وزارت خارجۀ افغانستان میگوید که در فهرست پنجهزار نفری طالبان حدود ۶۰۰ زندانی مشکلات جدی دارند و رهایی آنها در تضاد با قوانین ملی و بینالمللی است.
محمد حنیف اتمر، سرپرست این وزارت روز پنجشنبه ۱۶ جولای (۲۶ سرطان) به خبرنگاران گفت که جامعۀ جهانی نیز با رهایی این شمار زندانیان مخالفت دارند.
او افزود: "در میان ۶۰۰ زندانی شمار کسانی هستند که جهان به ما میگویند رها نکنید، بر آن اعتراض میکنند. آنها تاکید دارند که رها نکنید. چرا رها نکنیم؟ میگویند که مردم ما را کشته اند".
اما آقای اتمر به گونۀ مشخص از کشوری نام نبرد.
سرپرست وزارت خارجۀ افغانستان، رهایی این شمار زندانیان را یک مسالۀ پیچیده یاد کرد و گفت که در رهایی آنها "اعتراض شدید" وجود دارد و در رابطه به آزادی آنها در مرحلۀ بعدی صلح تصمیم گرفته خواهد شد.
آقای اتمر گفت: "کوشش دولت افغانستان این بود که برای رهایی زندانیان در داخل افغانستان اجماع ایجاد کند، هم در منطقه و جهان. از جمله پنج هزار زندانی ما در مورد رهایی ۴۴۰۰ تن اجماع ایجاد کرد و در مورد حدود ۶۰۰ تن دیگر هنوز اجماع به وجود نیامده است".
بر اساس توافقنامۀ صلح امریکا و طالبان، پس از رهایی ۵۰۰۰ زندانی طالب از محابس حکومت افغانستان و آزادی ۱۰۰۰ اسیران حکومتی از قید آن گروه، مذاکرات بینالافغانی آغاز میشود.
سرپرست وزارت خارجۀ افغانستان گفت که حکومت افغانستان از طالبان خواسته که به جای ۶۰۰ تن فهرست زندانیان دیگر را تحویل دهند؛ اما آن گروه این خواست را رد کرده است.
همچنان به گفتۀ وی، حکومت افغانستان برای آغاز مذاکرات مستقیم چندبار تاریخ را مشخص کرده؛ اما طالبان با رد آن تاکید کرده اند که نخست باید ۶۰۰ زندانی شامل فهرست آزاد شوند.
آقای اتمر گفت که ۱۲ کشور برای میزبانی از مذاکرات بینالافغانی آمادگی نشان داده اند و هفتۀ گذشته در نشست منطقوی و جهانی صلح، از طالبان خواسته اند که با حکومت افغانستان وارد مذاکره شوند.
سرپرست وزارت خارجۀ افغانستان تایید کرد که نخستین نشست مستقیم صلح میان حکومت این کشور و طالبان در قطر برگزار خواهد شد.