لینک های دسترسی

Breaking News

گردانندگان کابینۀ سرپرست طالبان را بشناسید


درست سه هفته پس از تصرف شهر کابل، کابینۀ سرپرست گروه طالبان معرفی شد که با وصف تاکید جامعۀ جهانی و تعهد طالبان بر همه‌شمول بودن، هیچ چهرۀ غیر طالبان، اقلیت‌ها یا زنان در این کابینه شامل نیستند.

افزون بر این، بیش از نصف اعضای معرفی شدۀ این کابینه شامل فهرست تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد اند.

غلام محمد اسحاقزی، نمایندۀ دایمی حکومت پیشین افغانستان در سازمان ملل متحد در یک پیام تویتر نوشته است که ۱۷ عضو کابینۀ ۳۳ عضوی طالبان به شمول رییس و دو معاون، وزیران داخله، دفاع و خارجه درج فهرست تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد اند.

ملا محمد حسن آخند، رییس دولت

ملا محمد حسن آخند، رییس الوزرای کابینۀ سرپرست طالبان، یکی از بنیانگذاران گروه طالبان و از چهره‌های نزدیک به ملا محمد عمر، رهبر پیشین و ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر کنونی گروه طالبان است.

او که در دو دهۀ پسین به صفت رییس شورای رهبری طالبان کار کرده و در بین طالبان طرفداران زیادی دارد، شامل فهرست تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

ملا محمد حسن آخند که زادگاهش قندهار است، در رژیم قبلی طالبان – بین سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ – در پست‌های وزارت خارجه و معاونیت صدارت و نیز به صفت والی قندهار کار کرده بود.

ملا عبدالغنی برادر؛ معاون رییس دولت

ملا برادر نیز یکی از بنیانگذاران گروه طالبان است که در سال ۱۹۹۴ با ملا محمد عمر، رهبر پیشین طالبان این گروه را تاسیس کرد. او که ۵۴سال عمر دارد، در ولایت ارزگان تولد شده و پوپلزی است.

ملا برادر که در دهۀ ۱۹۷۰ میلادی دوشادوش ملا محمد عمر بر ضد تهاجم قشون سرخ اتحاد شوروی پیشین بر افغانستان می‌جنگید، معاون رییس دولت سرپرست طالبان است و مانند اکثر اعضای این کابینه درج فهرست تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

گفته می‌شود که پس از فروپاشی رژیم طالبان در سال ۲۰۰۱ توسط تهاجم به رهبری ایالات متحده، ملا برادر به حامد کرزی، رییس ادارۀ موقت افغانستان پیشنهاد مذاکره داده بود.

ملا عبدالغنی برادر در سال ۲۰۱۰ در پاکستان بازداشت شد و تا سال ۲۰۱۸ در زندان ادارۀ استخبارات نظامی پاکستان محبوس بود، تا اینکه در اثر فشار ایالات متحده، وی از زندان رها و به قطر منتقل شد.

ملا برادر به صفت معاون گروه طالبان و رییس دفتر سیاسی آن گروه در قطر در ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ توافقنامه‌ای را با ایالات متحده امضا کرد که زمینه را برای خروج کامل قوای خارجی از افغانستان هموار کرد.

عبدالسلام حنفی، معاون رییس دولت

مولوی عبدالسلام حنفی که عضو دفتر سیاسی طالبان در قطر بود، در سال‌های اخیر نقش اساسی در مذاکرات این گروه با امریکا داشته است.

مولوی حنفی، ۵۲ ساله، از قوم ازبک بوده و نقش عمده‌ای در برقراری ارتباط میان طالبان و شماری از کشورهای ترکتبار آسیای مرکزی داشته است.

مولوی حنفی، ۵۲ ساله، از قوم ازبک و از ولایت فاریاب بوده و نقش عمده‌ای در برقراری ارتباط میان طالبان و شماری از کشورهای ترکتبار آسیای مرکزی داشته است.

آقای حنفی مانند اکثر اعضای رهبری طالبان، در مدرسۀ حقانیه علوم دینی را آموخته است. نام عبدالسلام حنفی نیز درج فهرست سیاه شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

ملا محمد یعقوب، سرپرست وزارت دفاع

محمد یعقوب، پسر ملا محمد عمر، بنیانگذار و رهبر پیشین طالبان است که در پاکستان علوم دینی را آموخته است.

ملا یعقوب که در کابینۀ طالبان به صفت سرپرست وزارت دفاع گماشته شده است عضو شورای رهبری و اخیراً رییس کمیسیون نظامی طالبان بود.

ملا محمد یعقوب در کم از کم چند سال پسین، سوق و ادارۀ فرماندهان و جبهات جنگی طالبان را در بیشتر از نصف ولایات افغانستان به دوش داشت.

پس از نشر خبر مرگ ملا محمد عمر، رهبر پیشین طالبان در سال ۲۰۱۳، ملا محمد یعقوب زمانی سر زبان‌ها شد که تایید کرد که پدرش به مرگ طبیعی جان باخته است.

سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخله

سراج الدین حقانی، معاون گروه طالبان، سرپرست وزارت داخلۀ کابینۀ جدید طالبان، پسر جلال الدین حقانی رهبر شبکه حقانی است.

