زنان افغان: رهایی بی‌ قید و شرط زندانیان طالب پذیرفتنی نیست

به دنبال نخستین گفتگوی هیات افغانستان و طالبان در مورد چگونگی رهایی زندانیان آن گروه، زنان افغان از این موضوع نگرانی کرده اند.

شبکۀ زنان افغان در اعلامیه‌ای تحت نام "ائتلاف زنان برای صلح؛ صدای ما، برای آینده ما" روز دوشنبه ۲۳ مارچ (چهارم حمل) نگاشته است که در ارتباط به امضای توافقنامه صلح امریکا با طالبان نگرانی‌های جدی زنان هنوز هم پا برجاست.

این شبکه می‌گوید که اگر زندانیان طالبان بدون میکانیزم واضح با جزییات تطبیق پروسه حقوقی و چگونگی ادغام مجدد شان در جامعه رها شوند، پذیرفتنی نیست.

زنان افغان می‌گویند: "ما زنان از موقف‌گیری حکومت مبنی بر رهایی مشروط زندانیان طالب مخالفت نداریم؛ ولی هر پیش‌شرطی تعیین‌شده از سوی حکومت باید با مردم افغانستان شریک ساخته شود".

این زنان تاکید می‌کنند که در قبال مصوونیت شهروندان افغان حکومت مسوولیت دارد که در هرگونه توافق، مسوولانه برخورد و با ضمانت موافقه کند.

شورای امنیت ملی افغانستان می‌گوید که تماس مقدماتی هیات حکومت و نمایندگان طالبان، از طریق ویدیو کنفرانس دیروز یکشنبه ۲۲ مارچ (سوم حمل) در حضور نمایندگان ایالات متحده و قطر برگزار شده است.

جاوید فیصل سخنگوی این شورا می‌گوید: "در این گفتگو بر کاهش خشونت‌ها، آتش‌بس گسترده و دایمی، گفتگوهای مستقیم صلح و آن اقدامات تخنیکی صحبت شد که می‌تواند زمینۀ آزادی زندانیان را فراهم کند".

حکومت افغانستان پیش از این گفته است که در قبال رهایی زندانیان طالبان، ضمانت کتبی گرفته می‌شود که دوباره به میدان نبرد بر نمی‌گردند و همچنان جنگجویانی که قرار است رها شوند، بایومتریک خواهند شد.

حل تنش‌های سیاسی

همچنان شبکۀ زنان افغان، صلح و انتخابات را دو موضوعی می‌داند که ممکن افغانستان را به بحران ببرد؛ هرچند که سرنوشت‌ساز و امیدوارکننده پنداشته می‌شود.

این شبکه با اشاره به رفتن مردم پای صندوق‌های رای در ششم میزان سال گذشته، ایجاد حکومت موازی را به نفع افغانستان نمی‌داند.

از دید زنان افغان، تنش‌های سیاسی میان محمداشرف غنی و عبدالله عبدالله، "بحران و خسارات جبران‌ناپذیر" را به آن کشور به دنبال خواهد داشت و روند گفتگوهای صلح را نیز آسیب خواهد زد.

شبکۀ زنان افغان خطاب به غنی و عبدالله تاکید می‌کند: "مردم افغانستان به خصوص زنان از شما توقع دارند تا با تلاش و نفوذ خویش اجماع سیاسی میان سایر احزاب و گروه های سیاسی را ایجاد و زمینه تفاهم شان را فراهم کنید نه آنکه حکومت را به ازهم گسیختگی آغشته سازید".

همچنان زنان افغان از حکومت می‌خواهد که در آستانه آغاز مذاکرات بین‌الافغانی سهم زنان را در هیات مذاکره کننده در نظر بگیرد تا از حقوق زنان بتوانند در مذاکرات دفاع کنند.

زنان افغان همچنان از جوانب مذاکره کننده می‌خواهد که نه تنها حقوق زنان را به معامله نگیرند؛ بلکه برای تقویت آن تضمین بدهند.