نظرسنجی وزارت معادن افغانستان درمورد صنایع استخراجی

وزارت معادن و پترولیم یک سروی ملی را در سطح افغانستان در مورد دیدگاه و توقعات مردم از صنایع استخراجی، راه اندازی می کند.

داود شاه صباح، وزیر معادن و پترولیم می گوید که این سروی از طریق تلفون انجام می شود که به گفته وی یک کمپنی کار در این راستا را نیز آغاز کرده است.

وی گفت که هدف از این کار رسیدن به یک دیدگاه کلی در مورد صنایع استخراجی افغانستان است و وزارت معادن بر مبنای این دیگاه و توقعات مردم، ستراتیژی انکشافی درازمدت،‌ میان مدت و کوتاه مدت در عرصه صنایع استخراجی را خواهد ساخت

داود شاه صباح گفت "مشوره ملی ما از طریق تلفون با تمام ولایات افغانستان صورت خواهد گرفت و ما یقین داریم که ان شا الله تا ماه دسمبر برای نخستین بار یک دیدگاه کلی برای ساختن صنایع استخراجی در افغانستان ایجاد خواهد شد،‌شکل خواهد گرفت و بلاخره تصویب خواهد شد."

وزیر معادن همچنان میگوید طی صد روز نخست کاری اش، شماری از قرارداد های کوچک و بزرگ در بخش صنایع استخراجی را که بی سرنوشت بوده ارزیابی کرده است و علاوه میکند که از این میان قرار است ساحه نفت خیز افغان - تاجیک در بلخ را به زودی به داوطلبی بگذارند.

آقای صبا گفت "ما در یک مورد به توافق تقریبا بسیار نزدیک هستیم و آن مورد انکشاف و اکتشاف و بهره برداری ساحه نفت و گاز خیز افغان تاجیک است که با یک کنسرسیوم شرکت های بین المللی جمع یک شرکت بسیار معتبر افغانی صورت خواهد گرفت."

آقای صبا همچنان می گوید قرار است تا دو ماه آینده دو ساحه بزرگ تولید سمنت را به داوطلبی بگذارند.

وزیر معادن افغانستان گفت که ساحات تولید سمنت هرات و سمنگان در این برنامه شامل است که آنان هم اکنون در تلاش جلب سرمایه گذاری در این زمینه هستند.

در بخش تولید سمنت هرات طی سیزده سال گذشته دو بار دیگر نیز قرارداد صورت گرفته بود اما به دلایلی این قرارداد ها اجرایی نشد.

وزیر معادن می گوید نبود مقررات و قوانین بسیار مشخص و واضیح در سکتور معادن و صنایع استخراجی، از عوامل عمده در راه انکشاف و عملی شدن پروژه ها در این سکتور به شمار می رود.

اما وی علاوه می کند که تا یک ماه دیگر یک پالیسی مالی معدن کاری را جهت تایید به کابینه ارائیه خواهد کرد تا از این طریق سرمایه گذاری های خارجی در راستای استخراج معادن در افغانستان جلب گردد.

در این حال مسوولین بخش معادن دیده بان شفافیت در افغانستان از اقدامات تازه وزارت معادن و پطرولیم استقبال می کنند و اما می گویند انتظار دارند که در قراردادهای که صورت میگرد شفافیت جدی مد نظر گرفته شود.

جاوید نورانی عضو دیده بان شفافیت در بخش معادن در این مورد گفت "اگر به همین دیگاه نو قراردادهای معادن خود را ما بتیم، بطور شفاف هم دولت نظارت کند از تطبیق قراردادها و هم نهاد های جامعه مدنی امکان آن است که ما مسیر منفی را که سکتور معادن ما گرفته به یک مسیر خوبتر ببریم."

آقای نورانی همچنان میگوید طی ده سال گذشته سالانه افغانستان به چهار میلیون تن سمنت نیاز داشته که تمام این مقدار را از خارج وارد کرده کرده است.

وی پروژه سمنت غوری را هم که کار استخراج آن به یک شرکت خصوصی داده شده ناکام میداند و می گوید تولیدات سمنت از این ساحه به حدی نیست که انتظار می رفت.

به گفته وی قرار بود شرکت تولید کننده سمنت غوری روزانه چهار هزار و چهار صد تن سمنت تولید کند اما آقای نورانی می گوید تولیدات فعلی آن تا حدود چهار صد تن در روز است.

وی گفت اگر طبق قرارداد، تولیدات سمنت غوری صورت می گرفت می توانست چهل در صد نیازمندی افغانستان به سمنت را تکمیل کند.

این عضو دیده بان شفافیت مسایل سیاسی،‌ امنیتی و مداخلات همسایه ها در قرارداد های صنایع استخراجی و معادن در افغانستان را از موانع عمده در راه رشد و انکشاف این سکتور در افغانستان می داند.