لوید آستن، وزیر دفاع ایالات متحدۀ امریکا میگوید که ماموریت نظارتی و جنگی در افغانستان با استفاده از پایگاههای امریکایی در حوزۀ خلیج از قبل آغاز شده است.
آقای آستن روز پنجشنبه دهم جون (۲۰ جوزا) در استماعیۀ کمیتۀ خدمات قوای مسلح مجلس سنای کانگرس امریکا، از ارایۀ جزییات مشخص در مورد این پرسش طفره رفت که در صورت خطر سقوط کابل یا دیگر شهرهای بزرگ افغانستان به دست طالبان پس از خروج نظامیان خارجی از افغانستان، آیا ایالات متحده به قوای افغان حمایت هوایی فراهم خواهد کرد یا خیر.
ساعاتی پیش از این استماعیه، روزنامۀ نیویارک تایمز از قول مقامهای ارشد امریکایی گزارش داده بود که وزارت دفاع ایالات متحده در صدد گرفتن مجوزی است تا در صورت خطر سقوط کابل یا دیگر شهرهای بزرگ افغانستان به دست طالبان پس از خروج نظامیان خارجی، به حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان حملات هوایی را انجام دهند.
نیویارک تایمز همچنین بدون ذکر نام از قول این مقامهای ارشد امریکایی نگاشته است که گزینۀ کاربرد جتهای جنگی یا طیارههای بدون سرنشین در صورت خطر سقوط کابل یا شرایطی که جان کارمندان سفارت امریکا یا متحدان این کشور را در پایتخت به خطر بیندازد، زیر غور قرار دارد.
وزیر دفاع ایالات متحده به قانونگذاران امریکایی گفت که پس از خروج کامل نظامیان خارجی از افغانستان، فراهم آوری حمایت هوایی به نیروهای امنیتی و دفاعی افغان "بسیار دشوار" خواهد بود.
صرف نظر از فراهم آوری حمایت هوایی به نیروهای افغان، ایالات متحده برای ماموریت ضد دهشت افگنی در افغانستان پس از خروج قوا از آن کشور، نیاز دارد تا همواره این کشور را از هوا زیر نظارت داشته باشد.
آقای آستن گفت که همین اکنون نظامیان امریکایی طیارههای کشفی را برای انجام گزمههای هوایی و ماموریت نظارتی، از کشتیهای طیاره بردار امریکایی در خلیج فارس و کشورهای خلیج، به افغانستان ارسال میکنند.
وزیر دفاع ایالات متحده تایید کرد که کار در زمینۀ استقرار پایگاه نظامی امریکا در یکی از کشورهای همسایۀ افغانستان جریان دارد، اما افزود که مهلت مشخصی برای نهایی شدن بحثها در این مورد تعیین نشده است.
مقامهای پاکستانی امکان ایجاد پایگاه نظامی امریکا را در خاک پاکستان نفی کرده است، هرچند شماری از رسانهها گزارش داده اند که مقامهای امریکایی و پاکستانی هم اکنون سرگرم بحث در این مورد اند.
بر اساس تصمیم جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، باید تمام نظامیان امریکایی تا ۱۱ سپتمبر سال روان از افغانستان بیرون شوند، اما آقای بایدن به تازگی در نامهای به قانونگذاران امریکایی گفته است که واشنگتن به حمایت از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان ادامه خواهد داد.
آقای بایدن در این نامه نگاشته است است که با خروج سربازان امریکایی از افغانستان، واشنگتن از تهدیدهای دهشت افگنی در افغانستان چشم پوشی نخواهد کرد و به خاطر جلوگیری از ظهور مجدد این تهدیدها، امریکا تواناییهای خود را در بخش مبارزه با دهشت افگنی در منطقه "تنظیم مجدد" میکند.
وزیر دفاع ایالات متحده گفت که پس از خروج کامل نظامیان امریکایی از افغانستان، توجه به ماموریت ضد دهشت افگنی بر ضد القاعده و دیگر گروههای تروریستی که توانایی انجام حملات بر خاک امریکا را دارند، معطوف خواهد شد.
قرار است در روزهای نزدیک، کنیت (فرانک) مککینزی، فرمانده قوماندانی مرکزی قوای امریکایی در شرق میانه طیفی از گزینههای نظامی را در مورد حفاظت از سفارت ایالات متحده در کابل پس از خروج قوا و پیشبرد ماموریت ضد دهشت افگنی در افغانستان از بیرون از مرزهای آن کشور، به پنتاگون ارایه کند.