اسراییل با پخش شبنامه به باشندگان رفح گفته است که برای مصوونیت جان شان پیش از عملیات نظامی نیروهای اسراییلی، شرق این شهر را ترک کنند.
اردوی اسراییل گفته است که به باشندگان شرق رفح هدایت داده شده است تا در جریان آمادگیها برای عملیات زمینی، به سمت شمال این شهر بروند.
در این شبنامهها که به دنبال حملات هوایی بر رفح پخش شد، نقشۀ یک ساحۀ مصوون نیز ضمیمه شده و گفته شده است که "برای مصوونیت شما، نیروهای اسراییلی به شما میگوید تا فوراً به سوی زون بشری المواصی حرکت کنید."
اسامه الکهلوت، کارمند جامعۀ هلال احمر فلسطینی در غزه، گفت در ساحاتی که برای تخلیه در نظر گرفته شده است، از قبل نزدیک به ۲۵۰ هزار نفر حضور دارند و اکثر شان بیجا شدگان اند.
یک سخنگوی اردوی اسراییل گفت که نزدیک به ۱۰۰ هزار نفر باید از شرق رفح بیرون شوند.
بر اساس معلومات سازمان جهانی صحت، در حال حاضر حدود ۱.۲ میلیون نفر به رفح پناه برده اند و اکثریت آنان افرادی اند که از جنگ میان حماس و اسراییل فرار کرده اند.
"کجا برویم؟"
شماری از فلسطینیهایی که به رفح پناه برده اند میگویند که وسایل و خیمههای شان را جمع آوری کرده اند و آمادۀ بیرون شدن اند.
اما برخی دیگر میگویند که زون بشری از قبل، بیش از حد مزدحم بوده و جایی برای افراد بیشتر ندارد و باور ندارند که در آنجا مصوون بمانند.
عبدالرحمان ابو جزار ۳۶ ساله گفت: "به کجا برویم؟ هیچ نمیدانیم."
به گفتۀ او جزار، شفاخانه و هیچ گونه خدمات دیگر وجود ندارد. او گفت "یکی از اعضای خانواده ام به تصفیۀ خون نیاز دارد، چگونه به مشکل وی رسیدگی کنیم؟ آیا باید نظاره گر مرگ وی باشیم؟"
یک سخنگوی اردوی اسراییل به خبرنگاران گفت که تخلیۀ باشندگان شرق رفح بخشی از پلانها برای ریشه کن کردن حماس است.
هشدار امدادرسانان
سازمان های امدادرسانی بین المللی از پیامدهای بشری عملیات نظامی اسراییل بر شهر رفح هشدار داده اند.
بشرا خالدی، رییس ادارۀ حمایت آکسفام در قلمروهای فلسطینی، گفت که از رهگذر بشری هیچ طرحی برای حمله بر رفح وجود ندارد و باشندگان به کجا خواهند رفت در حالی که اطراف آنان با مرگ و خاک یکسان شده است.
پیش از این، رییس سازمان جهانی صحت هشدار داده بود که حملهٔ زمینی اردوی اسراییل بر شهر رفح ممکن است این شهر را به "حمام خون" مبدل کند.
تدروس ادهانوم گیبریسوس، رییس سازمان جهانی صحت، نسبت به پیامدهای وخیم احتمالی حمله بر رفح هشدار داده و در شبکهٔ ایکس نوشته است: "سازمان جهانی صحت عمیقاً نگران است که یک عملیات نظامی تمام عیار در رفح، منجر به حمام خون شود و سیستم صحی را که از قبل ورشکسته است، تضعیف کند."
در همین حال، ینس لرکی، سخنگوی اداره هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد "اوچا" نیز گفت که ملل متحد هشدار داده است که عملیات نظامی در رفح ممکن به کشتار عام منجر شود.
او در یک نشست خبری گفت: "برای سازمانهایی که از قبل برای ارایه کمکهای بشردوستانه در غزه تقلا میکنند، تهاجم زمینی ضربۀ فاجعهبار خواهد بود...هر گونه عملیات زمینی به معنای رنج و مرگ بیشتر خواهد بود."
گروه حماس به تاریخ هفتم اکتوبر سال گذشته بر جنوب اسراییل حمله کرد. به گفته اسراییل، تندروان حماس در آن حمله دستکم ۱۱۷۰ نفر را کشتند و نزدیک به ۲۵۰ نفر را گروگان گرفتند.
اسراییل نیز در واکنش به این حمله، حملات انتقام جویانه خود را بر غزه آغاز کرد که به گفتهٔ وزارت صحت غزه که تحت کنترول گروه حماس است، باعث کشته شدن حدود ۳۵ هزار فلسطینی، عمدتاً زنان و کودکان، شده است.
گروه