فیروز الدین فیروز، وزیر صحت عامۀ افغانستان میگوید که در چهار ولایت این کشور داکتر زن وجود ندارد.
آقای فیروز گفت "در نورستان هیچ داکتر نیست، در پکتیکا هیچ وجود ندارد، در زابل وجود ندارد، در ارزگان وجود ندارد. هر پکیج تشویقی را که ما معرفی کردیم تا پرسونل را تشویق کنیم که از ولایات دیگر بروند؛ هنوز هم این کار ما مؤفق نبوده است".
آقای فیروز که در مراسم گشایش رسمی شورای طبی افغانستان صحبت میکرد، در مورد آمار دقیق تمام داکتران افغان و نیازمندی عرضه و تقاضا در سکتور صحت اظهار بیاطلاعی کرد.
محمداشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان با انتقاد از روند فعالیتهای صحی در این کشور گفت که در هر بخشی از این سکتور مشکلات جدی وجود دارد. او گفت که در کشورهای بحرانزده به شمول افغانستان، هر سکتور دارای مشکلات مختص به خود است.
رئیس جمهور غنی گفت که شهروند، داکتر، شفاخانه، دواخانه و دولت، حلقۀ ارتباطی سکتور صحت را تشکیل میدهد؛ اما او افزود "امروز در هر بخشی از این حلقه ما یک مشکل بنیادی داریم. مسأله اول ما این است که تنها به افغانستان نیست، کشورهای که بحران طولانی را تیر (سپری) کرده باشند، ما نمیفهمیم که کی داکتر است، کی داکتر نیست؟".
رئیس جمهور افغانستان خطاب به رهبری شورای طبی این کشور تأکید کرد که پس از این لقب "داکتر" باید بر اساس گواهینامه داده شود؛ نه این که هر کس خود را داکتر بخواند. او افزود باید مشخص گردد که چه کسی صلاحیت تداوی بیماران را دارد و دانش آن را آموخته است.
بر اساس آمار وزارت صحت افغانستان، در حال حاضر ۳۵۸ شفاخانه دولتی و بیش از ۲۰۰۰ مرکز صحی در سراسر این کشور وجود دارد.
اما رئیس جمهور از مشکلات جدی موجود در شفاخانهها یاد کرد و گفت که شفاخانههای ملکی پاسخگوی نیازمندیهای شهروندان افغان نیست.
رئیس جمهور افغانستان گفت "امید است که در آن بخش، در بخش اصلاح شفاخانهها و ایجاد حقوق مناسب به داکتران و نرسهای ما و نوع مدیریت این شفاخانهها اقدام دیگر شود. بخش دیگر دواخانهها است، طرحی زیر دست است؛ اما مشکل بنیادی است، سیستم دوای ما باید قابل اعتماد شود".
به باور وی، شهروندان افغان حق دارند که به دوای با کیفیت دسترسی داشته باشند، در حالی که اکنون اکثر دواهای موجود در بازارهای افغانستان بیکیفیت است.
این انتقادها در حالی صورت میگیرد که بیشتر بودجۀ افغانستان در سالهای گذشته به سکتور دفاعی و امنیتی به مصرف رسیده است و هنوز هم ادامه دارد؛ اما آقای غنی تعهد کرد که پس از این حکومت تعادل را در نظر خواهد گرفت.
از سوی دیگر، فیروزالدین فیروز، وزیر صحت افغانستان گفت، در حال حاضر ۴۰۰۰ داکتر در این وزارت ثبت است که در چوکات دولت مصروف فعالیت اند.
به گفتۀ وی، کمبود کدر مسلکی در سکتور صحت افغانستان وجود دارد؛ به اندازهیی که ۴۰ درصد مراکز صحی در این کشور فاقد داکتران و کارمندان صحی زن میباشند.
در این حال قرار است که وزارتهای صحت و تحصیلات عالی، پلان ده ساله را جهت مشخصشدن نیاز کدر مسلکی در بخش صحت و آمار دقیق افرادی که در بخش طب تحصیل میکنند، روی دست بگیرند.
افتتاح شورا طبی افغانستان
شورای طبی افغانستان، امروز رسماً افتتاح شد. نسرین اوریاخیل، رئیس این شورا گفت که ایجاد شورای طبی افغانستان یکی از آرزوهای دیرین داکتران افغان بود و امروز توانستند که صاحب خانه، دیدگاه و هدف مشترک در راستای بهبود و معیاریساختن عرضه خدمات صحی شوند.
به گفتۀ خانم اوریاخیل، شوراهای طبی در اکثر مطلق کشورهای جهان وجود دارد که هدف اساسی آن، مصؤونیت بیماران است.
او افزود "در طرح ایجاد شورای طبی افغانستان، تجارب کشورهای متعددی به خصوص کشورهای منطقه و توصیههای سازمان صحی جهان، با درنظرداشت نیازهای کشور به کار گرفته شده است".
این شورا وظیفه دارد تا مصؤونیت بیماران از طریق بهبود و ارتقای کیفیت خدمات صحی داکتران طب و برنامههای آموزشی طبی، یقینی سازد.
صدور جواز به داکتران، ترویج اخلاق طبابت، رسیدگی به شکایات و تخلفات طبی قبل از سپردن آن به نهادهای عدلی و قضایی، بلندبردن سطح دانش مسلکی داکتران از طریق تقویت و نظارت معیارهای آموزشی طبی و اطمینان از تداوم تعلیمات طبی از دیگر صلاحیتها و وظایف این شورا گفته شده است.