ایالات متحده روز دوشنبه ۲۴ فبروری (ششم حوت) در کنار روسیه به قطعنامهای که تهاجم این کشور به اوکراین را محکوم میکرد، رای منفی داد و متنی را که به طور گسترده در مجمع عمومی ملل متحد تصویب شد، رد کرد.
در سومین سالگرد تهاجم تمام عیار روسیه بر اوکراین، دو طرح برای پایان دادن جنگ اوکراین ارایه شد. در هفتههای قبل از نشست روز دوشنبه، تنها پیشنویس قطعنامه اوکراین مطرح بود که مشابه قطعنامههای قبلی ملل متحد بود.
این متن به "تهاجم تمامعیار روسیه به اوکراین" اشاره داشت و بر "صلح عادلانه و پایدار در چارچوب منشور سازمان ملل و مرزهای بینالمللی" تاکید میکرد. این طرح نه تنها از حمایت اوکراین برخوردار بود، بلکه اتحادیهٔ اروپا نیز از آن حمایت میکرد.
اما ایالات متحده ناوقت چاشت روز جمعه پیشنویس دومی را زیر عنوان "مسیر صلح" ارایه کرد. امریکا در این طرح خواهان "پایان سریع جنگ و برقراری صلح پایدار میان اوکراین و فدراسیون روسیه" شد. اما، در این متن هیچ اشارهای به تهاجم تمام عیار روسیه به اوکراین نشده است.
واشنگتن در کنار مسکو و متحدان آن، از جمله بلاروس، کوریای شمالی و سودان، به این متن رای منفی داد.
با وجود مخالفت ایالات متحده، این قطعنامه که از حمایت اتحادیهٔ اروپا برخوردار بوده است، با ۹۳ رای موافق، ۱۸ رای مخالف و ۶۵ رای ممتنع تصویب شد.
ماریانا بتسا، معاون وزیر خارجهٔ اوکراین، در مجمع عمومی ملل متحد گفت: "روسیه باورمند بود که اوکراین تسلیم خواهد شد. روسیه معتقد بود که ما در ظرف سه روز سقوط میکنیم. روسیه اعتقاد داشت که حکومت فرار خواهد کرد. اما، روسیه دچار اشتباه محاسباتی بزرگی شد...اوکراینیها همچنان مقاوم ایستادهاند و مقاومت میکنند."
واسیلی نبنزیا، سفیر روسیه در ملل متحد، متن پیشنهادی ایالات متحده را "گامی در جهت درست" و "اقدام خوب" توصیف کرد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز جمعه گفت: "این فرصتی برای حرکت واقعی به سمت صلح است."
اما دپلوماتهای اروپایی در آخر هفته تلاش کردند تا از تضعیف حمایت بینالمللی از اوکراین به دلیل پیشنویس ایالات متحده جلوگیری کنند. آنان روز دوشنبه سه تعدیل را به متن پیشنهادی امریکا افزودند که همگی توسط مجمع عمومی تصویب شد.
این قطعنامه که در مقایسه با قطعنامهٔ قبلی به مراتب رای کمتر را کسب کرد، با جدیت از روسیه انتقاد کرده و برای تمامیت ارضی و مصونیت مرزهای اوکراین تاکید کرده است.
فرانسه، متحد واشنگتن، تعدیلاتی در متن ایالات متحده پیشنهاد کرد و به مجمع عمومی گفت که پاریس همراه با سایر کشورهای اروپایی از جمله بریتانیا "نمیتواند از آن در شکل فعلی حمایت کند."
این کشورهای اروپایی که حامیان اوکراین هستند، خواهان بازنویسی متن ایالات شدند و تاکید کردند که "تهاجم تمامعیار به اوکراین" توسط روسیه انجام شده است.
ویکتور اوربان، صدراعظم هنگری، که به عنوان رهبر اروپایی طرفدار پوتین شناخته میشود، به تعدیلات رای منفی داد.
این تغییرات همچنین تعهد به تمامیت ارضی اوکراین را که از متن ایالات متحده حذف شده بود، تایید کرده است.
پیشنهاد ایالات متحده به قدری اصلاح شد که واشنگتن در نهایت به آن رای ممتنع داد.
قطعنامۀ اوکراین همچنان خواهان تطبیق تمامی قطعنامههایی است که پیش از این تصویب شده اند، به شمول قطعنامههایی که خواهان خروج کامل نیروهای روسی از خاک به رسمیت شناخته شدۀ اوکراین است.
با آنهم، قطعنامههای تصویب شده از سوی مجمع عمومی ملل متحد الزام آور نبوده و تنها جنبۀ اخلاقی مسایل را از دید جامعۀ بینالمللی بازتاب میدهد.
در شورای امنیت ملل متحد، قطعنامهها برای تصویب شدن از میان ۱۵ عضو به حمایت حد اقل نه عضو دایمی نیاز دارد، آنهم در صورتی که پنج عضوی دایمی آن- بریتانیا، چین، فرانسه، روسیه و ایالات متحده-از حق ویتوی خود در برابر آن استفاده نکنند.
در تهیۀ این مطلب از گزارشهای رویترز، فرانسپرس و اسوشیتدپرس استفاده شده است.
گروه