بگونۀ غیرقانونی وارد آب های روسیه شده و آنها را به اقدامات تحریک آمیز متهم کرده است.
سرگی لاوروف، وزیرخارجۀ روسیه گفت "معیار کلیدی حقوق بین المللی نقض شده است. نه تنها حقوق ابحار بلکه حقوق بین الملل عمومی به شمول اساسنامۀ ملل متحد و کنوانسیون ١٩٨٢ حقوق ابحار نقض شده است."
ادعای روسیه
روسیه گفته است که کشتی های اوکراینی می خواستند تا از تنگۀ کریج که بحیرۀ سیاه را با بحیرۀ آزوف وصل می کند، بدون اجازۀ قبلی عبور کنند.
حکومت اوکراین این ادعای روسیه را رد کرده است و گفته است که این کشتی ها بادر نظرداشت اصول بین المللی در حرکت بود. نظامیان اوکراین گفته اند که روس ها بر آنها شلیک کرد که در نتیجه شش تن از نیروی گارد ساحلی اوکراین زخمی شد.
پیترو پوروشینکو، رئیس جمهور اوکراین، در یک نشست اضطراری با شورای امنیت کشورش، خواستار کاهش تنش در مربوطات شبه جزیره کریمیا و رهایی هرچه زودتر کشتی های نظامی اوکراین شد.
پیترو پوروشینکو، رئیس جمهور اوکراین گفت "من از رهبری فدراتیف روسیه تقاضا دارم و می خواهم تا آن افسران اوکراینی را هرچه زودتر رها کند که در مغایرت با قانون بین المللی بگونۀ بی رحمانه توقیف شده اند و وضعیت شان نا معلوم می باشد. ما می خواهیم تا آنان و کشتی ها هرچه زودتر به اوکراین سپرده شوند."
حکومت اوکراین دیروز نیز گفت که روسیه یک عمل تجاوزکارانه را در برابر اوکراین انجام داده است. شب گذشته حدود ٥٠ تا ١٠٠ اعتراض کننده نیز در جلو سفارت روسیه در کیف، پایتخت اوکراین تجمع کرده بودند.
واکنش ها
یک اعتراض کننده گفت "من این را یک عمل تجاوزکارانه از جانب فدراتیف روسیه در برابر اوکراین تلقی میکنم. نیاز ندارم که طور دیگر آن را تعبیر کنم."
اعتراض کننده دیگر گفت "این تجاوز توسط دو مرد کوچک صورت گرفته است. یعنی پوتین و میدویدف. آنان خصومت را میان دو کشور برادر افزایش می دهند و منحیث اشغالگران می خواهند اوکراین را اشغال کنند."
پس از الحاق شبه جزیرۀ کریمیا توسط روسیه در سال ٢٠١۴، تنش میان هر دو کشور افزایش یافته است، اما رویداد دیروز روسیه و اوکراین را در ورطه یک بحران آشکار قرار داده است.
تنش اخیر میان اوکراین و روسیه، واکنش های جهانی را نیز در پی داشته است. پیمان اتلانتیک شمالی یا ناتو گفته است که امروز با نمایندۀ اوکراین در بروکسل یک نشست فوری خواهد داشت.
ناتو همچنان از هردو کشور خواسته است تا آرامش را حفظ کنند. کشور ایستونیا نیز یک نشست فوق العادۀ کمیتۀ امنیتی حکومت را دایر کرده است. در عین حال، حکومت آلمان نیز از روسیه و اوکراین خواستار کاهش تنش شده است.