دروتی شی، شارژدافیر موقت نمایندگی ایالات متحده در ملل متحد، روز دوشنبه ۱۰ مارچ (۲۰ حوت) در نشست شورای امنیت این سازمان گفت که تهدیدهایی که منشای آن افغانستان است، همچنان عامل بی ثباتی در منطقه است.
شی در جریان سخنرانیاش در نشست شورای امنیت ملل متحد در مورد وضعیت افغانستان، گفت: "ما همچنین نگران تهدید فرامرزی داعش-خراسان هستیم. ما از طالبان میخواهیم به تعهدات خود در راستای مبارزه با تروریزم پابند باشند."
او گفت: "طالبان باید اطمینان بدهند که از افغانستان هرگز دوباره به عنوان پایگاه امن گروههای تروریستی که تهدیدی برای امنیت ایالات متحده، متحدین ما و هر کشور دیگر باشد، استفاده نمیشود."
پیش از این نیز مقامهای امریکایی از حضور گروههای تروریستی فعال در افغانستان ابراز نگرانی کرده بودند.
در تازهترین مورد، مارکو روبیو، وزیر خارجهٔ ایالات متحده، به تاریخ سوم حوت گفت که ساحاتی در افغانستان زیر سلطهٔ طالبان وجود دارد که توسط این گروه کنترول نمیشوند و این وضعیت فرصتی را برای فعالیت گروههای تروریستی مساعد میکند.
طالبان تا کنون به اظهارات شی واکنش نشان نداده اند، اما مقامات این گروه در گذشته بارها ادعا کردهاند که کنترول سراسر افغانستان را در اختیار دارند. این گروه همچنین اتهاماتی را رد کرد که گروههای تروریستی خارجی در قلمرو افغانستان فعالیت دارند.
وخیمتر شدن اقتصاد افغانستان
شارژدافیر موقت نمایندگی ایالات متحده در ملل متحد گفت: "تا زمانی که مردم افغانستان در معرض محدودیتهای سرکوبگرانهٔ طالبان که اقتصاد را خفه میکند، قرار داشته باشند، افغانستان نمی تواند به خود متکی شده و به ثبات دست یابد."
شی با اشارۀ مشخص به سرکوب زنان و دختران توسط طالبان گفت: "وضعیت زنان و دختران افغان با در نظر داشت بیش از ۸۰ فرمانی که به صورت مستقیم دسترسی آنان را به آموزش، فعالیتهای تجارتی و مشارکت عمومی در اقتصاد هدف قرار می دهد، وخیم است."
شی با اشاره به ممنوعیت حضور زنان در موسسات طبی گفت که این دستور طالبان که در ماه دسمبر سال گذشته صادر شد، عواقب ناگواری را برای همه افغانها به همراه خواهد داشت.
در بیش از سه و نیم سال اخیر، حکومت طالبان نه تنها آموزش دختران را در مقاطع بالاتر از صنوف ابتدایی مکتب ممنوع کرده اند، بلکه از ۲۴ دسمبر ۲۰۲۲ به اینسو مانع ادامۀ تحصیل زنان در دانشگاهها و موسسات تحصیلات نیز عالی شده اند.
دروتی شی همچنین از سازمان ملل متحد خواست تا صدای قویتر جامعهٔ بینالمللی باشد و بر طالبان فشار وارد کند تا مسیر و عملکرد خود را تغییر بدهد.
به گفتهٔ شی، بیش از ۲۲ میلیون افغان به کمکهای فوری نیاز دارند و این کشور با یکی از بدترین بحرانهای بشری جهان مواجه است است. او گفت که پالیسیهای سختگیرانهٔ طالبان و اقتصاد ضعیف، مردم را مجبور به مهاجرت کرده و منابع منطقه را تحت فشار قرار داده و بیثباتی را افزایش داده است.
شی گفت: ایالات متحده نسبت به تمایل طالبان برای همکاری با حسن نیست در روند دوحه شک و تردید دارد. ما نمیتوانیم به گروهی اعتماد کنیم که امریکاییها را ناعادلانه بازداشت میکند، سابقه طولانی در پناه دادن به گروه های تروریستی در خاک خود دارد و حقوق و نیازهای اولیه مردم خود را نادیده می گیرد."
گروه