عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان گفته است که برآیند مذاکرات جاری صلح میان هیات جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان دو نظام در یک کشور نخواهد بود.
آقای عبدالله روز سه شنبه ۲۲سپتمبر (اول میزان) در صحبت با کانون فکری "شورای روابط خارجی" مستقر در امریکا در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال زاده شدن دو نظام در یک کشور در پی مذاکرات صلح گفت: "نخیر نه چنین نخواهد شد...مردم افغانستان خواستار چنین چیزی نیستند و آن را نخواهند پذیرفت."
رییس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان تحلیلهایی را رد کرد که گویا طالبان منتظر خروج قوای خارجی از افغانستان اند تا حکومت را سرنگون کنند و قدرت را در دست گیرند.
آقای عبدالله گفت که چنین پندار "محاسبۀ نادرست بزرگی خواهد بود" که به گفتۀ وی فرصت بزرگ تامین صلح دایمی در افغانستان را از میان برداشته و سبب ادامه و تشدید جنگ و خونریزی خواهد شد.
آقای عبدالله با اشاره به نبرد رژیم طالبان با جبهۀ مقاومت شمال افغانستان گفت: "طالبان باید آموخته باشند که حتا در زمانیکه کنترول ۸۵ درصد قلمرو افغانستان را در دست داشتند، به چنین هدف از راه نظامی دست یافته نتوانستند."
شماری از کارشناسان به این باور اند که حتا پس از مصالحه میان حکومت افغانستان و طالبان، جنگ در افغانستان پایان نخواهد یافت و دیگر گروههای مسلح مخالف حکومت مانند داعش به شورشگری و جنگ ادامه خواهند داد.
آقای عبدالله بر عکس این استدلال گفت: "زمانیکه طالبان در جنگ نباشند، دیگر گروههای مسلح مخالف حکومت افغانستان چون داعش، شانس جنگ نداشته و خود به خود محو خواهند شد."
با اینحال، آقای عبدالله تایید کرد که عمال القاعده هنوز هم در افغانستان فعال بوده و به گفتۀ وی دهشت افگنان مرتبط با کشورهای همسایۀ افغانستان در مرزهای شرقی این کشور حضور دارند. او از کشور مشخصی نام نبرد، اما مقامهای افغان همواره پاکستان را به حمایت از گروه های مخالف حکومت افغانستان متهم کرده اند، ادعایی که همواره از سوی مقامهای پاکستانی رد شده است.
در چند ماه گذشته، به ویژه پس از آغاز مذاکرات صلح در قطر، حملات طالبان به شدت افزایش یافته است و بر اساس آمار وزارت داخلۀ افغانستان این گروه در شش ماه گذشته ۷۰۰۰ حمله را انجام داده اند که در اثر آن، ۱۲۰۷ غیرنظامی جان باخته و ۲۲۹۳ تن دیگر زخمی شده اند.
محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان در سخنرانی خود به مجمع سازمان ملل متحد، آتشبس و کاهش فوری خشونت را حتمی برشمرد و از ملل متحد خواست که افغانها را برای رسیدن به یک افغانستان "مستقل، متحد، دموكرات و صلح آمیز" کمک کند.
با آغاز مذاکرات صلح افغانستان، طالبان به ایجاد "نظام همهشمول اسلامی" در افغانستان تاکید کرده اند که به باور برخی تحلیلگران اشاره به ایجاد "امارت" در افغانستان میکند.
آقای عبدالله در پاسخ به صدای امریکا گفت: " آنان می توانند مفکورۀ خود را روز میز مذاکرات مطرح کنند، اما اکثریت مردم افغانستان به آزادی ها و حقوق شان اصرار دارند."
به گفتۀ آقای عبدالله پس از مذاکرات صلح، باید نظام همهشمولی در افغانستان رویکار آید که قابل قبول برای همه افغانها بوده و در آن به حقوق زنان و اقلیتها احترام گذاشته شود.
ساختار نظام یکی از بحث های عمده و پیچیده در مذاکرات صلح افغانستان است. آقای عبدالله گفت که به "عنوان نظر شخصی" و نه از آدرس رییس شورای عالی مصالحۀ ملی افغانستان خواستار نظام پارلمانی است. او گفت: "نظام پارلمانی به سود مردم افغانستان است، تجربه نشان داده است که نظام متمرکز در افغانستان کارآیی نداشته است."
مذاکرات صلح میان هیات جمهوری اسلامی افغانستان و نمایندگان گروه طالبان به تاریخ ۱۲ سپتمبر (۲۲ سنبله) در دوحه آغاز شد و در ده روز گذشته گروههای تماس دو طرف سرگرم مذاکره و چانه زنی روی طرزالعمل کاری مذاکرات اند.