لینک های دسترسی

Breaking News

استخبارات امریکا: چین برای یک جنگ 'ناخواسته' آماده می‌شود


مقامات استخباراتی ایالات متحده می‌گویند که بدبینی فزایندۀ چین به روابط با ایالات متحده، بیجینگ را به جنگی آماده می‌کند که حتا خود مقام‌های چینی خواستار آن نیستند.

داگ وید، رییس گروه ماموریت چین در ادارهٔ استخبارات دفاعی ایالات متحده روز سه شنبه ۱۴ مارچ (۲۳ حوت) هشدار داد که ایالات متحده و چین به احتمال زیاد وارد یک "دورۀ تقابل فزاینده" می‌شوند و بیجینگ بیشتر مایل است خود را در تمام عرصه‌ها ازجمله حوزه‌های جنگی، دپلوماتیک، استخباراتی، اقتصادی و تجاری متبارز نشان دهد.

روابط واشنگتن و بیجینگ در چند سال اخیر به دلیل اختلاف روی برخی مسایل، از جمله اقتصاد، تجارت، حقوق بشر و امنیت پرتنش بوده است و این روابط پس از ارسال بالون جاسوسی چین بر فراز ایالات متحده در ماه فبروری تیره‌تر شده است.

آقای وید گفت که شی جینپینگ رییس جمهور و سایر مقامات ارشد چین ایالات متحده را "مانع دستیابی چین به جایگاه شایسته‌اش به عنوان یک رهبر جهانی" می‌دانند.

وید هشدار داد که رفتار بیجینگ در آب‌های جنوب چین و تایوان بی‌جواب نخواهد ماند. او گفت: "چین نمی‌خواهد با ما بر سر تایوان جنگ کند...اگر مجبور باشند این کار را خواهند کرد ... چین آن را رد نکرده است."

جاه طلبی های چین

وید این اظهارات را چند روز پس از آن بیان کرد که مقامات ارشد استخباراتی ایالات متحده به قانونگذاران این کشور نسبت به جاه‌طلبی‌های حکومت چین در صحنه جهانی هشدار دادند.

ویلیم برنز، رییس استخبارات مرکزی ایالات متحده (CIA) در پاسخ به سوالی درباره اینکه شی و دیگر مقامات ارشد چین تا چه حدی مایلند برای اتحاد مجدد با تایوان پیش بروند، گفت: "من هرگز جاه طلبی رهبری کنونی چین را دست کم نمی‌گیرم."

یک روز پیش از آن، ارویل هاینس، رییس ادارۀ ملی استخبارات امریکا گفت که شی و سایر رهبران چین با وجود اینکه به این نتیجه رسیده اند که بیجینگ "از جلوگیری از افزایش تنش‌ها و حفظ ثبات در روابط خود با ایالات متحده بیشترین سود را می‌برد، مایل به خطر درگیری هستند."

هاینس گفت: "حزب کمونیست چین به‌طور فزاینده‌ای متقاعد می‌شود که تنها می‌تواند [به اهدافش] به قیمت از دست دادن قدرت و نفوذ ایالات متحده دست یابد."

نشانه‌های رویاروی نظامی در تایوان

آقای وید تقابل فزایندۀ نظامی چین در اطراف تایوان را به مثابۀ "نشانۀ یک درگیری" برجسته کرد.

او گفت: "این احتمالاً شامل طیف گسترده‌ای از فعالیت‌ها ‌شود که می‌تواند از (حملات) سایبری آغاز شود و از جمله مواردی مانند نقض فزایندهٔ حریم دفاع فضایی، تمامیت ارضی و تجاوز توسط نیروهای دریایی را در برگیرد."

اردوی چین همچنین می‌تواند تلاش‌هایی را برای جلوگیری از حمایت ایالات متحده از نیروهای تایوانی، همانطور که با اوکراین انجام داده است، دنبال کند.

وید افزود: "مواردی مانند توسعه چین به‌عنوان چیزی که می‌شود آن را ضد دسترسی یا انکار منطقوی نامید و توانایی این کشور برای عقب راندن ایالات متحده و متحدانش از نظر نظامی از جنگ، مرا بسیار نگران می‌کند."

رقابت فضایی

اردوی چین همچنین می‌تواند به دنبال به چالش کشیدن ایالات متحده در فضا باشد.

آقای وید با بیان اینکه برنامه فضایی بیجینگ پس از ایالات متحده در ردیف دوم قرار دارد، گفت: "چین فضا را به عنوان یک آسیب پذیری بالقوه برای ایالات متحده می‌بیند."

او افزود: "امکانات یا قابلیت‌های فضایی و ضد فضایی مختلفی در چین وجود دارد که ما را بسیار نگران می‌کند. آنها این واقعیت را می پذیرند که ما از فضا به طور کاملاً مؤثر در عملیات‌ نظامی و توانایی‌های نظامی خود استفاده می‌کنیم، و چین خواهان تسلط بر این حوزه است، همانطور که آنها تقریباً در حال تلاش برای تسلط بر همه حوزه های جنگی نظامی دیگر هستند".

در همین حال یکی دیگر از مقامات ارشد ادارهٔ استخبارات دفاعی ایالات متحده روز جمعه هشدار داد که چین در حال حاضر در توسعه تسلیحات مافوق صوت در جهان پیشتاز است.

پاول فریستلر، دانشمند ارشد بخش ساینس و تکنالوژی این اداره به قانونگذاران گفت: "در حالی که چین و روسیه آزمایش‌های موفقیت آمیز متعددی از تسلیحات مافوق صوت انجام داده‌اند و احتمالاً سیستم‌های فعال عملیاتی در زمین دارند، چین هم در زیرساخت‌های حمایوی و هم در تعداد سیستم‌ها نسبت به روسیه پیشتاز است."

در سال‌های اخیر روابط میان واشنگتن و بیجینگ روی مسایل مختلف رو به وخامت نهاده است.مناقشه تجارت دوجانبه، نقض حقوق اقلیت‌ها در چین، به ویژه مسلمانان اویغور در شین ژیانگ، وضع قوانین سختگیرانه چین بر هانگ کانگ، موقف چین در برابر تایوان و حمایت امریکا از تایوان و مناقشه در آب‌های جنوب چین که چندین کشور منطقه بر آن ادعای مالکیت دارند، از عوامل عمده تیرگی روابط میان دو اقتصاد بزرگ جهان شده است.

XS
SM
MD
LG