والیان افغان: روند صلح ناکام است

شماری از مقام های شرکت کنندۀ افغان در کنفرانس ملی والیان، روند مصالحه با مخالفان مسلح در آن کشور را فاقد دستآورد و ناکام عنوان کردند.

اما صلاح الدین ربانی، رئیس شورای عالی صلح افغانستان این روند صلح را فراتر از تلاش برای حل یک یک منازعه کوچک خوانده گفت که پیدا کردن راه حل آن، از توان یک فرد یا یک نهاد به تنهایی بیرون می باشد.

آقای ربانی از وجود چالش های زیاد در روند صلح خبر داده گفت که برخی از این مشکلات از نبود همکاری درست میان ارگان های مختلف به ویژه ولایات و کمیته های ولایتی صلح به میان آمده است.

معصوم ستانکزی، رئیس دارالانشای شورای عالی صلح نیز از مشکل ارزیابی کسانی که می خواهند با روند صلح بپیوندند یاد نموده گفت که این کار نهایت دشوار است.

تجدید بنیادی رویکرد

شماری از والیان افغان می گویند که در روند صلح به علمای دینی نقش زیادی داده شده است. آنان می گویند که پالیسی های این شورا باید تجدید نظر شود.

به گفتۀ والیان منتقد، ملا های عضو کمیته های ولایتی صلح که از حکومت معاش می گیرند، آماده نیستند که در نماز جنازۀ سربازان کشته شدۀ اردو و پولیس ملی شرکت کنند.

عطامحمد نور، والی بلخ با شک و تردید از دستآورد های شورای عالی صلح گفت که نمی توان با دادن یک چپن به یک مخالف مسلح دولت، به صفوف دشمن رخنه کرده و مشکل شورشگری را حل کرد.

آقای نور نیز ضمن تاکید به بازنگری فنی، تخنیکی، علمی و اکادمیک رویکرد های شورای عالی صلح، ایجاد فرصت های شغلی و جذب مخالفان پیوسته در ادارات حکومتی را به عنوان یکی از راه های حل پیشنهاد می کند.

اخلال روند صلح

فضل الله وحیدی، والی کنر امنیت ملی را به اخلال روند صلح متهم کرد. به گفتۀ آقای وحیدی، زمانیکه یک گروه مسلح مخالف آمادۀ پیوستن به روند صلح می شود "امنیت ملی می گوید که این افراد نزد ما پیشینه ندارند و ده ها مشکل دیگر ایجاد می کنند."

شماری از والیان از رهایی زندانیان وابسته به مخالفان شکایت کرده گفتند که تعریف مشخصی از دشمن وجود ندارد.

انور جگدلک، والی کندز گفت که در برخی مواد با وصفی که مخالفان یکجا با مواد انفجاری از سوی نیرو های امنیتی دستگیر می شوند، روز بعد کمیتۀ صلح آنان را بی گناه توصیف کرده و برای رهایی شان واسطه می شود.

انتقادات از روند صلح در افغانستان در حالی شدت یافته است که شورای عالی صلح افغانستان از بدو تاسیس تا کنون، دستآورد اندکی دارد، اما به گفتۀ مقام های این شورا، روند صلح افغانستان یک پروسۀ پیچیده است که برای یافتن نتایج ملموس آن باید شکیبا بود.