شی جینپینگ، رییس جمهور چین، روز دوشنبه ۱۸ نومبر (۲۸ عقرب) از رهبران گروه ۲۰ خواست تا از تلاشها برای کاهش جنگ در اوکراین و رسیدن به راه حل سیاسی حمایت کنند.
این اظهارات شی در جریان سخنرانیاش در برازیل اندکی پس از آن بیان شد که ایالات متحده به اوکراین چراغ سبز نشان داد که کیف میتواند با استفاده از میزاییل دوربرد امریکا، تاسیسات نظامی روسیه را در داخل قلمرو آن کشور هدف قرار بدهد.
رییس جمهور شی از رهبران گروه ۲۰ خواست تا از "افزایش تنشها" و تشدید درگیریها جلوگیری کرده و به "کاهش بحران اوکراین و جستجوی راه حل سیاسی" کمک کنند.
تلویزیون دولتی چین از قول شی گزارش داده است: "گروه ۲۰ با ایفای نقش بزرگتر باید از ملل متحد و شورای امنیت حمایت کند و از همه تلاشهایی که برای حل و فصل صلحآمیز بحرانها کمک میکنند، پیشتیبانی کند."
جنگ در اوکراین از زمان حمله روسیه در سال ۲۰۲۲ به شدت ادامه دارد. چین خود را به عنوان یک جناح بیطرف در این جنگ معرفی کرده و تاکید دارد که برخلاف ایالات متحده و سایر کشورهای غربی، هیچ کمک مرگباری به هیچ یک از جناحهای متخاصم فراهم نکرده است.
با اینحال، چین یکی از متحدین نزدیک سیاسی و اقتصادی روسیه باقی مانده است. اعضای پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو) بیجینگ را به مثابهٔ "توانمند ساز قاطع" جنگ روسیه در برابر اوکراین معرفی کرده، زیرا بیجینگ تهاجم نظامی روسیه بر اوکراین را محکوم نکرده است.
پس از آنکه جو بایدن، پالیسی خود را تغییر داد و به اوکراین اجازهٔ داد تا با استفاده از میزاییلهای دوربرد ساخت امریکا، تاسیسات نظامی روسیه را در داخل قلمرو آن کشور هدف قرار بدهد، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، روز دوشنبه ۱۸ نومبر اعلام کرد که کشورش ۴۰۰۰ طیارههای بی سرنشین را برای اوکراین ارسال خواهد کرد که با هوش مصنوعی مجهز است.
رییس جمهور چین در جریان سخنرانی خود در برازیل همچنین خواهان تلاشها برای تقویت سیستمهای تجارتی چند جانبه شد و بدون ذکر نام کدام کشور مشخص، نسبت به سیاسی کردن مسایل اقتصادی هشدار داد.
این اظهارات شی در حالی بیان شد که قرار است دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحده، در بیستم جنوری ۲۰۲۵ بار دیگر به کرسی قصر سفید تکیه بزند. ترمپ در جریان کارزار انتخاباتیاش تعهد کرد تا بار دیگر تعرفههای گمرکی را بر چین و سایر کشورها وضع کند.
ایالات متحده در سال روان میلادی نیز از افزایش تعرفهها بر کالاهای چینی، به ویژه محصولاتی مانند بطری موترهای برقی و وسایل تولید برق خورشیدی پرده بر داشت. ایالات متحده تلاش میکند تا سکتور تولید انرژی پاک در داخل امریکا را توسعه بدهد.
شی در واکنش گفت: "ما باید از سیاسی کردن مسایل اقتصادی، تقسیم مصنوعی بازار جهانی و حمایتگرایی [پالیسی حمایت از تولیدات داخلی] به نام توسعه سبز و کاهش کاربن خودداری کنیم.
رییس جمهور شی در مورد تلاش برای همکاری در عرصهٔ هوش مصنوعی گفت که این موضوع نباید به "بازی کشورهای ثروتمند" تبدیل شود.
بر اساس گزارش تلویزیون دولتی چین، شی همچنین از "همه طرفها" خواست تا در جنگ غزه دخالت نکنند و افزود که جنگ میان اسراییل و حماس "مصیبتهای سنگینی را به وجود آورده است."
گروه