حکومت افغانستان در یک کنفرانس علمی زیر نام "فرصتها و چالشهای مهاجرت" راههایی را برای از بینبردن بحران مهاجرت افغانها در خارج و بیجاشدگان در داخل، بررسی میکند.
در این نشست دو روزه، که با حضور مقامات بلندپایه افغان و نمایندگان نهادها و کشورهای خارجی در کابل دایر شده است، مشکلات مهاجرین افغان در خارج و بیجاشدگان داخلی، فرصتها و چالشهای بخش مهاجرت را به صورت علمی بررسی میکند.
سید حسین عالمی بلخی وزیر امور مهاجرین و عودتکنندگان افغانستان، هنگام سخنرانی در این نشست گفت، در حال حاضر در حدود هفت میلیون افغان در کشورهای مختلف شب و روزهای مهاجرت را سپری میکنند که از این میان حدود پنج میلیون آنان در ایران و پاکستان زندگی میکنند.
آقای بلخ گفت که بیش از یک میلیون افغان دیگر به دلیل ناامنیها در داخل بیجا شده اند، همچنان امسال حدود ۶۰۰ هزار افغان به کشور شان برگشته اند که با فرارسیدن زمستان به کمکهای بشری نیاز است.
او افزود "ما باید در زمستان بتوانیم که از مهاجرین برگشته به وطن حمایت کنیم تا برگشتکنندگان در سال اول به مشکلات جدی مواجه نشوند، همین گونه ما بیش از یک میلیون خانوادۀ بیجاشده در داخل داریم که باید به آنها نیز توجه شود تا در زمستان به دلیل سردی هوا، در کشور ما فاجعۀ انسانی به بار نیاید".
آقای بلخی همچنان گفت، برای مصؤونیت زندگی مهاجرین، حکومت افغانستان و جامعۀ جهانی تلاشهای شان را آغاز کرده و امید میرود که از به میان آمدن مشکلات احتمالی در زمستان، جلوگیری شود.
این در حالی است که ادارۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر و بیجاشدگان داخلی، اخیراً گفته است، ۵۶ فیصد بیجاشدگان داخلی اطفال اند و احتمال دارد که تا آخر سال روان شمار بیجاشدگان داخلی به، چهارصد هزار تن برسند.
قبلاً سازمان ملل متحد برای رسیدگی به وضعیت بیجاشدگان و برگشتکنندگان فراخوان ۱۵۰ میلیون دالری را به مؤسسات و جامعۀ جهانی داده بود که تا کنون ۴۰ درصد این کمکها صورت گرفته است.
وزیر امور مهاجرین و عودتکنندگان ابراز امیدواری کرد که در نتیجۀ این کنفرانس علمی دو روزه، راههای حل عملی بحران مهاجرت افغانها به دست آید.
ناامنی، فقر، بیکاری و زورگویی از عوامل عمدۀ است که خانوادههای افغان در داخل بیجا شده و یا هم به بیرون از افغانستان به مهاجرت مجبور گردیده اند.
محمد محقق، معاون دوم ریاست اجرائیه در این کنفرانس گفت، برای حل بحران مهاجرت افغانها و برگشت مهاجرین به کشور، به سرمایهگذاری بزرگ از سوی حکومت و جامعۀ جهانی نیاز است.
آقای محقق گفت، ابتدا باید در بخشهای امنیت، زمینۀهای اشتغال، زراعت، صنعت و سایر بخشهای اقتصادی افغانستان باید پیشرفت صورت گیرد، تا از یک طرف جلو مهاجرتهای تازه گرفته شود و از سوی دیگر افغانهای مهاجر با دیدن وضعیت بهتر در افغانستان، برگردند.
آقای محقق افزود "اگر ما بخواهیم مهاجرین را برگردانیم، باز هم هنوز جهانیان با افغانستان ایجاب میکند کار بیشتر بکند، توجه بیشتر کند، سرمایهگذاری بیشتر بکند، به بخشهای امنیت و اشتغال، آنگاه به فکر بازگشت مهاجرین باشند".
این در حالی است که پس از امضای تفاهمنامۀ حکومت افغانستان با برخی کشورهای اروپایی برای برگشت مهاجرینی که پناهندگی شان قبول نمیشود، برخی این مهاجرین در اروپا تظاهرات اعتراضی به راه انداخته اند.
ولسی جرگۀ افغانستان نیز در مورد چگونگی برگشت مهاجرین اظهار نگرانی کرده و به همین منظور حدود یک هفته پیش مسؤولین وزارت امور مهاجرین را استجواب کرده بود.
از سوی دیگر محمدخان معاون اول رئیس اجرائیه افغانستان در این کنفرانس پذیرفت که هنوز هم برخی خانوادههای افغان در نقاط دوردست کشور به دلیل زورگویی زورمندان به بیجاشدن و یا هم مهاجرت مجبور میشوند.