انتخابات پارلماني روز يکشنبه در افغانستان ، آخرين مرحلۀ يک راه طويل به جانب ديموکراسي در کشور جنگ ديده افغانستان. بيش از ۵٫۷۰۰ کانديد ، براي اخذ ۲۴۹ کرسي پارلماني در سطح ملي وهمچنان براي اخذ کرسي هاي شوراي ولايتي ، مبارزه نمودند.
انتحابات بروز يکشنبه در افغانستان بر يک قاعده غير حزبي بعمل آمد ، که اين خود حضور اين تعداد وسيع نامزدان را در انتخابات امروز توضيح مي کرد.
زياده از ۱۲ ميليون افغان واجد حق راي بودند. انتخابات پارلماني و شوراي هاي ولايتي ۳۴ گانه افغانستان ، تقريباً يک سال بعد از انتخابات رياست جمهوري بعمل آمد که در آن حامد کرزي ، در اولين انتخابات رياست جمهوري کشور که پس از بيش از ۳۰ سال صورت ميگيرد ، برنده شد.
در کابل تقريباً هر تخته انتخاباتي ، پايه هاي چراغ و ديوار ها ، با پوستر ها و تصاوير رنگين و روشن کانديدان آراسته شده بود. مبارزه ا نتخاباتي که تقريباً يک ماه دوام کرد به تاريخ ۱۷ ماه آگست شروع شده بود.
اين مبارزات شامل نامزادان مختلف بشمول جنگ سالاران و اعضاي سابق و کنونئ وفادار به طالبان قرار گرفت که سعي کردند حمايت و طرفداري مردم را حاصل کنند . زنان نيز براي اخذ کرسي هاي پارلماني و ولايتي مبارزه کردند.
مبارزۀ آنان پديده نوين در جامعه اسلامي عنعنوي و محافظه گراي افغانستان بود که در آن در کمتر از ۴ سال قبل طالبان عملاً زنان را از شرکت در جامعه کاملاً منع کرده بودند.
گروه مواظب حقوق بشر يا « هيومن رايتس واچ» ميگويد ، انتخابات روز يکشنبه در افغانستان ، بعد از يک سلسله حملات ذريعه شورشيان طالب که با راي گيري مخالف بوده و آنرا يک نمايش و تقليد خنده آور ميخواندند ، در يک فضاي ترس صورت گرفت.
تقريباً ۲۲٫۰۰۰ ازعساکر قواي اهتلاف برهبري ايالات متحده ، ۱۰٫۰۰۰ قواي حافظ صلح برهبري ناتو و هزاران تن از افغان هاي تازه تربيه شدۀ قواي امنيتي افغانستان ، امنيت مردم را تضمين نمودند.