نام سراج الدین حقانی درج فهرست سیاه ایالات متحده است و امریکا برای معلوماتی که منجر به دستگیری وی شود مبلغ ده میلیون دالر انعام تعیین کرده است.

ایالات متحدۀ امریکا شبکۀ حقانی را که اکنون یک شاخۀ بزرگ گروه طالبان است، به صفت گروه دهشت افگن می‌پندارد.

شبکۀ حقانی در دو دهۀ پسین مرگبارترین حملات انتحاری را در افغانستان انجام داده است. افزون بر این، این شبکه به کشتارهای هدفمند مقام‌های ارشد طالبان و نیز گروگان‌گیری شهروندان خارجی برای دریافت غرامت متهم است.

امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه

امیر خان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ کابینۀ طالبان از جمله شخصیت‌های مهم آن گروه است که گفته می‌شود در تحکیم قدرت نظامی و سیاسی طالبان در سراسر افغانستان نقش مهمی داشته است.

چندی پس از آغاز مذاکرات میان گروه طالبان و ایالات متحده، آقای متقی به صفت عضو تیم مذاکره کنندۀ طالبان در قطر گماشته شد.

آقای متقی که تا پیش از اعلام کابینۀ سرپرست طالبان به صفت رییس ارشاد و تبلیغ آن گروه کار می‌کرد، در حاکمیت قبلی طالبان برای مدتی وزیر اطلاعات و فرهنگ بود.

امیر خان متقی در سال ۱۹۹۷ پس از سقوط ولایت بلخ به دست طالبان، رهبری جنگجویان طالبان را در صفحات شمال افغانستان به عهده داشت.

متقی که اجدادش از ولایت پکتیا اند خود را باشندۀ ولایت هلمند می‌خواند.

شیر محمد عباس استانکزی، معاون وزارت خارجه

شیر محمد عباس استانکزی، معاون وزارت خارجۀ کابینۀ سرپرست طالبان، از ولایت لوگر بوده و در رشتۀ نظامی در افغانستان و اکادمی نظامی دهرادون هند تحصیل کرده است.

شیرمحمد عباس استانکزی در رژیم پیشین طالبان، معاون وزیر امور خارجه و مدتی نیز معاون وزیر صحت عامه بود.

آقای ستانکزی یکی از چهره‌های مطرح در تیم مذاکره کننده طالبان در دوحه بود و زمانی هم ریاست تیم مذاکره کننده را به دوش داشت.

سایر اعضای کابینۀ سرپرست طالبان

ملا هدایت‌الله بدری سرپرست وزارت مالیه، مولوی نورالله منیر سرپرست وزارت معارف، ملا خیرالله خیرخواه سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ، قاری دین محمد حنیف سرپرست وزارت اقتصاد، نور محمد ثاقب سرپرست وزارت حج و اوقاف، مولوی عبدالحکیم شرعی، سرپرست وزارت عدلیه، ملا نورالله نوری سرپرست وزارت امور سرحدات و قبایل، ملا محمد یونس آخندزاده سرپرست وزرات احیا و انکشاف دهات و شیخ محمد خالد به صفت سرپرست وزارت دعوت، ارشاد، امر باالمعروف و نهی عن المنکر معرفی شدند.

به همین ترتیب، ملا عبدالمنان عمری به صفت سرپرست وزارت فواید عامه، ملا محمد عیسی آخند سرپرست وزارت معادن و پترولیم، مولوی عبداللطیف منصور سرپرست وزارت آب و برق، ملا حمیدالله آخندزاده سرپرست وزارت هوانوردی، مولوی عبدالباقی حقانی سرپرست وزارت تحصیلات عالی، مولوی نجیب‌الله حقانی سرپرست وزارت مخابرات و تکنالوژی معلوماتی، خلیل الرحمان حقانی سرپرست وزارت امور مهاجرین و بیجاشدگان در کابینۀ طالبان گماشته شده اند.

نگرانی امریکا

در پی اعلام کابینۀ سرپرست طالبان، وزارت خارجۀ ایالات متحدۀ امریکا گفته است که در مورد وابستگی و پیشینۀ برخی از اعضای این کابینه نگران است و آن را بررسی می‌کند.

سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده با نشر اعلامیه‌ای گفت: "می‌بینیم که فهرست اعلام شده به گونۀ انحصاری متشکل از افرادی است که اعضای طالبان یا وابستگان نزدیک آنان است، نه زنان. همچنان نگران وابستگی و پیشینۀ برخی از این افراد استیم."

در این اعلامیه آمده است: "درک می‌کنیم که طالبان این کابینه را سرپرست خوانده اند. با اینحال، طالبان را بر اساس عملکردهای شان قضاوت خواهیم کرد، نه الفاظ شان. توقعات خود را واضح کرده‌ایم که مردم افغانستان سزاوار یک حکومت همه‌شمول اند."

با اینحال، ذبیح الله مجاهد، یکی از سخنگویان گروه طالبان روز سه شنبه هنگام اعلام کابینه گفت که به "دلیل حالت بحرانی در افغانستان" کابینۀ کنونی موقتی بوده و در آینده بهبود خواهد یافت، اما معیار بهبود را مشخص نکرد.

XS
SM
MD
LG