سازمان ملل متحد روز سهشنبه ۱۵ نومبر (۲۴ عقرب) خواستار آزادی فوری هزاران نفری شد که به دلیل شرکت در تظاهرات مسالمتآمیز در سراسر ایران، بازداشت شدهاند.
جرمی لارنس، سخنگوی دفتر حقوق بشر ملل متحد به خبرنگاران گفت: "ما از مقامات [ایرانی] میخواهیم که فوراً همه کسانی را که در ارتباط با تظاهرات مسالمتآمیز بازداشت شدهاند، آزاد کنند و اتهامات علیه آنها را لغو کنند."
این مقام ملل متحد گفت: "قانون حقوق بشر از حقوق مردم برای تجمع مسالمت آمیز و آزادی بیان حمایت میکند."
پس از مرگ مهسا امینی، زن ۲۲ سالهٔ کرد در بازداشت پولیس گشت ارشاد ایران، تظاهرات گسترده در سراسر آن کشور آغاز شد و این اعتراضات، یکی از بزرگترین چالشهایی است که رهبری ایران پس از انقلاب ۱۹۷۹ میلادی با آن مواجه شده است.
لارنس گفت که بیش از یک هزار نفر تنها در تهران، به خاطر دست داشتن در اعتراضات، متهم شده اند. این افراد با اتهاماتی مانند تحریک به کشتار، آسیب رساندن به نیروهای امنیتی، پخش شایعات علیه رژیم و وارد کردن خساره به ملکیتهای عامه مواجه اند.
قوۀ قضاییۀ ایران روز یکشنبه ۱۳ نومبر (۲۲ عقرب) نخستین حکم اعدام مرتبط به اشتراک در تظاهراتی را صادر کرد که تهران آن را "اغتشاش" خوانده است. در همین حال نه نفر دیگر نیز به جرایمی که مجازات اعدام دارند متهم شده اند.
بر اساس معلومات وبسایت قوهٔ قضاییه ایران، محکمهای در تهران یک فرد را به جرم به آتش کشیدن یک مرکز دولتی، "اخلال در نظم و آسایش عمومی، اجتماع و تبانی برای ارتکاب جرم بر ضد امنیت ملی ، محاربه و فساد فی الارض – محاربه از طریق به آتش کشیدن (تحریق و تخریب عمدی)" به اعدام محکوم کرد.
لارنس در مورد گفت: "مقامات به جای باز کردن فضا برای گفتگو در مورد شکایات مشروع، به اعتراضات بیپیشینه با شدت بیشتری پاسخ میدهند...جرایمی که به طور مستقیم و عمدی منجر به مرگ نمی شوند، هرگز نمی تواند مبنایی برای اجرای مجازات اعدام باشد. "
سخنگوی دفتر حقوق بشر ملل متحد از مقامات ایران خواسته است تا فوراً مجازات اعدام را تعلیق کنند، از صدور حکم اعدام خودداری کنند و احکام صادر شدۀ اعدام را برای جنایاتی که جدی محسوب نمیشوند، لغو کنند.
لارنس با اشاره به تلفات ناشی از تظاهرات اخیر در ایران گفت: "تا ۱۲ نومبر، استفاده بیش از حد از زور توسط نیروهای امنیتی منجر به کشته شدن حداقل ۳۲۶نفر از جمله ۴۳ کودک و ۲۵ زن شده است."
شماری از نیروهای امنیتی ایران نیز در جریان تظاهرات سرتاسر در آن کشور کشته شده اند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ۲۴ نومبر نشست فوری درباره ایران برگزار میکند و حامیان اعتراضات در این نشست بر تحقیقات بین المللی در مورد سرکوب مرگبار اعتراضات تاکید خواهند کرد.