زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور مصالحۀ افغانستان از قطعنامۀ لویه جرگۀ مشورتی صلح و تصمیم رییس جمهور محمد اشرف غنی مبنی بر رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان استقبال کرد.
آقای خلیلزاد ناوقت یکشنبه نهم اگست (۱۹ اسد) در چند پیام پیهم تویتر از پیشرفت در روند صلح افغانستان ابراز خوشبینی کرده و گفته است که اکنون فرصت تاریخی برای صلح ممکن شده است که هم به سود همۀ افغانها بوده و هم برای ثبات منطقه و امنیت جهانی کمک میکند.
زلمی خلیلزاد نگاشته است: "در چند روز آینده، توقع داریم رهایی زندانیان تکمیل شود، سپس تیم جمهوری اسلامی به دوحه سفر کرده و از آنجا مذاکرات بین الافغانی بیدرنگ آغاز میشود...طرفها روندی را در پیش خواهند گرفت تا به یک نقشۀ راه سیاسی و آتشبس دایمی و فراگیر برای ختم جنگ در افغانستان به توافق برسند."
بر اساس توافقنامۀ صلح امریکا-طالبان که به تاریخ ۲۹ فبروری میان آقای خلیلزاد و ملا عبدالغنی برادر، معاون گروه طالبان در قطر امضا شد، حکومت افغانستان باید ۵۰۰۰ زندانی طالبان را رها کرده و طالبان نیز ۱۰۰۰ اسیر دولت را از بند رها میکردند.
اما روند رهایی زندانیان آن گونه که در توافقنامۀ دوحه صراحت یافته بود، تطبیق نشد و ماهها به طول انجامید.
سرانجام رییس جمهور غنی در روز نخست عید قربان اعلام کرد که رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان که به ارتکاب جرایم سنگین متهم بوده و به گفتۀ مقامهای افغان "ادعای حق العبدی" بر آنان وجود دارد، صلاحیت وی نیست و باید لویه جرگۀ مشورتی در مورد آنان تصمیم بگیرد.
حکومت افغانستان به تاریخ هفتم اگست (۱۷ اسد) لویه جرگه را برگزار کرد و حدود ۳۲۰۰ نمایندۀ شرکت کننده از سرتاسر افغانستان در این جرگه که سه روز طول کشید، به رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان توافق کردند و آقای غنی نیزگفت که بر اساس مشورۀ لویه جرگه فرمان رهایی این زندانیان را صادر میکند.