وزارت مالیۀ افغانستان میپذیرید که از مدتی به اینسو، در نه بندر این کشور فعالیت گمرکی ندارد و این بندرها در اختیار طالبان قرار دارند.
محمد رفیع تابع، سخنگوی این وزارت روز شنبه ۱۴ اگست (۲۳ اسد) به صدای امریکا گفت که در حال حاضر فعالیتهای گمرکی وزارت مالیه در بنادر اسلامقلعه، تورغندی، نیمروز، ابونصر فراهی، شیرخان، ایخانم، اشکاشم، سپین بولدک، و دندپتان متوقف است.
آقای تابع افزود: "وزارت مالیه تا بهبودی اوضاع امنیتی کشور در شهرهای بزرگ، برای جلوگیری از حیف و میل عواید ملی فعالیتهای کنترولی و نظارتی خویش را سرعت بخشیده است."
پیش از این گزارشهای به نشر رسیده بود که طالبان با کنترول این بنادر، روند جمعآوری عواید را از این گمرکها آغاز کرده و روزانه میلیونها افغانی به دست میآورند.
بر اساس معلومات وزارت مالیۀ افغانستان، عواید گمرکی این کشور از ۷.۴ میلیارد افغانی در ماه جوزا به ۴.۶ میلیارد افغانی در ماه سرطان کاهش یافته است.
سخنگوی این وزارت همچنین گفت که از اول تا ۱۷ ماه اسد، وزارت مالیۀ افغانستان از سایر بنادر ۱.۸ میلیارد افغانی جمع آوری کرده است.
در حال حاضر بنادر تورخم، حیرتان، آقینه و برخی از گذرگاههای دیگر در کنترول حکومت افغانستان است و روند صادرات و واردات کالاها از این بنادر جریان دارد.
با تسلط طالبان بر نه بندر این کشور، بهای مواد اولیه، نفت و دیگر کالا در این کشور نیز افزایش یافته است.
در این حال، برخی از تحلیلگران افغان میگویند که با تسلط طالبان بر بسیاری از بنادر افغانستان، "ماشین جنگی" این گروه در این کشور تقویت خواهد شد.
عتیقالله امرخیل به صدای امریکا گفت که با جمعآوری عواید این بنادر از سوی طالبان، خشونتها در این کشور بیشتر از این افزایش خواهد یافت.
او افزود: "یگانه عواید حکومت افغانستان از همین گمرکها بود. افغانستان نه کشور صنعتی است و اگر زراعتی هم بود، زراعت هم از بین رفت...بدون شک که مخالفین از آن استفاده میکند."
آقای امرخیل تاکید کرد که باید جلو این کار گرفته شود و حکومت افغانستان برای تسلط دوبارۀ این بنادر اقدامات فوری را روی دست گیرد.