ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی امروز ۱۲ جون (۲۲ جوزا) از ایران خواست تا برای جلوگیری از بحرانی که سبب مغلق شدن بیشتر روند احیای توافقنامهٔ هستهای سال ۲۰۱۵ خواهد شد "همین اکنون" مذاکرات را آغاز کند.
ایران در جریان هفتهٔ جاری ۲۷ کمرهٔ نظارتی این اداره را از تاسیسات هستهایاش حذف کرد، اقدامی که این ادارهٔ ملل متحد آنرا خلاف مکلفیتهای تهران خواند.
رافایل گروسی، رییس عمومی ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی، در مصاحبه با شبکهٔ خبری تلویزیون سیانان این اقدام ایران یک "حرکت بسیار جدی" توصیف کرد، اما تهران پیش از این گفته بود که این کمرهها را از روی حسن نیت نصب کرده بود.
این مقام ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی اضافه کرد که بدون کمرههای نظارتی، این اداره نمیتواند اعلام کند که برنامهٔ هستهای ایران مقاصد صلح آمیز دارد و در پی ساختن سلاح هستهای نیست. اما ایران همواره ادعا کرده است که برنامهٔ هستهای آن کشور مقاصد صلح آمیز دارد.
آقای گروسی افزود که منع فعالیتهای مفتشین بین المللی توسط ایران کار خوبی نیست و میتواند بر مشکلات بیافزاید و تهران باید به مفتشین اجازهٔ نظارت بدهد.
بر اساس توافق هستهای ایران که در سال ۲۰۱۵ میلادی امضا شد، برخی از تعزیرات اقتصادی غرب علیه ایران لغو شد و در عوض تهران غنیسازی یورانیم خود را که از آن در ساختن سلاح هستهای کار گرفته میشود، محدود کرد.
اما پس از آنکه دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده، در ماه می ۲۰۱۸ میلادی به صورت یکجانبه از توافق هستهای ایران بیرون شد، امریکا بار دیگر تعزیرات شدید اقتصادی را بر تهران وضع کرد، تعزیراتی که اقتصاد این کشور را با رکود مواجه کرده است.
مذاکرات برای احیای این توافقنامه از ماه مارچ سال جاری به اینسو متوقف شده است.
رییس ادارهٔ بین المللی انرژی اتمی گفت که به همتایان ایرانیاش گفته است که باید مذاکرات دوباره آغاز شود و همکاریها ادامه یابد، اما با اظهار نگرانی اضافه کرد که فعالیتهای هستهای ایران در زمانی که کمره های نظارتی حذف شده اند، سری باقی خواهد ماند.