یک جنرال ارشد امریکایی میگوید که برنامه ریزی برای تخلیه احتمالی نیروهای امریکایی از نایجر آغاز شده، اما افزود که به تصمیم نهایی هنوز "هفته ها باقی مانده است."
جمیز هیکر، فرمانده نیروهای هوایی ایالات متحده برای اروپا و افریقا، روز جمعه ۱۸اگست (۲۷ اسد) به خبرنگاران گفت که قرارگاههای تحت امرش در حال برنامه ریزی طیف وسیعی از سناریوها برای تخلیه احتمالی ۱۱۰۰ نیروی نظامی امریکایی مستقر در نایجر است.
جنرال هیکر گفت: "میتوان با فرضیههای زیادی که چرا و آیا باید تخلیه کنیم یا خیر، بپردازیم. ما فقط باید برای همه آنها آماده باشیم... البته، امیدواریم از هیچ کدام استفاده نکنیم."
او افزود: "اگر اتفاقی بیفتد ما آماده خواهیم بود."
مقامات امریکایی برای هفتهها هشدار دادهاند که اگر مقامات نظامی که ماه گذشته محمد بازوم، رییسجمهور نایجر، را برکنار کردند، نتوانند او را به قدرت بازگردانند، واشنگتن میتواند حمایت خود از این کشور را متوقف کند.
رهبران نظامی نایجر به تاریخ ۲۶ جولای رییس جمهور بازوم را پس از دستگیری در حبس خانگی قرار دادند. این رهبران ادعا کرده اند که اقدام آنان پاسخ به بدتر شدن وضعیت امنیتی و عمل نکردن حکومت در مقابل تندروان اسلامگرا بوده است.
اما باوجود چنین تهدیدهایی، ایالات متحده تا اکنون از کودتا خواندن وضعیت در نایجر خودداری کرده است، چون کودتا خواندن وضعیت میتواند تاثیرات گستردهای بر مشارکت نظامی فعلی ایالات متحده با نایجر داشته باشد.
سبرینا سینگ، معاون سخنگوی وزارت دفاع امریکا، اوایل این هفته به خبرنگاران گفت: "مطمیناً کودتا خواندن وضعیت، آنچه را که میتوانیم در منطقه انجام دهیم و نحوه مشارکت با اردوی نایجر را تغییر میدهد."
او گفت: "ما خیلی واضح گفتهایم که [اقدام نظامیان] شبیه یک کودتا است. نایجر یک شریک کاملاً حیاتی برای ما در منطقه است و بنابراین امیدواریم بتوانیم این موضوع را از راه دپلوماتیک حل کنیم."
در تلاش برای حل دپلوماتیک این معضل، ویکتوریا نولاند، معاون وزارت خارجهٔ امریکا به تاریخ هفتم اگست (۱۶ اسد) به نایجیر سفر کرد و با نظامیان این کشور ملاقات کرد، اما این ملاقات هیچ پیشرفتی در قبال نداشت.
خانم نولاند گفت که واشنگتن تلاش میکند تا نظم دموکراتیک در نایجر برگردد، اما نظامیان آن کشور علاقهٔ اندکی از خود برای برگشت حکومت برکنار شدهٔ آن کشور نشان دادند.
ایالات متحده در حال حاضر حدود ۱۱۰۰ سرباز در دو پایگاه نظامی در نایجر دارد که در عملیاتهای ضد تروریزم متمرکز بر القاعده و گروه داعش در منطقه بسیار حیاتی بوده است.
هیکر روز جمعه برنامه ریزی برای تخلیه احتمالی این دو پایگاه را محتاطانه و پیشگیرانه خواند و افزود که تیم های وی سناریوهایی را در نظر گرفته اند که تخلیه غیرنظامیان و حتا کارمندان سفارت امریکا نیز شامل است.
این جنرال امریکایی همچنین گفت که برنامهریزی برای پایگاههای جایگزین احتمالی برای داراییهای قوای هوایی ایالات متحده در صورتی که مجبور به ترک نایجر شوند، نیز در حال انجام است.
هیکر گفت: "بدیهی است که برخی متحدان دیگر در غرب [افریقا] را مدنظر خواهیم گرفت تا با آنها مشارکت را آغاز و سپس داراییهای خود را به آنجا انتقال بدهیم."
او در پاسخ به سوال صدای امریکا گفت: "ما به تازگی در مورد اینکه در کجا باید پایگاه داشته باشیم شروع به بررسی کردهایم... اما بیشتر این تلاشها دپلوماتیک و از طریق وزارت خارجه خواهد بود."
با این حال، هیکر گفت در حال حاضر نشانههای کمی از تنش بین اردوی نایجر و نیروهای امریکایی وجود دارد.
گروه