کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغان میگوید که در شش ماه نخست سال ۲۰۲۰ میلادی بیشترین خشونت در برابر خبرنگاران در افغانستان را گروههای طالبان و داعش انجام داده اند.
این کمیته روز یکشنبه ۱۹ جولای (۲۹ سرطان) با نشر گزارشی گفت که ۴۲ مورد خشونت در برابر خبرنگاران در این مدت ثبت شده که در مقایسه با مدت مشابه سال پار، سه قضیه کمتر است.
نجیب شریفی، رییس کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران گفت که دو مورد قتل، ۱۱ مورد جراحت، شش مورد لت و کوب، نه مورد توهین و تحقیر، هفت مورد تهدید، چهار مورد اختطاف، دو مورد سرقت، و یک مورد رفتار غیرقانونی (نپرداختن معاش) شامل این قضایا است و قربانی هفت قضیۀ این خشونتها، زنان بوده اند.
او افزود: "از میان عاملان این خشونتها، گروه طالبان و داعش با داشتن مسوولیت ۱۸ مورد خشونت و تهدید در برابر خبرنگاران مسوول بیشترین موارد خشونت علیه خبرنگاران میباشند."
او افزود که از رهگذر شدت خشونت و رفتار جرمی آنچه گروه طالبان و داعش در برابر خبرنگاران انجام داده اند، به مراتب شدیدتر و سنگینتر از اعمال حکومتی بود است.
بر اساس گزارش این کمیته، طالبان و داعش در قضایای قتل، اختطاف و زخمیکردن خبرنگاران متهم استند.
همچنان کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغان، ۱۳ قضیه خشونت در برابر خبرنگاران را به کارمندان حکومت نسبت داده است.
شریفی گفت که در قبال سه قضیۀ خشونت زورمندان، دو مورد دزدان، پنج مورد افراد ناشناس و یک مورد یک رسانه مسوول شناخته شده اند.
او افزود که عدم دسترسی به اطلاعات و تهدیدهای گسترده در برابر خبرنگاران و رسانهها هنوز هم از چالشهای جدی در افغانستان است.
آزادی بیان و صلح
کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغان گفت که گفتگوهای صلح منجر به نگرانی رسانههای افغانستان از وضع محدود بر آزادی بیان و رسانهها شده است.
رییس این کمیته اضافه کرد که بیتوجهی حکومت افغانستان و طالبان به حفظ آزادی رسانهها سبب شده است که اطمینان قطعی نسبت به آزادی بیان در این کشور وجود نداشته باشد.
اما صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در واکنش به این اظهارات، در صفحهٔ تویترش نگاشته است که حکومت افغانستان، از آزادی بیان و رسانهها به مثابهٔ یکی از ارزشهای عمده جمهوریت در پروسه صلح دفاع خواهد کرد.
او نوشته است: "حکومت موقف اصولی را اختیار خواهد کرد که بر اساس ارزشهای جامعه باز و دست آوردهای ۱۹ سال گذشته شکل گرفته است."
کمیتۀ مصوونیت رسانههای افغانستان، از تیم مذاکرهکنندۀ حکومت خواسته است که در جریان گفتگوهای صلح، آزادی بیان و رسانهها دفاع کنند.
رییس این کمیته گفت که راهکاری را در قالب طرح جامع و موثر ارایه میکنند که "تیم مذاکره کننده باید به اساس این طرح وارد گفتگو با طالبان در پیوند با آزادی بیان و آزادی رسانه ها گردد".
مشکلات اقتصادی رسانهها
بر اساس گزارش کمیتۀ مصوونیت خبرنگاران افغان، شیوع بیماری کووید۱۹ منجر به آسیبهای اقتصادی جدی رسانهها در افغانستان شده است.
نجیب شریفی، رییس این کمیته گفت که در حدود چهارماه گذشته شماری از رسانهها به دلیل مشکلات اقتصادی تعداد زیاد کارمندان شان را برکنار کرده و یا به رخصتی بدون معاش سوق داده اند.
او افزود: "دهها رسانه به دلیل مشکلات اقتصادی در پرتگاه سقوط قرار گرفته است، امری که باعث تضعیف یکی از بزرگترین دستاوردهای افغانستان که همانا آزادی و تعدد رسانهها میباشد، گردید."
این کمیته از حکومت افغانستان خواسته است تا روند دسترسی به اطلاعات را به خبرنگاران سهل کند.