در حالی که ارقام واقعات سرخکان در افغانستان رو به افزایش گزارش شده، سازمان جهانی صحت از تطبیق واکسین بر حدود ۶۰۰هزار کودک افغان خبر داده است.
این سازمان با نشر گزارشی از بیماریهای ساری گفته است که از ابتدای سال ۲۰۲۴، در مجموع ۳۱هزار و ۸۸۳ مورد مشکوک به سرخکان و ۱۳۹ مورد مرگ ناشی از آن در سراسر افغانستان گزارش شده است.
به گفتۀ این سازمان از میان موارد مشکوک بیش از ۸۰ درصد مبتلایان کودکان زیر پنج سال تشکیل میدهد و از رهگذر جنسیت نیز بیش از ۴۵ درصد زنان و دختران بوده اند.
سازمان جهانی صحت با بیان اینکه موارد مشکوک به سرخکان از آغاز سال سیر صعودی داشته، گفته است که آمار این بیماری بیشتر از ۲۰۲۳ و میانگین دو سال قبل آن است.
گزارش این سازمان نشان میدهد که از رهگذر موارد مشکوک سرخکان، خوست، بلخ، سمنگان و جوزجان به ترتیب بیشترین آمار را دارند.
سازمان جهانی صحت گفته است: "در ماه می ۲۰۲۴، دور اول کمپاین تسریعی ۹۰هزار و ۳۲۳ کودک ۹ تا ۵۹ ماهه در ۲۵ ولسوالی ۱۲ ولایت (میدان وردک، بامیان، پروان، پنجشیر، ارزگان، پکتیا، پکتیکا، غزنی، بغلان، نورستان، سمنگان و بادغیس) واکسین شدند. به این ترتیب تعداد کودکان ۹ تا ۵۹ ماهه واکسین شده در دو مرحله به ۵۹۳هزار و ۵۹۲کودک در ۲۵ ولایت میرسد".
علاوه بر واکسین، سازمان جهانی صحت ۲۰۶ نفر را در بخش گردآوری، ذخیرهسازی و حمل نمونههای بیماران سرخکان در زونهای مرکزی، غربی و جنوب آموزش داده و ۱۲۶ بسته مدیریت بیماری سرخکان را در مراکز بهداشتی زیرمجموعهاش در سراسر افغانستان توزیع کرده است.
وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان تاکنون به گزارش سازمان داکتران بدون مرز واکنشی نشان نداده است، اما پیش از این سازمان داکتران بدون مرز ضمن نگرانی از افزایش موارد سرخکان در افغانستان، بر لزوم اتخاذ تدابیر پیشگیرانه جدی برای جلوگیری از گسترش این بیماری تاکید کرده است.
سازمان داکتران بدون مرز میگوید که کودکان در برابر این بیماری بیشتر آسیبپذیر هستند، زیرا کودکان در افغانستان اولین دوز واکسین سرخکان خود را تا سن نه ماهگی دریافت نمیکنند.
این سازمان تاکید کرده است: "برای کاهش اوج و مرگومیر در آینده در میان نوزادان، داکتران بدون مرز پیشنهاد میکند که اولین دوز واکسین سرخکان در شش ماهگی تزریق شود و تلاش مستمر برای واکسینکردن همه کودکان در افغانستان در برابر این بیماری صورت گیرد."
داکتر پیکس اوهی راگی، هماهنگکننده صحی داکتران بدون مرز در افغانستان گفته است که اولویت اصلی این سازمان معالجه و تداوی مریضان است، اما این کافی نیست و بهترین راه برای مبارزه با سرخکان، پیشگیری از طریق واکسیناسیون است.
به گفتۀ وی، کودکانی که شش ماهه استند و واکسین دریافت نکرده و اکنون به طور نامتناسبی متاثر شده اند، باید تحت پوشش قرار گیرند.
آمار موارد مشکوک سرخکان از اول جنوری تا ۱۵ سال روان میلادی در حالی به حدود ۳۱هزار و ۹۰۰ واقعه و مرگ ناشی از آن به ۱۳۹ مورد رسیده که سازمان جهانی صحت در ۱۲ ماه سال ۲۰۲۳ حدود ۲۵هزار مورد مشکوک به سرخکان و ۶۴ مورد مرگ ناشی از این بیماری را در افغانستان ثبت کرده بود.