هلال الدین هلال، معاون وزارت دفاع افغانستان میپذیرد که سطح تلفات نیروهای اردو بلند است و دلیل آن، جنگ فرسایشی و استخباراتی و تمویل گروههای تروریستی از سوی کشورهای همسایه است.
جنرال هلال، روز چهارشنبه در مراسم فراغت ۸۲۵ تن از تعلیمات عالی کماندو، گفت که تلاش میشود با انکشاف تشکیلات نیروهای کماندو و نیروهای هوایی، بهبود تعلیمات نیروهای اردو و توانمندسازی آنان، سطح تلفات این نیروها کاهش یابد.
جنرال هلال افزود که به هدف کاهش تلفات، حتی آن عده از نیروهای افغان که در بعضی نقاط مستقر اند، تلاش میشود بار دیگر، آموزش بینند و بتوانند از تجهیزات شان به گونه مسلکی استفاده کنند.
این مقام وزارت دفاع افغانستان، گفت "افغانستان با یک جنگ استخباراتی و تروریستی مواجه است، ما با جنگ فرسایشی که به جغرافیایی افغانستان از جانب تروریستان تحمیل شده (مواجه استیم) و تلفات اردوی افغانستان بنابر اینکه در برابر یک تروریزم جهانی قرار دارند و متاسفانه تمویل و تجهیز اینها از دور و بر و کشورهای همسایه صورت میگیرد، ما شاهد تلفات زیاد در برابر این جنگ بودیم".
معاون وزارت دفاع افغانستان تأکید ورزید که دشمنان اردو، با استفاده از عناوین مختلف زیرنام قوم و مذهب میخواهند میان نیروهای این کشور، مرز و جدایی ایجاد کنند و تلاش مینمایند تا زیر عنوان دین، به انگیزه نیروهای افغان، برای جنگیدن با گروههای تروریستی، خدشه وارد کنند.
در همین حال، جنرال بسم الله وزیری، قومندان قول اردوی کماندوها، با توجه به توانمندسازی نیروهای افغان، نیروهای کماندو را مخاطب قرار داد و گفت: "صلح هم اگر میآید به بازوی ما میاید، صلح اگر آمدنی است در افغانستان با احضارات و با قابلیت و ظرفیت ما و شما خواهد آمد".
نیروهای کماندو که شمار آنها نزدیک به ۱۸ هزار تن میرسد، در میان دیگر نیروهای اردو و پولیس، کمترین تلفات را متحمل میشوند؛ اما به گونۀ مجموعی، افزایش تلفات نیروهای اردو و پولیس، نگرانیهای زیادی را برانگیخته است.
پیش از این، محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان گفته بود که در کمتر از چهار سال گذشته، بیش از ۲۸هزار و ۵۲۹ سرباز افغان کشته شده اند.
همچنان طارق شاه بهرامی، وزیر دفاع افغانستان در اول میزان سال جاری گفت که در یک ماه ۵۰۰ سرباز اردو کشته و ۷۰۰ تن مجروح شده اند.
این در حالیست که بربنیاد آمار وزارت دفاع افغانستان، در کمتر از نُه ماه گذشته، ۴۸ هزار تن، یعنی ماهانه شش هزار نفر، جذب اردو شده اند.
تحلیلگران نظامی باور دارند که میزان جذب باید با میزان تلفات و یا افرادی که از اردو بیرون میشوند، همخوانی داشته باشد و میزان جذب، میتواند نشاندهنده تلفات نیز باشد.
عتیق الله امرخیل، آگاه امور نظامی به رادیو آشنا – صدای امریکا در مورد دلیل تلفات نیروهای افغان گفت "یکی نرسیدن اکمالات به وقت و زمان آن است، مسأله دوم که بسیار عمده و اساسی است تعلیم و تربیه است، تعلیم و تربیه باید مطابق به شرایط باشد، امروز جنگ شکل دیگر به خود گرفته است، جنگ غیرمنظم است، جبهه ندارد و کشف استخبارات را باید به کدام شیوه آماده بسازیم، که از حرکات دشمن آگاه باشیم، ولی در تاریکی قرار گرفتن سبب تلفات میشود".
هفته گذشته، ینس ستولتنبرگ، سرمنشی ناتو نیز گفت که از افزایش تلفات آگاه اند و راه حل آن، ادامه حمایت ناتو از نیروهای افغان، بهبود کیفیت تعلیمات و سوق اداره این نیروها است.