"جنسم را نبین، توانایی ام را ببین" بازتاب توانایی زنان

نمایشگاه نقاشی های زنان و دختران افغان در شهر هرات

در این نمایشگاه ۸۰ اثر رسامی، خطاطی و نویسنده گی، ساخته و پرداخته زنان و دختران باشنده ولایت هرات، به مناسبت گرامیداشت از روز جهانی زن به نمایش گذاشته شده است.

آثار ارایه شده در این نمایشگاه محصول تلاش های ۴۰ بانوی افغان است که بیشتر به مشکلات اجتماعی این قشر در جامعه سنتی افغانستان اشاره کرده است.

اما گوشه ای از این نمایشگاه به آثار خلق شده توسط یک دختر معلول اختصاص داده شده است.

شایسته، ۱۳ ونیم ساله که توانایی صحبت کردن و قلم به دست گرفتن را ندارد و تنها با انگشتان پای راستش رسامی می کند، با توانایی هایش همه را به وجد آورده است.

شایسته با پای خویش رسامی های شگفت انگیزی دارد

ذهن خلاق او، ناهنجاری و مشکلاتی را به تصویر کشیده که زنان افغان همه روزه در گوشه و کنار کشور با آن دست و پنجه نرم می کنند.

ریشمه مادر این دختر معلول می گوید فقر اقتصادی حتی مانع این شده که بتوانند برای شایسته یک کتابچه و قلم بخرند.

"بعد از اینکه شایسته توانست بنشیند آهسته خودش به نقاشی شروع کرد و پنسل را به آهستگی پیش خواهر و برادرانش روی ورق کشید و نقاشی را یاد گرفت."

مادر شایسته می گوید به دلیل نبود مکتبی خاص برای اطفال معلول این دختر خردسال از نعمت درس خواندن محروم شده اما هنوز علاقمند یادگیری سواد و حضور در اجتماع است.

او از حکومت افغانستان می خواهد، تا برای اطفال خاص زمینه تحصیل و شمولیت در فهرست معلولان را برای دریافت حقوق و امتیازات خاص مساعد نماید.

ریشمه مادرشایسته گفت "ما می خواهیم تا به شایسته یک کمک میکردند، و او را در لست معلولین رسماً شامل می کردند تا از خود یک معاش می داشت، برای خود لوازم نقاشی را می خرید و یا برایش دارو و دوا می خریدیم، یا جاییکه می رفت او را می بردیم."

به گفته مادر شایسته حتی حالا که او هر چهارشنبه در بنیاد معلولین درس می خواند آنها کرایه ترانسپورت او را ندارند تا شایسته را برای درس خواندن ببرند چون وضع اقتصاد آنها خراب است.

حالا خانواده این دختر افغان تنها یک آرزو دارند و آنهم صحتمند شدن دخترشان و کمک به هم نوعانش.

جواد عمید معاون موسسه حمایت از جامعه مدنی افغانستان و مسوول برگزاری این نمایشگاه می گوید به هدف تبارز توانمندی های زنان افغان و از بین بردن دید جنسیتی این نمایشگاه را ایجاد کرده اند.

عمید افزود "شایسته دختری که با داشتن معلولیت جسمی اما توانایی های ذهنی و خلاقیت هایی که من بعنوان یک فرد سالم ندارم، خواستیم این را نشان دهیم که باید دید جنسیتی خود نسبت به زنان را تغییر دهیم و به توانایی های انها توجه کنیم."

بازدید کننده گان این نمایشگاه نیز خواهان فروش آثار خلق شده این دختر افغان برای کمک به تداوی و رشد هنرش استند.

گلثوم صدیقی یکی از بازدید کننده گان این نمایشگاه می گوید می تواند به مردم نشان دهد که اطفالی که دچارمشکلی هستند و هنری دارند می شود برای تشویق آنها از هنرشان استفاده کرده و آنها را خریداری نمایند.

نوید وفا، بازدید کننده دیگراین نمایشگاه، می گوید اگر اثار این دختر قیمت گذاری شود و بعد توسط مردم خریداری شود، به اینگونه هم او تشویق می شود و هم به نوعی پول برای مصارف تداوی اش جمع می شود. و به این ترتیب او می تواند از این راه برای خود وسایل نقاشی بیشتر بخرد تا آثار بیشتری خلق کند.

در این نمایشگاه سه روزه ١٦ اثر از شایسته خردسال به نمایش گذاشته شده که به نوعی بازتاب دهنده چالش های اجتماعی هم نوعانش است.