همزمان به ۱۲ می روز جهانی پرستار، سازمان جهانی صحت میگوید که پرستاران نقش مهمی در ارایه خدمات صحی دارند و بدون آنان نظام صحی وجود نخواهد داشت.
سازمان جهانی صحت به مناسب این روز در رشته تویتهایی امروز جمعه ۱۲ می (۲۲ ثور) گفته است که پرستاران نقش مهمی در ارایه خدمات صحی و نجات جان افراد در افغانستان و سراسر جهان دارند.
این سازمان تاکید کرده است که باید از مصوونیت، احترام و اهمیت تمام پرستاران در افغانستان باید اطمینان حاصل شود.
همچنان سازمان جهانی صحت نگاشته است: "از آنجایی که در روز جهانی پرستار به همه پرستاران احترام میگذاریم، باید از آموزش قوی، محیط کاری حمایتی و ایمنی و امنیت برای انجام کارشان اطمینان حاصل کنیم...بدون پرستار هیچ نظام صحی وجود نخواهد داشت".
این سازمان همچنان از از تمام پرستاران افغانستان برای تمامی "زحمات، مراقبت و فداکاریهای" شان قدردانی کرده است.
امرالله تابش، مریر بخش پرستاران در شفاخانۀ بدخشان گفته است که از سال ۲۰۰۶ کارش را آغاز کرده و به آن افتخار میکند.
او به عنوان نماینده انجمن پرستاران افغانستان در ولایت بدخشان نیز کار کرده است، میگوید: "من از همه پرستاران برای کاری که انجام میدهند، تشکر میکنم. من از سازمان جهانی صحت برای فراهمکردن یک محیط کاری برای پرستاران افغان در شرایط بحرانی سپاسگزارم".
ماهره متخصص بخش سوتغذیه در شفاخانۀ گلران هرات میگوید که در روز جهانی پرستاران، در کنار همۀ کارکنان صحی زن میایستد. به گفتۀ او کارکنان زن زندگی مادران و نوزدان را نجات میدهند.
ملل متحد تخمین میزند که هر ماه، ۲۴هزار زن در مناطق دورافتادۀ افغانستان زایمان میکنند و آنها به دسترسی به پرستاران ماهر چون قابلهها به ویژه در زمان بحران بشری کنونی نیاز دارند.
بر اساس گزارش تازۀ سازمان جهانی صحت، افغانستان با ۶۳۸ مرگ در هر صدهزار تولد زنده، بیشترین مرگ و میر مادران را در آسیا دارد و در زمرۀ ده کشور با بیشترین آمار مرگ و میر مادران، نوزادان مرده به دنیا آمده و مرگ میر نوزادان در هفتههای نخست بعد از تولد قرار دارد.
هیات معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) دو روز پیش گفت که ادارههای مختلف این سازمان از جمله سازمان جهانی صحت، صندوق حمایت از کودکان و صندوق جمعیت ملل متحد به تلاشهای شان جهت بهبود ارایه خدمات صحی مادران و کودکان کار میکنند.
اخیراً ملل متحد هشدار داد که اگر در بخش سلامت مادران در افغانستان اقدامات فوری و پایدار انجام نشود، تا سه سال دیگر ممکن هزاران مادر باردار با تهدید مرگ مواجه شوند.
در حال حاضر، آمار دقیقی از پرستاران زن در افغانستان و نیازمندی در این بخش در دسترس نیست، اما گفته میشود که پس از حاکمیت طالبان بر افغانستان و ادامۀ محدودیتهای سختگیرانۀ این گروه بر زنان و دختران، بسیاری کارمندان صحی زن به شمول پرستاران و قابلهها شغل خود را ترک کرده و شماری معدود به کار خود در این بخش ادامه داده اند.
اخیراً طالبان گفتند که در یکونیم سال گذشته بیش از سههزار زن به شمول پرستاران و قابلهها را در بخشهای مختلف سکتور صحت در سراسر افغانستان استخدام کرده است.