دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری سازمان ملل متحد (اوچا) بار دیگر از منع آموزش دختران در انستیتیوتهای طبی در افغانستان توسط طالبان انتقاد کرده و گفته است که این کار عواقب فاجعهبار در پی خواهد داشت.
این اداره ملل متحد با نشر گزارش یک تازه گفته است که ادامۀ این وضعیت، بحران نظام صحی افغانستان را عمیقتر خواهد کرد و همچنان روی سلامت مادران و نوزادان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
شماری از رسانهها به تاریخ دوم دسمبر (۱۲ قوس) گزارش دادند که بختالرحمان شرافت، معین وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان، در دیدار با مسوولان انستیتیوتهای طبی کابل گفت که پس از این، ثبت نام و ادامۀ آموزش دختران در این نهادهای آموزشی ممنوع است.
یک روز پس از آن، تمام انستیتیوتهای طبی به روی دختران مسدود شد و افراد طالبان در کابل و برخی از ولایات دیگر مانع ورود دانشجویان به این نهادهای آموزشی شدند. دختران و زنان در این نهادهای آموزشی، در رشتههای قابلگی، دواسازی، پروتز دندان، لابراتوار، اکسری، فیزیوتراپی و پرستاری مصروف آموزش بودند.
اوچا گفته است: "این ممنوعیت نه تنها دسترسی زنان را به آموزش در بخش طب، مانند قابلگی، پرستاری، پروتز دندان و لابراتوار تهدید میکند، بلکه مشکلات جدی برای زنان در بخش مراقبتهای صحی در افغانستان ایجاد کرده و این کار تطبیق و پایداری برنامههای صحی را در درازمدت به خطر می اندازد."
به گفتۀ دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد، ممنوعیت آموزش دختران در انستیتیوتهای طبی توسط طالبان، به گونۀ مستقیم بالای ۴۵هزار محصل دختر در افغانستان تاثیر گذاشته است.
به گفتۀ ملل متحد از این میان، چهارهزار و ۵۰۰ دختر تازه از این بخش فارغ شده و همچنان نههزار و ۸۰۰ دختر دیگر قرار بود، به زودی فراغت شان را جشن بگیرند.
ملل متحد اضافه کرده این تصمیم سبب کاهش متخصصان زن در بخش طب در افغانستان خواهد شد و دسترسی زنان به مراقبتهای صحی را در افغانستان بیشتر محدود خواهد کرد.
ملل متحد همچنان ابراز نگرانی کرده که تصمیم منع آموزش دختران در تاسیسات آموزشی طبی، سبب افزایش مرگ و میر مادران و نوزادان در افغانستان خواهد شد.
در گزارش آمده است: "ممنوعیت قابلگی و سایر آموزشهای طبی احتمالاً پیامدهای فاجعهباری برای مرگ و میر و بیماری مادران و نوزادان خواهد داشت، در شرایطی که افغانستان از قبل در میان کشورهای با بالاترین میزان مرگ و میر مادران در جهان قرار داشت."
ملل متحد تخمینزده که بیش از ۶۲۰ مادر در هنگام زایمان از هر ۱۰۰هزار ولادت در افغانستان جان خود را از دست میدهند که این آمار تقریباً سه برابر میانگین جهانی است.
به گفتۀ ملل متحد همچنان بیش از ۲۴ نوزاد از هر ۱۰۰۰ تولد در این کشور جانهای خود را از دست میدهند.
ملل متحد بار دیگر گفته است که این سازمان در همکاری با شرکای خود، برای بهبود وضعیت صحی و به ویژه ارایه خدمات بهداشتی به شهروندان افغانستان به شمول مادران و نوزادان در سراسر این کشور ادامه میدهد.
طالبان در بیش از سه سال گذشته، محدودیتهای شدید و سرکوبگرانه را بر زنان وضع کرده، آنان را از آموزش به سویۀ بالاتر از مکتب ابتداییه و کار در سازمانهای حکومتی و غیرحکومتی، سفر بدون محرم شرعی مرد، رفتن به پارکها، حمامها و کلبهای ورزشی منع کرده اند، اقدامی که ملل متحد آنرا "آپارتاید جنسیتی" عنوان کرده است.
گروه