اندریکا رتواتی، معاون نماینده ویژه منشی عمومی ملل متحد در امور افغانستان، به خاطر کاهش کمکهای جامعه جهانی برای ادامۀ برنامههای امدادرسانی برای افغانها ابراز نگرانی کرد.
رتواتی که مسوولیت هماهنگی کمکهای بشری در افغانستان را نیز بر عهده دارد، گفته است که تا اکنون از جمله ۳.۰۶ میلیارد پول مورد نیاز تنها شش درصد آن از سوی جامعه جهانی فراهم شده است.
این مقام ملل متحد گفته است: "به عنوان هماهنگکننده مقیم در افغانستان، تمرکز من بر استفاده از چارچوب استراتیژیک سازمان ملل متحد برای افغانستان است تا برای نیازهای اساسی افغانها راه حل پیدا شود."
معاون نماینده ویژه منشی عمومی ملل متحد در افغانستان نیز دربارۀ برابری زنان گفت که این سازمان به حقوق زنان در افغانستان پایبند است و بر مشارکت معنادار زنان در زندگی عمومی از جمله در امور بشردوستانه تاکید کرد.
او با توجه به حساسیتهای اجتماعی در این زمینه، به اهمیت بالا بردن سطح آگاهی مردم نیز اشاره کرده است.
همچنان رتواتی بر اهمیت تعامل اساسی و گفتگوی معنادار با مقامات طالبان برای حرکت به سمت چشم انداز جیوپولیتیکی افغانستان تاکید کرده است.
دفتر هماهنگی امور کمکهای بشری ملل متحد پیش از این گفته بود که سال گذشته به دلیل کاهش بودجه، این سازمان مجبور شد تا کمک های غذایی به ۱۸ میلیون افغان را متوقف کند و به ۳.۴ میلیون نفر دیگر کمکها را به نصف کاهش دهد.
برنامه جهانی غذا نیز در اگست سال گذشته به دلیل کمبود بودجه مجبور شد که روند توزیع کمکهای غذایی و غیرغذایی را به ده میلیون نیازمند خاتمه دهد.
ملل متحد برای تداوم برنامههای بشردوستانه در افغانستان طی سال ۲۰۲۴ میلادی بیش از سه میلیارد دالر فراخوان داد.
اوچا گفته است که اسکان طولانیمدت، موجودیت گسترده مواد منفجره، محدودیتهای مداوم بر حقوق و آزادی زنان، افزایش خشونتهای جنسیتی، کار کودکان، ازدواج های زودهنگام، تغییرات اقلیمی، به ویژه زلزله و خشکسالی، برگشت میلیونها مهاجر از پاکستان و بیجاشدگان داخلی به این معنی است که افغانستان در درجه اول یک بحران حفاظتی باقی میماند.
بر اساس طرح کمکهای بشری ملل متحد در سال ۲۰۲۴ میلادی، بیش از نصف جمعیت افغانستان به نحوی به کمکهای بشردوستانه نیاز خواهند داشت.
ملل متحد تاکید کرده است که از جمله تمام نیازمندان ۱۷.۳ میلیون نفر از آسیب پذیرترین افراد، به شمول کسانی که معلولیت دارند، تحت پوشش ماموریت کمکرسانی قرار میگیرند.