وزارت دفاع افغانستان میگوید که کار روی قابلیت های قوای هوایی این کشور به شدت جریان دارد و کشورهای کمککننده به شمول طیارههای جنگی و ترانسپورتی، طیارههای بی سرنشین را نیز به این نیروها کمک می کنند.
وزارت دفاع افغانستان اعلام کرد که بر اساس پلان چهارساله امنیتی، آموزش، تجهیز و تمویل نیروهای هوایی این کشور به صورت جدی آغاز شده است.
جنرال دولت وزیری، سخنگوی این وزارت روز دوشنبه در پاسخ به سوال صدای امریکا گفت، توقع دارند که در جریان چهار سال آینده، قوای هوایی افغانستان پاسخگوی تمام اهداف تعیین شده باشد.
جنرال وزیری، از رسیدن هلیکوپترهای بلک هاک امریکایی به نیروهای هوایی افغان به عنوان نمونۀ این برنامه یاد کرد.
"در پهلوی این، طیارات A-29، MD-530، طیارات بی پیلوت کشفی، طیارات PC-12، و طیارات و هلیکوپترهای دیگر نیز به قوای هوایی افغانستان داده میشود."
سخنگوی وزارت دفاع افغانستان در مورد شمار طیارات موجود در قوای هوایی این کشور معلومات نداد اما قبل از این، اداره سرمفتش ایالات متحده امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در سال ۲۰۱۶ میلادی در گزارشی اعلام کرد که ۱۱ هلیکوپترMI-35، پنجاه و دو هلیکوپتر MI-17، شانزده هلیکوپتر MD-530، ۲۶ طیارۀ C-208 و چهار طیارۀ C-130 در قوای هوایی افغانستان موجود است.
پس از آن هشت طیارۀ A-29 و شش هلیکوپتر بلک هاک نیز به افغانستان کمک شده است.
کارشناسان نظامی، تجهیز نیروهای هوایی افغان را استحکام پایۀ اردوی افغانستان میخوانند.
جنرال بازمحمد جوهری، معاون پیشین وزارت دفاع افغانستان، به رادیو آشنا صدای امریکا گفت که با توجه به جغرافیای کوهستانی افغانستان و رویکرد چریکی مخالفان مسلح در جنگ، تجهیز نیروهای هوایی افغان، مؤثر است.
به گفتۀ جنرال جوهری، تجهیز نیروهای هوایی افغان، دو تغییر را در وضعیت امنیتی و دفاعی افغانستان به میان خواهد آورد که یکی بلندرفتن روحیۀ نیروهای محاربوی پیاده و دیگری استقرار ثبات در نیروهای اردوی افغانستان است.
"باور و نتیجهگیری من این است که بسیار کمک خواهد کرد در تأمین امنیت و در پیشرفت عملیاتهای تصفیوی که قوای دفاعی به راه میاندازد و بر نابودی و ازبین بردن دشمن که در هر کجای افغانستان آنها پناهنده شوند، بعد از این در امان نخواهند بود".
در حال حاضر بر اساس معلومات قوماندانی عمومی قوای هوایی افغانستان، ۱۴۰ پیلوت در امریکا، چک و امارات متحده عرب تحت آموزش قرار دارند و ۸۰ تن دیگر برای افزایش مهارتهای انجنیری و پیلوتی به هند فرستاده شده اند.
اما اینکه پیلوتان طیارههای جدید جنگی و بی سر نشین در قوای هوایی افغانستان وجود دارد یا نه، جنرال وزیری گفت "در قوای هوایی صنف های که تشکیل نشده بالای آن کار جریان دارد که تشکیل شود و در پهلوی آن صنفهایی که تشکیل شده، تقویت شود".
پیش از این محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در سفرش به پکتیا گفته بود که ایالات متحده امریکا، ۸۶۰ میلیون دالر را برای تجهیز نیروی هوایی افغانستان کمک کرده است.
در حال حاضر، قوای هوایی افغانستان چهار لوا دارد که دو لوای آن در کابل و دو لوای دیگر در کندهار و ولسوالی شیندند هرات مستقر اند.