شرایط تازۀ حکومت افغانستان برای مذاکرات قطر

زلمی رسول، وزیر امور خارجه افغانستان روز چهار شنبه در ولسی جرگه در مورد نشست اخیر و گفتمان بین الافغانی در پاریس و افتتاح دفتر طالبان در قطر با صراحت بیشتری صحبت کرده، شرط تازه ای را برای مذاکرات صلح افغانستان بیان داشت.

او گفت که طالبان باید به گونۀ رسمی اعلان بکنندکه می خواهند با حکومت افغانستان وارد مذاکره شوند. در غیر آن، دفتری در قطر باز نخواهد شد.

آقای رسول افزود: "ما باید بدانیم که با کی صحبت میکنیم. طالبی که صحبت میکند از کی نماینده گی میکند؟ باید تثبیت شود."

قبل از این شرط تازه، حکومت افغانستان شرط دیگری را هم بعد از حمله انتحاری بر اسدالله خالد رئیس امنیت ملی افغانستان که منجر به زخمی شدن شدید او شد، اعلام کرده بود.

حکومت افغانستان گفته بود که طالبانِ مذاکره کننده باید مستقیماً از سوی رهبری طالبان با اسناد معتبر در مذاکرات صلح قطر حاضر شوند.

نگرانیها و توقعات

به نظر تور اچکزی، تحلیلگر مسایل سیاسی افغان در ایالات متحده، شرط تازه حکومت افغانستان از اهمیت و تاثیرگذاری چندانی بر روند مذاکرات صلح برخوردار نیست.

اما به باور مایکل کوگلمن، تحلیلگر مسایل سیاسی در موسسه تحقیقاتی وودرو ویلسن، چندین عامل در این شرط گذاری های افغانستان نقش دارد.

کوگلمن گفت: "من باور دارم که حکومت افغانستان می خواهد ادارۀ بیشتری بر روند مذکرات اعمال کندو نگران است که برخلاف توقع، نقش مرکزی ندارد. کابل می بیند که اسلام آباد نقش بیشتری دارد."

او علاوه کرد که حکومت افغانستان از بابت نقش سیاسی طالبان در یک موقف غیرانتخابی در حکومت آینده این کشور نگرانی روز افزونی دارد.

کوگلمن می گوید که حکومت افغانستان شاید بخواهد اطمینان حاصل کند که طالبان در موقفی نیستند که در آینده اعمال قدرت نمایند.

نفوذ پاکستان

اما در این اواخر در بعضی از مطبوعات چاپی امریکا دیدگاه هایی توسط تحلیلگران امور سیاسی مثل سارا چایس، از نهاد تحقیقاتی کارنگی اندومنت، مطرح شده است که گویا پاکستان دست بالایی در روند صلح افغانستان و مذاکره صلح طالبان با افغانستان دارد.

تور اچکزی به این باور است که حکومت افغانستان به نحوی به تاثیرگذاری و نفوذ پاکستان در امنیت وصلح افغانستان تسلیم شده است.

اما مایکل کوگلمن به این مسئله با نظری متفاوت می بیند. او مسئله نفوذ هند در حکومت آینده افغانستان را مایه نگرانی عمده پاکستان می داند.

کوگلمن گفت: "تصورکنید تازمانیکه بین هند و پاکستان صلح نباشد، پاکستان درمورد یک حکومت آینده در افغانستان که دوست هند باشد نگران خواهد بود. به نظر میرسد پاکستان برای جلوگیری از وقوع این کار به نحوی می خواهد طالبان در ساختار اینده حکومت افغانستان یک نوع نفوذ داشته باشند که بیشتر در تخاصم با هند باشد."

با این همه، قرار گزارش رسانه ها، شورای عالی صلح راهکار صلحی را روی دست داردکه براساس آن تا سال ۲۰۱۵ که با تکمیل شدن روند خروج نیروهای ناتو و امریکایی از افغانستان توام است، طالبان و شورشیان مسلح مخالف حکومت را درساختار سیاسی حکومت آینده افغانستان جلب می کند.