هشدار یونیسف: از هر دو کودک افغان یکی آن مبتلا به سوتغذیۀ حاد خواهد شد

صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای اطفال (یونیسف) در افغانستان از افزایش موارد سو تغذیۀ کودکان در این کشور ابراز نگرانی کرده و گفته است که در سال پیش‌رو میلادی از هر دو کودک افغان، یکی آن ابتلا به سو تغذیۀ حاد خواهد شد.

یونیسف روز چهارشنبه ۲۲ دسمبر (اول جدی) در بیانیه‌ای گفته است: "یونیسف تخمین می‌زند که از هر دو کودک زیر پنج سال، یک نفر آن در سال ۲۰۲۲ میلادی به دلیل بحران غذایی، دسترسی اندک به آب پاک آشامیدنی و پایین بودن عرضه خدمات صحی، دچار سو تغذیه حاد خواهد شد."

پیش از این ملل متحد هشدار داده بود که، ۳.۲ میلیون کودک زیر سن پنج سال تا آخر سال روان میلادی ممکن با سوتغذیۀ حاد مواجه شوند.

یونیسف همچنین گفته است همزمان با تشدید بحران بشری در افغانستان، امراض و بیماری‌های زیادی، زندگی کودکان را در این کشور تهدید می‌کند که نیاز است تا در این زمینه اقدامات فوری روی دست گرفته شود.

بر اساس معلومات ملل متحد از آغاز سال جاری میلادی، بیش از ۶۶هزار کودک در این کشور به بیماری سرخکان مبتلا شده اند. همچنین این سازمان از افزایش امراض مانند کولرا و اسهالات حاد در این کشور هشدار داده و گفته است که در این مدت، چهار مورد فلج کودکان در این کشور به ثبت رسیده است.

یونیسف همچنین گفته است که به دلیل افزایش هوای سرد زمستان، ممکن بیماری‌‌های شدید تنفسی در میان کودکان نیز افزایش یابد. بر اساس معلومات این صندوق در حال حاضر، حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد مرگ و میر کودکان زیر پنج سال در افغانستان به دلیل امراض تنفسی بوده است.

یونیسف به نقل از عبدالقادر موسی، نمایندۀ این نهاد در افغانستان گفته است: "ما در حال نزدیک‌شدن به یک مقطع حساس برای کودکان افغانستان استیم، زیرا زمستان تهدیدات زیادی را برای سلامت آن‌ها به همراه دارد."

آقای موسی هشدار داده است که اگر اقدامات فوری و هماهنگ برای رسیدگی به کودکان در فصل زمستان نشود، بسیاری از این کودکان در ماه‌های پیش‌رو جان‌های خود را از دست خواهند داد.

پیش از این یونیسف برای جلوگیری از فروپاشی نظامی صحی و فراهم‌آوری مواد غذایی، آموزش و دیگر خدمات حیاتی اجتماعی برای کودکان و خانواده‌های افغان، خواستار دو میلیارد دالر شده بود.

یونیسف گفته است که با این پول نیازمندی‌های فوری بیش از ۲۴ میلیون نفر در افغانستان که نصف آن کودکان اند، برآورده خواهد شد.

پرداخت معاش کارمندان صحی

صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای اطفال گفته است که معاش ماه گذشتۀ بیش از ۱۰هزار کارمند صحی افغانستان را پرداخته است.

این صندوق افزوده که در این مدت، برای بیش از یک‌هزار مرکز صحی در این کشور، لوازم صحی و مواد سوخت زمستانی تهیه کرده است.

روز گذشته کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ در افغانستان گفت که قرار است معاش ماهوار حدود ۱۰هزار کارمند صحی را در این کشور پرداخت کند. این کمیته افزود که بر اساس این تصمیم، حقوق ماهوار کارمندان ۲۳ شفاخانۀ حوزوی و ولایتی را در سراسر افغانستان می‌پردازند.

کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ اضافه کرد که این نهاد متعهد است تا به مدت شش ماه، معاش کارمندان صحی، مصارف روزمره و وسایل طبی را در شفاخانه‌های افغانستان فراهم کند.

جلوگیری از مرگ و میر کودکان

صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای اطفال در افغانستان گفته است که در یک سال گذشته، اقدامات وقایوی را برای جلوگیری از مبتلا شدن کودکان به امراض مختلف از جمله فلج کوکان (پولیو) در این کشور روی دست گرفته است.

بر اساس معلومات ملل متحد در جریان سال روان، بیش از ۱۰۵هزار کودک واکسین ضد سرخکان شده اند، همچنین در این مدت، ۸.۵ میلیون کودک افغان واکسین پولیو دریافت کرده اند تا آنان از فلج شدن در امان بمانند.

یونیسف اضافه کرده است که در ماه‌های اخیر دو میلیون کودک در محلاتی واکسین پولیو را دریافت کردند که پیش از این، تطبیق واکسین در آن ساحات به دلیل تهدیدات امنیتی ناممکن بود.

ملل متحد گفته است که در جریان سال ۲۰۲۱ میلادی توانسته است که ۳۷هزار کودک مبتلا به سو تغذیه را در افغانستان درمان کند.

صندوق وجهی سازمان ملل متحد برای اطفال در افغانستان اطمینان داده است که برای رسیدگی به کودکان افغان اقدامات فوری را روی دست گرفته و برای نجات جان آنان در این کشور تلاش خواهد کرد.

با مسلط طالبان بر افغانستان، جامعه جهانی جریان پول و کمک‌ها را به این کشور قطع کرده و ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی بیش از ۹.۵ میلیارد دالر سرمایه‌های افغانستان را منجمد و دسترسی طالبان را به آن قطع کردند، اقدامی که برای کشوری که به شدت به کمک‌های خارجی وابسته بود عواقب ویرانگر دارد.

در حال حاضر، بسیاری شفاخانه‌ها در افغانستان به دلیل کمبود تجهیزات طبی، دارو و پول قادر به عرضۀ خدمات به بیماران نیستند.

وضعیت اسفبار شفاخانه‌ها در کابل و ولایات نشانه‌ای از بحران سیستم صحی افغانستان است. پیش از این، جامعه جهانی و سازمان‌های امداد رسان هشدار دادند که سیستم صحی افغانستان که بیشتر بر کمک‌های خارجی متکی بود در پرتگاه سقوط قرار دارد.