مایک والتز، مشاور امنیت ملی قصر سفید، روز یکشنبه دوم مارچ (۱۲ حوت) گفت اگر توافق صلح میان مسکو و کیف صورت بگیرد، ولادمیر زیلینسکی، رییس جمهور اوکراین، ممکن مجبور به کناره گیری از سمت خود شود.
والتز در مصاحبهای با تلویزیون سیانان گفت: "ما به رهبری نیاز داریم که بتواند با ما تعامل کند، در نهایت با روسها تعامل کند و به این جنگ پایان بدهد."
والتز همچنین گفت: "اگر واضح شود که یا انگیزههای شخصی یا سیاسی رییس جمهور زیلینسکی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین متفاوت است، در چنین وضعیت، فکر میکنم ما یک مشکل واقعی داریم."
این اظهارات والتز و سایر مقامات عمده حزب جمهوریخواه پس از آن بیان شد که دونالد ترمپ، رییس جمهور امریکا، و رییس جمهور زیلینسکی روز جمعه در قصر سفید درگیر تنش لفظی شدند.
دیدار زیلینسکی با ترمپ که هدف آن تامین یک توافق روی اجازه دسترسی ایالات متحده به منرالهای نادر اوکراین بود، به تنش لفظی بین دو رهبر تبدیل شد و رییس جمهور امریکا به زیلینسکی هشدار داده گفت: "شما یا باید توافق کنید و یا ما از این [معامله] بیرون میشویم." ترمپ همچنین زیلینسکی را به بی احترامی به مردم امریکا متهم کرد. زیلینسکی بدون امضای این توافق، قصر سفید را ترک کرد.
رییس جمهور اوکراین در تنشهای لفظی روز جمعه در قصر سفید تلاش کرد بر این نکته تاکید کند که کیف هنوز به تضمینهای امنیتی نیاز دارد تا بتواند به توافق صلح با مسکو اعتماد کند، توافقی که پس از سه سال جنگ سخت ناشی از تهاجم روسیه مطرح شده است.
با وجود که توافق منرالهای نادر میان ایالات متحده و اوکراین امضا نشد، ترمپ روز یکشنبه پیامی در رسانهٔ اجتماعی "Truth Social" نوشته است که امضای توافق منرالهای نادر، به تنهایی میتواند یک تضمین امنیتی برای اوکراین باشد.
در این پیام که ترمپ بازنشر کرده، آمده است: "ترمپ اطمینان حاصل میکند که امریکاییها در صنعت معدن اوکراین دخیل باشد. این از راهاندازی تهاجم روسیه جلوگیری میکند، زیرا حمله بر اوکراین، به معنی به خطر انداختن زندگی امریکاییها میباشد، چیزی که ایالات متحده را مجبور به پاسخ میکند."
تنش لفظی میان رهبران دو کشور واکنشهای گستردهای را در میان سیاستمداران هر دو حزب—جمهوریخواه و دموکرات—و همچنین متحدان اروپایی برانگیخته است.
در آخرین مورد، مایک جانسن، رییس مجلس نمایندگان کانگرس ایالات متحده، روز یکشنبه گفت که زیلینسکی"یا باید به خود آمده و به میز مذاکره بازگردد یا شخص دیگری رهبری کشور [اوکراین] را در دست بگیرد."
اما رهبران دموکرات کانگرس ایالات متحده معتقدند که اقدامات ترمپ فقط به نفع روسیه خواهد بود.
چک شومر، رهبر دموکراتها در سنای امریکا، گفته است: "ترمپ و ونس کار کثیف [ولادیمیر پوتین، رییس جمهور روسیه] را انجام میدهند. دموکراتها در سنا هرگز مبارزهٔ شان را برای آزادی و دموکراسی متوقف نخواهند کرد."
پس از تنشهای لفظی روز جمعه میان ترمپ و زیلینسکی، برخی از کشورهای متحدان اروپایی ایالات متحده، از جمله آلمان، فرانسه، بریتانیا، هالند، اسپانیا، پولند، ناروی، جمهوری چک و فنلند از طریق رسانههای اجتماعی حمایت شان را از اوکراین اعلام کردند.
اما همه رهبران اتحادیهٔ اروپا از اوکراین حمایت نکردند. ویکتور اوربان، صدراعظم هنگری، که از مدتها به اینسو از کمکهای نظامی اتحادیهٔ اروپا به اوکراین انتقاد میکرد، در صفحهٔ ایکس خود نوشته است: "حتا اگر هضم آن برای بسیار دشوار بود، رییس جمهور ترمپ عزیز، با شجاعت برای صلح ایستاد."
در تهیهٔ این گزارش از خبرگزاری فرانس پرس کار گرفته شده است.
گروه