لینک های دسترسی

Breaking News

تاثیرات قرار دادن شبکه دهشت افگنی در فهرست سیاه امریکا


Pakistan Haqqani Network
Pakistan Haqqani Network

پس از چند ماه مباحثه بالاخره مقامات در ایالات متحده امریکا به این فیصله رسیده اند که شبکۀ حقانی را در فهرست سیاه شامل سازند. این تصمیم ایالات متحده می تواند راه ها را برای تحریم های شدید مالی علیه این گروه هموار کند.

پس از چند ماه مباحثه بالاخره مقامات در ایالات متحده امریکا به این فیصله رسیده اند که شبکۀ حقانی را در فهرست سیاه شامل سازند. این تصمیم ایالات متحده می تواند راه ها را برای تحریم های شدید مالی علیه این گروه هموار کند.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده روز جمعه با نشر خبرنامه ای اعلام کرد که هلری کلنتن وزیرخارجه ایالات متحده گزارشی را امروز به کانگرس فرستاد که در آن گروه حقانی، دارندۀ تمام خصوصیات یک سازمان دهشت افگن خوانده شده است.

اینکه تحریم ها بر شبکه حقانی چه تاثیراتی بر فعالیت این شبکه خواهد گذاشت تحلیلگران دیدگاه های مختلفی را مطرح ساخته اند.

سعد محمد خان، تحلیگر و کارشناس امور نظامی در پاکستان می گوید که این اقدام امریکا تاثیر منفی را در دراز مدت برای این شبکه به جا نخواهد گذاشت.

آقای خان گفت: "شبکه حقانی به طور فوری با تحمیل این تحریم ها متزلزل نخواهد شد زیرا آنها در وزیرستان شمالی مستقر استند و بیشتر مردم این شبکه علاقمند رفتن به خارج نیستد، دیگر اینکه حمایت مالی این شبکه ازسوی مردم محلی،کشور ها خلیج و عربستان سعودی صورت می گیرد."

آژانس خبری فرانسه به نقل یک مقام امنیتی پاکستانی می نویسد که قرار دادن شبکه حقانی در فهرست سیاه ، اثرات منفی را میان روابط ایالات متحده و پاکستان به بار خواهد اورد.

آقای خان همچنان علاوه نموده گفت که این اقدام ایالات متحده امریکا فشار ها را بر حکومت پاکستان افزایش می دهد.

او میگوید: "آنچه ایالات متحده امریکا ازپاکستان می خواهد این است که حکومت این کشور یا شبکه حقانی را ازحملات دهشت افگنی در افغانستان به ویژه در شهر کابل باز دارد یا اینکه اعضای این شبکه را با ایالات متحده به میز مذاکره بکشاند تا آنان از دهشت افگنی در داخل افغانستان دست بردارند.اما تا هنوز معلوم نیست که آیا پاکستان این شرایط را می پذیرید یا نه."

آقای خان بر این باور است که اگر پاکستان شرایط امریکا را نپذیرد، روابط کشیده شده که چندی قبل بهبود یافته بود ، دوباره متزلزل می شود.این تحلیگر پاکستانی همچنان گفت که هر گونه اقدام علیه پاکستان بیشتر جنبه فرضی نسبت به عملی دارد.

برخی از مقامات ایالات متحده اظهار نگرانی کرده اند که قرار دادن شبکۀ حقانی درفهرست سیاه، میتواند روابط از قبل شکنند واشنگتن را با اسلام آباد ، تیره تر ساخته و تلاش ها برای رسیدن به یک راه حل سیاسی را برای جنگ افغانستان نیز مختل سازد.

لیزا کورتز از موسسه تحقیقاتی هریتج فوندیشن می گوید که حکومت پاکستان به اثبات رسانیده است که برای خاتمه شبکه های دهشت افگنی اقدامات جدیتری اتخاذ نمی کند.
خانم کورتز گفت: "اگر لشکر طیبه را مثال بدهیم، انها از سوی حکومت ایالات متحده امریکا ده سال قبل در فهرست سیاه قرار داده شده بود اما حکومت پاکستان در این مدت کدام اقدامی جامع را برای مسدود ساختن این شبکه نگرفته است . از این رو توقع اقدمی را از سوی پاکستان نباید کرد."

در عین حال، معید یوسف، مشاور بخش جنوب آسیا در انستیوت صلح ایالت متحده امریکا نیز به این نظر است که حکومت پاکستان به نظر می رسد ارتباط با شبکه حقانی ندارد.

آقای یوسف گفت: "موجودیت شبکه حقانی مایه نگرانی در پاکستان است. به نظر می رسد که حکومت پاکستان با شبکه حقانی ارتباط ندارد.علیه این شبکه کدام اقدامی صورت نخواهد گرفت. اما اگر ایالات متحده امریکا با حکومت پاکستان برای محو این گروه کار کنند، پس کاری را انجام خواهد داد."

با این همه، عمر صمد تحلیلگر ارشد در 'انستیتوت صلح ایالات متحده' اظهار امیدواری کرد که قرار دادن گروه حقانی در فهرست سیاه در کاهش حملات مرگبار تاثیر گذار باشد.

حکومت افغانستان نیز از این تصمیم وزارت خارجه ایالات استقبال کرده است. صدیق صدیقی سخنگوی وزارت داخلۀ افغانستان امروز گفت از هرگونه اقدام ایالات متحده در راستای هدف قرار دادن شبکۀ حقانی، استقبال می کند.
XS
SM
MD
LG