یک گروه غیرانتفاعی که در زمینۀ تخلیۀ شهروندان امریکایی از افغانستان همکاری میکند، گفته است که مقامهای امریکایی به پرواز شرکت کام ایر که حامل بیش از ۱۰۰ شهروند ایالات متحده و دارندگان کارت اقامت دایمی یا گرین کارت امریکا بودند، اجازۀ فرود آمدن به امریکا را نداده است.
برایان استرن، بنیانگذار گروه غیرانتفاعی "پروژۀ داینامو" به خبرگزاری رویترز گفته است: "آنان [ادارۀ محافظت از گمرکات و سرحدات امریکا] به پرواز چارترشدۀ بینالمللی اجازۀ ورود به قلمرو امریکا را نخواهند داد."
آقای استرن گفته است که این پرواز چارتر شدۀ کام ایر، شرکت خصوصی هوایی افغانستان، که حامل ۱۱۷ نفر به شمول ۵۹ کودک است اکنون در میدان هوایی شهر ابوظبی در امارات متحدۀ عرب متوقف است.
او افزود که ۲۸ شهروند امریکا، ۸۳ دارندۀ کارت اقامت دایمی ایالات متحده و شش افغان دارندۀ ویزۀ خاص مهاجرت به امریکا سرنشینان طیارۀ چارترشدۀ کام ایر اند.
گروه پروژۀ داینامو یکی از چندین نهادی است که از سوی نظامیان پیشین امریکایی، مقامهای برحال و پیشین حکومت امریکا و برخی نهادهای امداد رسان برای شرکت در عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان شکل گرفته اند.
خبرگزاری رویترز گزارش داده است که وزارت امنیت داخلی ایالات متحده که ادارۀ محافظت از گمرکات و سرحدات امریکا زیر چتر آن فعالیت دارد، تا کنون به تماسها برای ارایۀ جزییات در این مورد جواب نداده است.
یک مقام حکومت امریکا که نخواسته نامش گرفته شود، به خبرگزاری رویترز گفته است که مقامهای مسوول از این موضوع آگاهی نداشته اند، اما به گفتۀ وی تایید و بررسی فهرست مسافران پروازهای چارتر شده که قرار است در قلمرو امریکا فرود آیند، همواره زمانگیر است.
جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده گفته است که تخلیۀ آن عده شهروندان و دارندگان کارت اقامت دایمی امریکا که در جریان عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان به بیرون منتقل شده نتوانستند، در اولویتهای عمدۀ کاری وی است.
یک مقام ارشد وزارت خارجۀ امریکا روز دوشنبه گفته بود که ایالات متحده آگاهی داشت که حدود ۱۰۰ شهروند و دارندۀ کارت اقامت دایمی امریکا آمادۀ خروج از افغانستان اند.
آقای استرن گفته است که در پی بروز این مشکل، وی مسافران پرواز کام ایر را به یک پرواز چارتر شدۀ خط هوایی اتیوپیا منتقل کرد و مقامهای امریکایی اجازۀ فرود آمدن آنان را به میدان هوای جان اف کنیدی شهر نیویارک دادند.
اما به گفتۀ وی سپس ادارۀ محافظت گمرکات و سرحدات امریکا گفتند که به طیارۀ خط هوایی ایتیوپیا در میدان هوایی دالاس در ایالت ویرجینیا اجازۀ فرود آمدن میدهد و سپس گفتند که این پرواز اجازۀ فرود آمدن در هیچ میدان هوایی امریکا را ندارند.
آقای استرن گفت که نهادهای میانجی مانند پروژۀ داینامو در کابل از ادارۀ هوانوردی ملکی طالبان اجازه گرفته اند تا پروازهای چارترشدۀ شان را برای انتقال مسافران از میدان هوایی کابل از سر بگیرند.
وزارت خارجۀ کابینۀ سرپرست طالبان روز یکشنبه ضمن اعلام اینکه تمام مشکلات موجود در میدان هوایی کابل مرفوع شده است، خواستار از سرگیری پروازهای بینالمللی به افغانستان شده و وعده هرگونه همکاری با خطوط هوایی خارجی را دادند.
پس از پایان عملیات تخلیۀ نظامی به رهبری ایالات متحده از افغانستان به تاریخ ۳۰ اگست، میدان هوایی بینالمللی کابل به روی پروازهای بینالمللی مسدود بود و در چند هفتۀ اخیر چند پرواز معدود مسافربری از این میدان صورت گرفته است.