نظری به حملات مرگبار داعش در افغانستان

از بدو ظهور گروه دولت اسلامی یا داعش در افغانستان، جنگجویان این گروه مرگبارترین حملات را در شهر های عمدۀ افغانستان به شمول کابل راه اندازی کرده اند.

پس از ظهور داعش در سال ۲۰۱۵ در شرق افغانستان، پیکارجویان این گروه نخست چندین حمله خونین را در سه ولسوالی ولایت ننگرهار انجام دادند.

دفتر معاونت ملل متحد برای افغانستان یا یونوما گفته است که حملات این گروه در دو سال اخیر در شهر کابل به طور قابل ملاحظه ای افزایش یافته است، به خصوص حمله بر امکان و اقلیت های مذهبی.

در آخرین مورد، تندروان این گروه مسوولیت حمله بر مرکز فرهنگی تبیان درغرب کابل را بر عهده گرفتند که در نتیجۀ آن ۴۱ غیر نظامی کشته شد. علاوه بر آن، در این حملۀ مرگبار، ۸۴ غیرنظامی دیگر به شمول ۷۶ مرد و هشت زن زخم برداشتند.

بر مبنای گزارش یونوما ازاول جنوری ۲۰۱۶بدینسو، حملات بر مساجد، زیارتگاه ها و سایر عبادتگاه ها موجب کشته شدن حد اقل ۲۷۳ نفر و زخمی شدند ۵۷۷ نفر غیر نظامی شده است.

مرگبارترین حملات داعش

- ۲۰ اکتوبر۲۰۱۷ ، در حملۀ یک مهاجم انتحاری داعش بر مسجد امام زمان واقع در خیرخانۀ کابل، حد اقل ۵۶ نفر کشته و ۵۵ نفر دیگر زخمی گردید.

- ۲۹ سپتمبر ۲۰۱۷، تندروان داعش مسوولیت حمله بر مسجدی را در شهر کابل بر عهده گرفتند که اکثر قربانیان آنرا عزاداران عاشورا تشکیل می داد.

- ۲۵ آگست ۲۰۱۷، در حملۀ انتحاری مهاجمان داعش بر یک مسجد پیروان شیعه، حد اقل ۲۸ نفر کشته و ده ها غیر نظامی دیگر، زخمی شدند.

- ۲ آگست ۲۰۱۷، تندروان داعش مسوولیت حملۀ انتحاری بر ​مسجد جوادیه در ساحۀ بکرآباد شهر هرات را که مربوط به پیروان شیعه بود، نیز به دوش گرفت که در آن ۲۹ نفر کشته و حد اقل ۶۴ نفر دیگر زخمی شد.

- ۲۳ جولای ۲۰۱۶، رزم جویان داعش حملات انتحاری را بر مظاهره کنندگان جنبش روشنایی انجام دادند که در نتیجۀ آن حد اقل ۸۵ نفر کشته و بیش از ۴۰۰ نفر دیگر زخمی شد.

چرا شیعه ها؟

پیروان سنی مذهب در عراق و سوریه ستون فقرات گروه دولت اسلامی یا داعش را تشکیل می داد. اما تندروان این گروه پیروان مذاهب مختلف را به شمول پیروان سنی، شیعه، اقلیت های ایزدی و مسیحیان را هدف حملات مرگبار قرار داده اند.

پس از ظهور این گروه در برخی ولایات افغانستان، تندروان این گروه در پهلوی سایر حملات مرگبار، پیروان شیعه را در مساجد، گردهمآیی ها و نهاد های جامعۀ مدنی هدف قرار داده اند.

برخی از تحلیلگران به این باور اند که تندروان داعش تلاش می کنند تا از طریق حمله بر اقلیت های مذهبی شیعه، جنگ مذهبی را در افغانستان شعله ور کنند.

علی نوری زاده، رئیس مرکز مطالعات ایران و عرب مستقر در شهر لندن، اما به این باور است که مردم افغانستان تا حال متاثر از توطئه فرقه گرایی مذهبی داعش نشده اند.

چندی پیش، اظهارات محمد محقق، معاون ریاست اجرائیۀ افغانستان در تهران در باره جنگجویان شیعه که در سوریه بر ضد داعش و در حمایت از رژیم بشارالاسد می رزمند، واکنش های گستردهء را در قبال داشت.

آقای محقق گفته بود "از همه رزمندگانی که در این نبردها تشریک مساعی کردند، چه از رزمندگان عراق و سوریه، ارتش عراق و سوریه، حشد الشعبی عراق و همچنان رزمندگان ایران، افغانستان، پاکستان و جای جای دنیا که در این نبردها شرکت کردند و در حقیقت نبرد اسلام علیه کفر و دسایس استکبار جهانی بود، پیروز شدند، از آنها صمیمانه تشکری کنم."

اشارۀ آقای محقق از رزمندگان افغان، به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران متوجه می شود که جوانان شیعۀ افغان را در بدل پرداخت معاش بلند و وعدۀ دادن شناسنامۀ ایرانی برای دفاع از حکومت بشارالاسد جلب و جذب کرده و پس از آموزش نظامی زیر رهبری "لوای فاطمیون" به سوریه می‌فرستد.

برخی از کابران شبکه های اجتماعی با انتقاد از اظهارات آقای محقق گفته اند که چنین اظهارات آنهم از سوی یک مقام عالیرتبۀ حکومت افغانستان، شرایطی را مساعد خواهد کرد تا گروه های تندروان مثل داعش حملات خشونت بار خود را در افغانستان به خصوص در مقابل پیروان شیعه مذهب افزایش دهند و آنرا توجیه کنند.