بخش زنان سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۱۹ جون (۲۹ جوزا) که مصادف به روز جهانی رفع خشونت جنسی در منازعات است، میگوید که باید به خشونت علیه زنان پایان داده شود.
این ادارۀ ملل متحد با نشر تویتی گفت که در منازعات، تعارض بر زنان، دختران، پسران و مردان متفاوت است. اما تاکید کرده است که در چنین شرایطی زنان و دختران بیشتر در معرض خطر افزایش خشونت جنسی و جنسیتی قرار دارند.
به گفتۀ بخش زنان سازمان ملل متحد، خشونت جنسی علیه زنان و دختران در جریان منازعات، یکی از شیوههای جنگ است که جوامع را دچار آسیب و بیثباتی میکند و ریشه در نابرابری دارد.
این ادارۀ ملل متحد گفته است: "ما میتوانیم با توانمندسازی زنان به عنوان تصمیمگیرندگان در پیشگیری از وقوع منازعه و با حمایت از حقوق آنان در آموزش، عدالت و امنیت این موضوع را تغییر دهیم".
در افغانستان به عنوان کشوری که شاهد جنگهای متعدد و طولانی بوده است، نیز زنان و دختران در جریان منازعه بیشترین آسیب را دیده اند.
مینه رفیق، فعال حقوق زن به صدای امریکا گفت که از زمان تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان، افراد این گروه "اولین ظلم و اولین خشونت را علیه زنان افغانستان شروع کردند و از پوشش (حجاب) شروع میشود و به تجاوز و کشتار ختم میشود".
به گفتۀ این مدافع حقوق زنان، پس از روی کار آمدن طالبان در اگست ۲۰۲۱ میلادی، چندین رویداد تجاوز جنسی توسط جنگجویان این گروه گزارش داده شده است.
او با بیان اینکه چنین رویدادها هر روز در افغانستان به وقوع میپیوندد، گفت که در چنین حوادث اول طالبان دخیل بودن شان را انکار میکنند، اما بعداً اعتراف میکنند که یکی از افراد این گروه بوده که مجازات شده است.
خانم رفیق مدعی شد که برخی زنان قربانی تجاوز در زندانهای طالبان، خودکشی کردند و برخی دیگر دچار تکالیف روحی و روانی شده اند.
پیش از این، شماری از زنان معترض در کابل ضمن انتقاد از وضعیت بد بشری زندانیان، از جامعهٔ بین المللی خواستار نظارت از زندانهای طالبان شدند.
در بیانیۀ زنان معترض در اوایل ماه روان خورشیدی نشر شد، آمده است که "یافتههای جنبش شنبههای ارغوانی و گزارشهای تحقیقی برخی از رسانهها، از جمله روزنامه ۸ صبح نشان میدهد که وضعیت زندانیان، خصوصاً زنان در زندانهای این گروه اسفبار است و زندانیان در کنار عدم دسترسی به محاکم عادلانه مورد تجاوز جنسی و شکنجههای غیر انسانی قرار میگیرند".
در این حال، گزارش اخیر شورای حقوق بشر ملل متحد نیز نشان میدهد که زنان و دختران در افغانستان تحت حاکمیت طالبان با انواع مختلف تبعیض مبتنی بر جنسیت مواجه اند.
این شورا خطاب به طالبان گفته است: "از عملکردهای تهدید کننده و خشونت آمیز، به شمول بازداشت خودسرانه، سواستفاده جنسی، و هرگونه شکنجه، بدرفتاری یا مجازات علیه زنان و دختران، به دلیل ادعای سرپیچی آنان از فرامین و یا راه اندازی اعتراضات مسالمت آمیز، جداً خودداری نمایید".
طالبان هنوز در خصوص چنین گزارشها واکنش نشان نداده اند.