ترکیه امروز ۱۳ سپتمبر (۲۲ سنبله) در خشونتهای تازه میان ارمنستان و آذربایجان با ابراز حمایت از باکو از ایروان خواست تا دست از تحریک بردارد.
درگیریها در مرز میان دو کشور در نزدیکی منطقه قره باغ میان دو کشور شبهنگام آغاز شد.
ارمنستان گفته است که در این درگیریها ۴۹ تن از نظامیان این کشور کشته شده اند. آذربایجان نیز گفته است که به نیروهای این کشور تلفات وارد شده است، اما ارقام دقیقی را ارایه نکرده است.
هر دو جانب همدیگر را به آغاز درگیریها متهم کرده اند.
مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجهٔ ترکیه پس از صحبت تلیفونی با همتای آذربایجانیاش در یک تویت نوشت که ارمنستان باید تحریکها را متوقف سازد و بر مذاکرات صلح و همکاری با آذربایجان تمرکز کند.
ترکیه در جنگ سال ۲۰۲۰ نیز از باکو حمایت کرده و به آذربایجان طیارههای جنگی بیسرنشین فراهم کرده بود؛ جنگی که شش هفته دوام کرد و سبب مرگ بیش از ۶۵۰۰ نفر شد.
تنشهای جاری تلاشهای جدید میان ترکیه و ارمنستان برای یک توافقنامهٔ مصالحه را تهدید میکند، تلاشی که روابط چندین دههٔ پر از خصومت میان دو کشور را پایان خواهد بخشید. این خصومتها به کشتار عام ارمنیها در جریان جنگ جهانی اول توسط امپراتوری عثمانی برمیگردد.
در این حال، وزیر خارجهٔ ایالات متحده گفت که امریکا از وقوع درگیریها در مرز میان ارمنستان و آذربایجان نگرانی عمیق دارد.
در اعلامیهٔ وزارت خارجهٔ ایالات متحده از قول انتونی بلینکن آمده است: "قسمیکه از دیر زمان به این سو واضح کرده ایم، راه حل نظامی [میان آذربایجان و ارمنستان] وجود ندارد.''
ایران نیز از هر دو جانب خواست تا از خویشتنداری کار بگیرند و برای حل منازعات راه حل صلح آمیز جستجو کنند.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران گفت که تهران در مورد درگیریهای تازه در قره باغ نگران است.
در این حال، فرانسه گفت که از شورای امنیت ملل متحد خواهد خواست تا تنش میان آذربایجان و ارمنستان را به مناظره بگیرد.
فرانسه در حال حاضر ریاست شورای امنیت ملل متحد را بر عهده دارد و ریاست جمهوری این کشور گفته است که این پیشنهاد پس از آن صورت گرفت که امانویل مکرون، رییس جمهور فرانسه از طریق تلیفون با نیکول پاشینیان، صدر اعظم ارمنستان صحبت کرد.
با آنهم، مکرون از هر دو جانب خواست تا درگیریها را متوقف کنند. او خواستار "احترام اکید" به تمامیت ارضی ارمنستان شد.
ریاست جمهوری فرانسه گفته است که مکرون آماده است با الهام علیوف، رییس جمهور آذربایجان صحبت کند و همچنان حاضر است در مورد راه حل دپلوماتیک میان دو کشور بحث کند.
درگیریهای سال ۲۰۲۰ در قرهباغ به تاریخ ۲۷ سپتمبر آغاز شد و پس از شش هفته با میانجیگری روسیه و عقد آتشبس پایان یافت.
براساس این آتشبس، ارمنستان ساحات تحت کنترول جدایی طلبان ارمنی که در جریان جنگ سالهای ۱۹۹۰ تصرف کرده بودند را به باکو تسلیم کرد؛ تصمیمی که سبب خشم ارمنیها و خرسندی آذربایجانیها شد.
نظامیان آذربایجانی و ارمنستانی سابقۀ جنگ و مخاصمه را از سالهای ۱۹۹۰ و پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی پیشین دارند.
جدایی طلبان ارمنی، منطقه قره باغ را در جنگ خونین سالهای ۱۹۹۰ تصرف کردند که در آن ۳۰ هزار نفر کشته شد.