ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بینالمللی گفته است که حکومت امریکا برای کسانیکه از بحرانهای اخیر در قرهباغ متاثر شده اند، بیش از ۴.۱ میلیون دالر کمک فراهم میکند.
پس از آنکه آذربایجان عملیات نظامی را برای سرکوب جدایی طلبان در قرهباغ انجام داد، دهها هزار باشندۀ ارمنیتبار این ساحه آواره شدند.
ادارۀ ایالات متحده برای انکشاف بینالمللی گفته است که با کمک جدید، برای حدود ۷۴ هزار باشندۀ قرهباغ که اکنون به ارمنستان پناه برده اند، مساعدت صورت خواهد گرفت.
در همین حال، الهام علیوف، رییس جمهور آذربایجان، بر فرانسه اتهام بسته است که با فراهم آوری اسلحه به ارمنستان، شرایط را برای جنگ جدید در جنوب قفقاز مساعد میکند.
فرانسه ماه گذشته از توافقاتی خبر داد که بر اساس آن به ارمنستان تجهیزات نظامی را فراهم خواهد کرد.
علیوف روز سه شنبه ۲۱ نومبر (۳۰ عقرب) در یک کنفرانس در باکو گفت: "فرانسه، با حمایت از گرایشهای جدایی طلبی، نهتنها مستعمرات قبلی و کنونی خود، بلکه منطقۀ ما را در جنوب قفقاز نیز بیثبات میکند."
رییس جمهور آذربایجان افزود: "با تسلیح ارمنستان، [فرانسه] سیاست نظامی سازی را تطبیق و نیروهای کینهتوز را در ارمنستان ترغیب میکند. این کار زمینه را برای آغاز جنگ جدید در منطقۀ ما آماده میسازد."
حکومت فرانسه تا اکنون در واکنش به اتهامات و ادعاهای علیوف، تبصرهای نکرده است.
آذربایجان و ارمنستان تا اکنون دو بار بر سر کنترول قرهباغ با هم جنگیده اند، اما تصرف این ساحه از سوی آذربایجان یک پیروزی برای رییس جمهور علیوف پنداشته شده و آذربایجان را در گفتگوهای صلح با ارمنستان در جایگاه قویتری قرار داده است.
دپلوماتان اروپایی ابراز نگرانی کرده اند که آذربایجان پس از تصرف قرهباغ آرام ننشسته و برای تصرف ساحاتی در جنوب ارمنستان تلاش خواهد کرد تا دهلیزی را با ترکیه و ایران بگشاید. آذربایجان این نگرانیها را بیبنیاد خوانده است.
حکمت حاجیوف، مشاور ریاست جمهوری آذربایجان، به خبرگزاری رویترز گفته است که باکو خواستار گفتگوهای دو جانبۀ صلح با ارمنستان بوده و به این باور است که هر دو کشور بدون نیاز به میانجیگری غرب میتوانند فوراً به توافق صلح دست یابند.
حاجیوف گفت: "توافق صلح فزیک هستهای نیست. اگر نیت نیک موجود باشد، روی اصول اساسی یک توافق صلح در زمان کوتاه کار شده میتواند."
سالها میانجیگری اتحادیه اروپا، ایالات متحده و روسیه برای امضای توافق صلح میان آذربایجان و ارمنستان، به نتیجۀ ملموسی نرسیده است. هنوز هم مرزهای این دو کشور رقیب علامهگذاری نشده و همواره این مرزهای به شدت نظامی شاهد درگیریهایی بوده است.
آذربایجان در ماههای اخیر چندین بار از گفتگوهای صلح به وساطت ایالات متحده و اتحادیه اروپا پا پس کشیده و غرب را به طرفداری از ارمنستان متهم کرده است.
اما نیکول پاشینیان، صدر اعظم ارمنستان، این هفته از تلاشهای اتحادیه اروپا برای توافق صلح میان آذربایجان و ارمنستان ستایش کرد، اما گفت که دو جانب هنوز هم "با ادبیات متفاوت دپلوماتیک حرف میزنند."
گروه