محمد جواد ظریف، معاون رییس جمهور ایران در امور استراتیژیک امروز ۱۲ اگست (۲۲ اسد) اعلام کرد که از سمتاش استعفا داده است.
او در صفحهٔ رسانه اجتماعی ایکساش در مورد استعفایش نگاشته است که اشتغالاش منحیث معاون رییس جمهور از سوی برخی از "مردودین" منحیث وسیلهٔ فشار بر دولت پزشکیان استفاده میشد و"بنده نیز برای جلوگیری از هرگونه شایبه یا بهانه برای کارشکنی در کار دولت دکتر پزشکیان عزیز، هفته گذشته طی نامهای از معاونت راهبردی (استراتیژیک) رییس جمهور انصراف داده بودم."
ظریف گفته است که پس از انتصاباش منحیث معاون رییس جمهور به دلیل این که فرزندانش شهروندی امریکا را دارند، تحت فشار قرار گرفته بود.
بر اساس قانونی که در سال ۲۰۲۲ در ایران تصویب شد، افرادی که خودشان، فرزندانشان یا همسران شان تابعیت دو کشور را داشته باشند، نمیتوانند در سمتهای حساس ایفای وظیفه کنند.
ظریف دلایل متعددی را در مورد استعفایش ارایه کرده است، به ویژه نارضایتیاش از فهرست ۱۹ عضو کابینهٔ جدید مسعود پزشکیان، رییس جمهور ایران که به تازگی به پارلمان این کشور پیشنهاد شده است.
او گفته است: ''البته از نتیجه کار خود رضایت ندارم و از اینکه نتوانستم به شکل شایستهای نظر کارشناسی کمیتهها و حضور بانوان، جوانان و اقوام را آنگونه که که وعده داده بودم به نتیجه برسانم، شرمندهام.''
فهرست اعضای پیشنهادی کابینهٔ پزشکیان از سوی اصلاح طلبان، به انتقاد گرفته شده است. یکی از دلایل انتقادها، شمولیت اعضای محافظهکار حکومت ابراهیم رییسی در حکومت جدید است.
ظریف از سال ۲۰۱۳ تا ۲۰۲۱ میلادی در حکومت حسن روحانی، رییس جمهور پیشین ایران، منحیث وزیر خارجه ایفای وظیفه کرد.
او به دلیل نقشاش در مذاکره طولانی هستهای با قدرتهای جهان که به توافقنامهٔ هستهای سال ۲۰۱۵ منتج شد، در سطح جهان به یک چهرهٔ برجسته مبدل شد.
گروه