انتونیو گوتریش، منشی عمومی سازمان ملل متحد روز سه شنبه ۲۰ سپتمبر (۲۹ سنبله) در حاشیهٔ ۷۷مین نشست مجمع عمومی ملل متحد، در نشستی روی نابرابری آموزش در جهان از طالبان خواست تا هر چه زودتر مکاتب متوسطه و لیسهٔ دختران را بازگشایی کنند.
سازمان ملل متحد میگوید که هدف از این نشست پاسخگویی به بحران نابراری و بی کیفیتی در بخش آموزش در جهان است.
آقای گوتریش گفت که حقوق دختران و زنان افغان پامال شده است و از محرومیت دختران افغان از آموزش به عنوان نمونه ای از نابرابری در سیستم آموزشی جهان یاد کرد و از طالبان خواست تا تمام محدودیت ها را هر چه زودتر رفع کنند.
او گفت: "من از مقامات حکومتی در افغانستان تقاضا میکنم که همه محدودیتها در بخش دسترسی دختران به آموزش متوسطه و لیسه را فوراً بر طرف کنند."
آقای گوتریش اضافه کرد که ثروتمندان به بهترین منابع، مکاتب و دانشگاهها دسترسی دارند که به دنبال آن به بهترین مشاغل در سطح جهان دست میابند، در حالی که فقرا، به ویژه دختران، با موانع مختلفی از لحاظ دستیابی به مدارکی که میتواند زندگی آنها را تغییر دهد، روبرو هستند.
آدری آزولای، مدیر عمومی سازمان فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) نیز از تقاضای منشی عمومی سازمان ملل متحد حمایت کرد.
او گفت که دختران افغان حق دارند و باید به آنان اجازه داده شود به مکتب برگردند.
پس از تسلط دوباره بر افغانستان در ماه اگست سال گذشته، طالبان هنوز هم دروازههای مکاتب متوسطه و لیسه را به روی دختران مسدود نگهداشته اند.
سمیه فاروقی، متعلم افغان، در این نشست ملل متحد نگرانی خود را در مورد مسدود ماندن مکاتب در افغانستان بیان کرد.
او گفت: "یک سال قبل، سال آخر مکتب ام بود و برای فراغتام هیجانی بودم... اما در ۱۸سپتمبر ۲۰۲۱، زمانی که طالبان دروازه های مکاتب را به روی دختران در افغانستان بستند، همه چیز تغییر کرد."
او علاوه کرد: "اکنون در حالی که پسران همه به دروس خود ادامه می دهند، ولی من و میلیون ها دختر افغان دیگر مجبوریم تا خانه نشین شویم و رویاهای ما را به تعویق بیندازیم".
ایالات متحد و جامعهٔ جهانی به کرات از گروه طالبان خواسته اند تا به حقوق همه افغانها، اقلیتها، زنان و دختران احترام گذاشته و به زنان و دختران زمینه کار و آموزش را فراهم کنند.
ملاله یوسفزی، مدافع حق آموزش دختران از رهبران جهان خواست تا در بخش آموزش جدی عمل کنند.
او گفت: "امیدوارم پس از هفت سال، بار دیگر با شما صحبت کنیم، اما به جای اینکه از شما درخواست کمک کنیم تا به ما کمک کنید، پیشرفتی را برای دختران انجام داده باشید و ما آنرا جشن بگیریم."
خانم یوسفزی در سخنرانی اش علاوه کرد: "وقتی امروز از این جلسه خارج میشوید، لطفاً از خود بپرسید که چند نسل دیگر را می خواهید قربانی کنید؟ تا چه وقت ما را منتظر آنچه که وعده داده اید، می گذارید؟ چند بار دیگر فریاد بزنیم تا صدای ما شنیده شود؟"
حکومت طالبان تاکنون در بارۀ اظهارات تازۀ منشی عمومی سازمان ملل متحد تبصره نکرده اند، اما پیش از این، مقامهای این گروه تاکید کرده بودند که طبق قوانین شریعت، حقوق زنان را تامین میکنند و مصروف تصمیمگیری روی نصاب تعلیمی و یونیفورم مکاتب دختران استند.