محمدامین کریم، سخنگوی حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، روز سه شنبه بر برگزاری انتخابات پارلمانی به زمان معین و ایجاد شورای نظارتی از این روند تأکید کرد.
آقای کریم، از آنچه که وی "تلاشهای هماهنگ و غیرهماهنگ" برگزارنشدن انتخابات خواند، ابراز نگرانی کرد و گفت، به هر میزانی که مشروعیت نظام کاهش یابد، به همان اندازه جناحهای که برضد نظام میجنگند، مشروعیت به دست میآورند.
او به نمایندگی از حزباش در قبال برگزاری لویه جرگه برای ایجاد حکومت مؤقت و تأخیر در برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالی مخالفت نشان داد.
سخنگوی حزب اسلامی، با آنکه نقش افراد کلیدی را در کمیسیونهای انتخاباتی مهم خواند؛ اما بر میکانیزم نظارتی انتخابات تأکید کرد.
او افزود "ما به تأسی از دموکراسیهای سابقهدار و مشهور جهان، به خصوص هانور میبایست و میباید یک شورای مشتمل بر اعضای احزاب مؤثر و قوی در کشور تشکیل بکنیم که از الف تا یای انتخابات را نظارت بکند. این در همه جهان پیشرفته و تجربهدار دموکراسی معمول است".
همچنان حزب اسلامی تأکید بر این دارد که اگر احزاب قوی در افغانستان وجود ندارد، آن شمار احزابی که در پارلمان کنونی پنج نماینده دارند، در شورای نظارتی سهم بگیرند و به احزاب کوچک از طریق تشکیل یک ائتلاف و تأیید پنج تا شش نماینده مردم در شورای ملی، در شورای نظارتی انتخابات سهیم شوند.
درنظرگرفتن ۳۴ ولایت افغانستان به عنوان یک حوزه انتخاباتی و رأیدادن مردم به احزاب، و یا هم ایجاد ۲۴۹حوزه انتخاباتی در سراسر افغانستان از دیگر پیشنهادات حزب اسلامی – آنچه به باور این حزب شفافیت انتخابات را تأمین میکند – است.
حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار، پس از جنجالها در کمیسیون شکایات انتخابات و عملینشدن استفاده از سیستم الکترونیک در روند انتخابات، ابراز نگرانی کرده است.
قرار بود که کمیسیون انتخابات برای برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالی از تذکره و سیستم الکترونیکی برای ثبت نام رأیدهندگان استفاده کند.
اما مقامهای این کمیسیون گفته اند که به دلیل فراهمنشدن به وقت بودجه، نبود همکاری صادقانه جامعه جهانی و ناامنی؛کار را با استفاده از شیوهای قبلی (توزیع کارت رأیدهی) آغاز کرده است.
کمیسیون انتخابات افغانستان تصمیم دارد که با توزیع کارتهای جدید رأیدهی به واجدان شرایط، فهرستی "شفاف" رایدهندگان را تهیه کند.