لینک های دسترسی

Breaking News

با وصف اعتراض امریکا، تحریم تسلیحاتی ملل متحد بر ایران پایان یافت


تحریم تسلیحاتی سازمان ملل متحد بر ایران که از یک دهه به اینسو نافذ بود و آن کشور را از خریداری تسلیحات خارجی چون تانک‌ها و جت‌های جنگی محروم کرده بود، روز یک‌شنبه ۱۸ اکتوبر (۲۷ میزان) پایان یافت.

رفع این تحریم‌ بر ایران بر اساس توافق هسته‌ای میان ایران و پنج عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل متحد به اضافۀ آلمان صورت گرفته است. این توافق در سال ۲۰۱۵ نهایی و امضا شد اما، ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ این توافق بیرون شد.

از نظر تیوری، با رفع تحریم تسلیحاتی ملل متحد، ایران می‌تواند تسلیحات قوای نظامی خود را که اکثر آن متعلق به سال‌های پیش از انقلاب اسلامی ۱۹۷۹ در آن کشور است، تجدید و عصری سازی کند و نیز سلاح و تجهیزات نظامی را که خود تولید می‌کند به کشورهای دیگر بفروشد.

اما در عمل، از یک سو اقتصاد ایران زیر فشار تحریم‌های فلج کنندۀ ایالات متحده به شدت ضعیف شده و از جانب دیگر، سایر کشورها از ترس اینکه مبادا هدف تحریم‌های ایالات متحده قرار گیرند، ممکن از معاملۀ تسلیحاتی با ایران پرهیز کنند.

جواد ظریف، وزیر خارجۀ ایران با استقبال از پایان یافتن تحریم‌ تسلیحاتی بر کشورش در یک تویت نوشته است: "امروز، عادی شدن همکاری دفاعی ایران با جهان، پیروزیی برای چند جانبه گرایی و صلح و ثبات در منطقۀ مان است."

اما حکومت ایالات متحده به اعمال دوبارۀ تحریم‌های تسلیحاتی ملل متحد بر ایران پافشاری دارد، هرچند سایر کشورهای شامل در توافقنامۀ هسته‌ای ایران به این خواست اعتنای چندانی نکرده اند.

سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۰ به خاطر فعالیت هسته‌ای ایران، آن کشور را از خریداری سیستم‌های بزرگ و پیشرفتۀ نظامی منع نمود و همچنین تحریم‌هایی را بر صادرات اسلحه از ایران به خارج وضع کرد.

ادارۀ استخبارات دفاعی ایالات متحده در سال ۲۰۱۹ پیش‌بینی کرد که اگر تحریم‌های تسلیحاتی بر ایران پایان یابد، آن کشور تلاش خواهد کرد تا جت‌های جنگی سو-۳۰، طیاره‌های تعلیمی یاک-۱۳۰و تانک‌های تی-۹۰را از روسیه خریداری کند.

این نهاد استخباراتی امریکا همچنین گفته است که با رفع تحریم‌ها، ایران همچنان برای خریداری سیستم راکتی دافع هوای اس-۴۰۰ و سیستم دفاع راکتی باستین کی-۳۰۰ از روسیه تلاش خواهد کرد. افزون بر این، استخبارات دفاعی امریکا گفته است که چین نیز تسلیحاتی را به ایران خواهد فروخت.

ایران را از رهگذر تجهیزات نظامی با کشورهای عرب حاشیۀ خلیج، به ویژه امارات متحدۀ عرب و عربستان سعودی، که به ارزش میلیاردها دالر تسلیحات پیشرفتۀ نظامی را از امریکا خریداری کرده اند، نمی‌تواند مقایسه شود، اما تهران خود به تولید و انکشاف میزایل‌های بالستیکی رو آورده است.

بخشی از تسلیحات امریکایی که در اختیار عربستان سعودی قرار گرفته است، در جنگ یمن و بر ضد شورشیان شیعۀ حوثی که از سوی ایران حمایت می‌شوند، استعمال شده است. اما تحریم‌های ملل متحد مانع ایران نیز نشده است و آن کشور اسلحۀ مختلف از تفنگ گرفته تا میزایل‌های بالستیکی را در اختیار حوثی‌های یمن قرار داده است. هرچند ایران اتهامات مبنی بر تسلیح شورشیان حوثی را رد کرده است.

شش کشور عرب حاشیۀ خلیج، هم صدا با ایالات متحده، با ارسال نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد، خواستار تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ملل متحد بر ایران شده اند.

XS
SM
MD
LG