خلیلی: شرایط آوردن صلح در افغانستان فراهم شده است

خلیلی گفت که تسلیمی و ذلت گروه‌های مخالف مسلح را نمی‌خواهیم

محمدکریم خلیلی، رئیس شورای صلح افغانستان، گفته است که صلح ضرورت ملی افغان‌ها است و شرایط آن نیز در سطح ملی، منطقوی و جهانی فراهم است.

آقای خلیلی، که در مراسم "گرامی‌داشت از روز جهانی صلح" سخن می‌زد، گفت که شورای عالی صلح از بدو ایجاد تا اکنون، باوجود مشکلات و کمبودی‌ها، دستاوردهایی نیز داشته است و توافق صلح با حزب اسلامی به عنوان نمونه یاد کرد.

او تاکید کرد که با توجه به طولانی‌بودن پروسۀ صلح، نباید انتظار معجزۀ یک شبه را از شورای صلح داشت و این شورا از تمام فرصت‌ها برای تأمین صلح استفاده کرده است.

آقای خلیلی افزود "ما صلح را یک ضرورت جدی و ملی افغانستان می‌دانیم، خوشحال استم که امروز شرایط خوبی هم در سطح بین‌المللی، هم در سطح منطقه و هم در سطح ملی، برای پیشبرد پروسۀ صلح آماده است و به وجود آمده و امیدوارم که از این شرایط ما بتوانیم گام‌های استواری جهت برقراری صلح و ختم جنگ برداریم."

او از مخالفان مسلح خواست که از این فرصت استفاده کنند و بدانند که صلح تسلیمی و ذلت آنان نیست، بلکه به دیدگاه‌های ملی آنان احترام گذاشته می‌شود و در این پروسۀ تفاهم هر دو جانب باید احساس "عزتمندی" کنند.

رئیس شورای عالی صلح افغانستان گفت، در چند ماه اخیر برنامه‌هایی برای ایجاد سیستم موثر و فعال در این شورا در سطح مرکز و ولایات روی دست گرفته شده تا پروسۀ صلح به کامیابی برسد.

اظهارات آقای خلیلی در حالی بیان می‌شود که منتقدین از سال‌ها به این سو عملکرد این شورا را مورد انتقاد قرار داده و ادعا کرده اند که پالیسی‌های این شورا در راستای صلح غیر مؤثر بوده است.

آقای خلیلی اما افزود "ما تحت تاثیر تبلیغات منفی قرار نخواهیم گرفت. به هیچ‌وجه به اتهام‌هایی که گاه‌گاهی وارد می‌کنند، چه حق، چه ناحق واکنش نشان نخواهیم داد. ما مجموعه‌ای هستیم که از یک موضع و آدرس بی‌طرفانه، این موضوع مهم را که امروز بزرگترین نیاز مردم افغانستان است، با متانت، با حوصله‌مندی، با بردباری پیش ببریم."

او خطاب به حکومت و مخالفین مسلح دولت افغانستان گفت، آنان از طریق جنگ به هیچ جایی نخواهند رسید؛ افغانستان امروز نسل جدید و دستاوردهایی دارد و کسی به این فکر نباشد که این کشور به هر شکلی به گذشتۀ "تاریک و ظلمانی" برگردد.

ابعاد منطقه‌یی صلح افغانستان

رئیس شورای عالی صلح افغانستان گفت که موضوع جنگ و صلح در افغانستان ابعاد منطقه‌یی دارد. آقای خلیلی تاکید کرد که رهبری روند صلح را را شورای تحت رهبری وی به پیش می برد، اما خواهان همکاری جامعۀ بین المللی در این راستا شد.

آقای خلیلی گفت "امروز قضایای افغانستان ابعاد منطقه‌یی پیدا کرده؛ ابعاد بین‌المللی پیدا کرده؛ همۀ اینها (کشورهای منطقه و جهان) با یک دید واحد از ملت افغانستان و از صلح افغانستان حمایت کنند."

در همین حال، عبدالله عبدالله، رئیس اجرائیه افغانستان، نیز گفته است که برای تامین صلح باید ذهنیت‌ها در سطح ملی، منطقه و جهان تغییر کند.

آقای عبدالله گفت که به منظور تأمین صلح، کشورهای همسایه نباید به گروه‌های مسلح در قلمرو شان پناه بدهند یا هم به نحوی آنها را حمایت کنند.

او افزود "تعدادی از کشورهای منطقه شاید مهم‌ترین تشویش برای شان داعش باشد و فراتر از منطقه هم داعش یک تهدید است. اما راه مقابله با داعش هم این نیست که یک گروه دیگر تقویت شود که آن هم در جنگ با مردم افغانستان باشد."

رئیس اجرائیه افغانستان گفت، تا زمانی که جنگ در افغانستان جریان داشته باشد، گروه‌های مخالف مسلح از وضعیت نفع می‌برند و عواقب ناگوار آن محدود به افغانستان باقی نخواهد ماند.

گرچه آقای عبدالله به صورت مستقیم از کدام کشوری نام نبرد؛ اما به نظر می‌رسد که سخنان وی متوجه پاکستان، ایران و روسیه است. زیرا بر اساس گزارش‌ها و ادعای مقامات امریکایی این سه کشور به گونه‌ای از شورشیان و تندروان حمایت می‌کنند.