رکت دادخواهی خبرنگاران افغانستان میگوید امروز ۱۷ مارچ (۲۷ حوت) "روز ملی خبرنگار" گفت که چالشهای متعددی فراراه کار رسانهای و کارمندان رسانهها در افغانستان وجود دارد.
اعضای حرکت دادخواهی خبرنگاران افغانستان با نشر اعلامیهای گفته اند که تحولات دو و نیم سال گذشته در همه عرصهها تاثیرات منفی به جا گذاشت، اما بیشتر از همه، رسانههای افغانستان را آسیب رسانده است.
در اعلامیه این حرکت آمده است: "آزادی بیان در افغانستان به گونه بیسابقه محدود شده و خبرنگاران تحت تاثیر سیاستهای جاری این کشور قرار گرفته اند. در عین حال، رسانهها نیز با مشکلات شدید اقتصادی مواجه شده و طبق آمار نشر شده، نشرات بیش از ۱۵۰ رسانه در ولایتهای مختلف به دلیل مشکلات اقتصادی متوقف شده است."
پیش از این، سازمان گزارشگران بدون مرز گفته بود که پس از تسلط دوبارهٔ طالبان، از جمله ۵۴۷ رسانه، ۸۰ شبکۀ تلویزیونی، ۱۳۷ شبکه رادیویی و ۱۳ خبرگزاری از فعالیت باز مانده اند.
آمار این سازمان نشان میدهد که در دو سال گذشته ۸۰۰۰ خبرنگار که ۸۰ درصد شان زنان اند، شغل خود را ترک کرده اند.
خودسانسوری، عدم دسترسی به اطلاعات، پاسخگو نبودن نهادهای حکومت طالبان در قبال بازداشت و اذیت از دیگر مشکلات خبرنگاران افغان تحت حاکمیت طالبان است.
حرکت دادخواهی خبرنگاران افغانستان گفته است که چنین وضعیتی، سبب فراهمشدن زمینه برای سواستفادۀ نهادهای "به اصطلاح حامی خبرنگاران و رسانهها" شد.
در اعلامیه آمده است: "اکثر نهادهای به اصطلاح حامی رسانهها با استفاده از مشکلات اقتصادی خبرنگاران پروژههای بزرگی دریافت کردند، اما هرگز به سراغ خبرنگاران واقعی افغانستان نرفتند. این نهادها با استفاده از نام، حرفه و سابقۀ خبرنگارانی که پس از سالها خانهنشین شدند و از مشکلات اقتصادی رنج میبرند، از جانب سازمانهای بینالمللی حامی خبرنگاران پروژه دریافت کردند و با همین روش به تجارت سیاه رو آورده اند."
این نهاد از حکومت طالبان خواسته است که کارکرد نهادهای حامی خبرنگاران را ارزیابی و در صورت شناسایی فساد مالی و سواستفاده، جواز آنها را تعلیق کند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان با نشر پیامی در ایکس، روز ملی خبرنگار را تبریک گفته و افزوده است: "خبرنگاران نمایندگان وصل بین ملت و نظام استند، امید میرود که آنها با درنظرداشت اصول رسانهای بیشتر از قبل کوشا و پرتلاش باشند."
با وجود اعتراضات مداوم خبرنگاران و نهادهای حامی رسانهها، طالبان همواره تاکید کرده اند که حکومت آن گروه از رسانههای آزاد حمایت کرده و به مشکلات رسانهها رسیدگی میکند.