میزان بارندگی برف و باران در افغانستان، به ویژه در ولایات شمالی و شمالشرقی در ماه نخست سال روان میلادی، بیش از حد معمول بوده است که امیدواریهای کاهش تأثیرات خشکسالی را در این کشور بیشتر کرده است.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد (اوچا) با نشر گزارشی تازه در مورد تغییر اقلیمی موسوم به "ایل نینو" گفته است که اکنون بخشهای بزرگ افغانستان تحت تأثیر خشکسالی قرار دارد؛ اما باریدن برف و باران اضافی، در تقویت منابع آبی کمک میکند و تأثیرات خشکسالی را کاهش خواهد داد.
رویداد طبیعی "ایل نینو" روی اقلیم کشورهای دورافتادۀ حوزه پاسفیک و خط استوا تأثیر میگذارد و هر چند سال بعد به صورت غیرمعمول سبب گرمی هوا و وزش بادها میگردد.
اوچا ابراز امیدواری کرده است که برفباریها و بارشهایی که در سه هفتۀ اخیر در بیش از ۲۰ ولایت افغانستان شده، در بیرونشدن این کشور از خشکسالی کمک کند.
گزارش ملل متحد گفته است: "در سال ۲۰۱۸ میلادی، فصل مرطوب زمستان برخلاف معمول، زودتر آغاز شد که ظرفیت بارندگی و برفباری را بیشتر میسازد و ممکن در فصلهای بهار و تابستان ۲۰۱۹ میلادی، آب نوشیدنی، علوفۀ حیوانی و ذخایر آبی را افزایش دهد".
اما به نظر دفتر اوچا، تأثیرات بارندگیهای اخیر، با سپریشدن سه ماه نخست سال روان میلادی، روشن خواهد شد. این دفتر هشدار میدهد که ممکن تغییر اقلیمی موسوم به "ایل نینو" سبب خطرهای طبیعی دیگر نیز در افغانستان شود.
در این گزارش، از احتمال جاریشدن سیلابها به دلیل رطوبت بلند، لغزش زمین و از بین رفتن محصولات توسط حشرات یاد شده و گفته شده است که این موارد مصونیت غذایی را در افغانستان بیشتر آسیب خواهد زد.
اوچا گفته است که نهادهای امدادرسان وضعیت را از نزدیک نظارت دارد و روی کمکرسانی رویدادهای احتمالی کار میکند.
اکبر رستمی، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری افغانستان، به صدای امریکا گفت که این وزارت امیدوار است به دلیل بارندگیها و برفباریهای اخیر کاهش تأثیرات خشکسالی در سال ۲۰۱۹ کم خواهد بود.
بر بنیاد معلومات وی، ۲۲ ولایت افغانستان در سال ۱۳۹۷ خورشیدی، بیشتر شاهد تأثیرات خشکسالی بود.
بر اساس گزارش ملل متحد، علوفۀ حیوانی در این ولایات، ۶۰ در صد کاهش یافته و ۲۵۰ هزار افغان به سایر ولایات آواره شدند.
این در حالی است که اداره ملی هواشناسی افغانستان پیشبینی میکند که شماری از ولایات این کشور در ماه دلو، ممکن شاهد بارندگی و برفباری باشند.