یک سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، روز دوشنبه پنجم جون (۱۵ جوزا) گفت که انتونی بلینکن، وزیر خارجهٔ امریکا، با مایکل مککال، رییس مجلس نمایندگان، این کشور در مورد گزارش محرم روند خروج از افغانستان صحبت کرده است.
این سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده گفت معلوماتی که قبلاََ به اعضای مجلس نمایندگان ارایه شده، کافی است، اما تایید کرد که شماری بیشتر اعضای این مجلس به گزارش محرم دست خواهند یافت.
این مقام وزارت خارجهٔ امریکا گفت: "اعتقاد ما بدون تغییر باقی مانده است." به گفتهٔ او، گزارش محرم که با همه اعضای کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده و سپس با مایکل مککال، رییس این مجلس، شریک ساخته شد، به ''اندازهٔ کافی" به نیازمندی این مجلس پاسخ میدهد.
اما اعضای مجلس نمایندگان ایالات متحده، به شمول رییس این مجلس، بارها گفته اند که معلومات ارایه شده از سوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده در مورد روند خروج توام با هرج و مرج از افغانستان قناعتبخش نبوده و خواهان نشر کامل گزارش محرم شده اند.
سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده روز دوشنبه گفت که برای حل این مساله، ''ما به اعضای اضافی کمیته [روابط خارجی مجلس نمایندگان] اجازه میدهیم تا گزارش محرم را در داخل وزارت خارجه مشاهده کنند."
در همین حال، مایکل مککال، رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان، با نشر اعلامیهای گفته است که با وزیر خارجهٔ امریکا به توافق رسیده است تا همه اعضای این کمیته به خاطر بررسی گزارش محرم روند خروج از افغانستان ''فرصت مناسب'' داشته باشند.
مککال در این اعلامیه افزود: "این یک قدم بی سابقه به جلو در تحقیقات کمیته ما در مورد خروج از افغانستان است." او افزود که وزارت خارجهٔ ایالات متحده برای نخستین بار توافق کرده است تا معلومات محرم را در اختیار کانگرس امریکا قرار بدهد.
رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت گزارش محرم وزارت خارجهٔ امریکا حاوی معلومات دست اول از کارمندان سفارت ایالات متحده در کابل قبل از فروپاشی حکومت پیشین افغانستان است.
پیش از این، وزارت خارجه ایالات متحده به تاریخ هشتم ماه می (۱۸ ثور) گفته بود که تقاضای قانونگذاران امریکایی مبنی بر نشر کامل گزارش را برآورده نخواهد کرد.
ودانت پتیل، معاون سخنگوی وزارت خارجهٔ ایالات متحده، گفته بود:" جای تاسف است که با وجود دریافت یک گزارش محرم " کمیتهٔ روابط خارجی مجلس هنوز هم به پیگیری ''این اقدام غیرضروری و غیرموثر ادامه میدهد."
به تعقیب این موقفگیری وزارت خارجهٔ امریکا، رییس کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده به تاریخ ۱۴ می (۲۴ ثور) به صورت رسمی نخستین مجموعه مصاحبههای رونویسی شده را به منظور تحقیقات این کمیته در مورد خروج "پر هرج و مرج و مرگبار" ادارهٔ جو بایدن از افغانستان درخواست کرد.
مایکل مککال با نشر اعلامیهای به صورت مشخص خواهان دسترسی به مصاحبههای پنج مقام پیشین و برحال وزارت خارجهٔ ایالات متحده شده است که در روند خروج پر هرج و مرج از افغانستان دخیل بودند. این مقامها شامل جانتن منوتی، مارک ایوانز، جیمز پی دیهارت، جین هاول و دانیل اسمیت میشود.
مککال در این اعلامیه گفته است: " از طریق تحقیقات جاری، ما به این نتیجه رسیدیم که این پنج نفر معلومات مهمی را در اختیار دارند که چگونه و چرا خروج فاجعه بار حکومت بایدن از افغانستان منجر به کشته شدن ۱۳ نظامی امریکایی، زخمی شدن ۴۷ نفر دیگر، ترک بیش از یک هزار شهروند ایالات متحده و هزاران شرکای افغان ما در کشوری شده که توسط تروریستها کنترول میشود."
مککال که از حزب جمهوریخواه است، گفته است که وزارت خارجۀ امریکا در قسمت فراهم آوری معلومات به تحقیقات در مورد روند خروج "فاجعهبار" قوای امریکایی از افغانستان "ناکام" بوده و به گفتۀ او، مردم امریکا را "گمراه" میکند.
به گفتهٔ مک کال، گزارش ۸۷ صفحهای که در ماه مارچ ۲۰۲۲ در مورد بررسی روند خروج از افغانستان منتشر شد، در برگیرندهٔ مواردی است که توضیحات در مورد آن ارایه نشده و در تضاد با اظهارات ادارهٔ جو بایدن قرار دارد که به طور گسترده ناکامی روند خروج از افغانستان را بر عهدهٔ دونالد ترمپ، رییس جمهور پیشین امریکا، میاندازد.
کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده پیش از این جلسات استماعیه نظارتی در مورد خروج پر هرج و مرج از افغانستان را نیز برگزار کرده است.
با وجود انتقاد جمهوریخواهان از روند خروج قوای امریکایی از افغانستان، رییس جمهور بایدن همواره از تصمیماش مبنی بر خروج کامل نظامیان امریکایی از افغانستان دفاع و تاکید کرده و گفته است که تصامیم خروج از افغانستان را بر اساس مشورت با مقامهای دپلوماتیک و نظامی و با درنظرداشت منافع ملی امریکا اتخاذ کرده است. بایدن همچنان گفته است که عملیات تخلیۀ نظامی از افغانستان در تاریخ پیشینه نداشته است.
روند خروج ایتلاف بینالمللی به رهبری ایالات متحده که به تاریخ ۳۰ جولای ۲۰۲۱ آغاز شد، توام با هرج و مرج بود. آخرین نظامی امریکایی به تاریخ ۳۰ اگست ۲۰۲۱ افغانستان را ترک کرد.