تفاهمنامۀ دوحه اساس تصمیم‌گیری همۀ مسایل بین‌الافغانی نیست – شورای امنیت

شورای امنیت ملی افغانستان می‌گوید که بر اساس توافقنامه امریکا – طالبان که به تاریخ ۲۹ فبروری ۲۰۲۰ میلادی امضا شد، در مورد تمامی مسایل بین‌الافغانی تصمیم گرفته نمی‌شود.

رحمت‌الله اندر، سخنگوی این شورا روز سه شنبه دوم فبروری (۱۴ دلو) با فرستادن پیام تصویری به رسانه‌ها گفت که صحبت در مورد ساختار نظام قبل از وقت است.

این اظهارات سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان پس از اظهارات هیات طالبان بیان می‌شود که در جریان سفر به این ایران گفته است که در توافقنامۀ دوحه میان امریکا و طالبان توافق شد که یک نظام جدید اسلامی در افغانستان تشکیل شود.

آقای اندر گفت: "تفاهمنامۀ دوحه میان امریکاییان و طالبان، اساس مطلق تصمیم‌گیری در مورد تمامی مسایل بین‌الافغانی نیست. طالبان قبل از صحبت در مورد میکانیزم نظام، مسوول خونریزی مردم این خاک است، بحث در مورد چوکات نظام اکنون قبل از وقت است، فعلاً افغان‌ها منتظر اند که آتش جنگ خاموش شود."

همچنان سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان گفت که مفهوم نظام جمهوری، شمولیت هر تشکیل سیاسی است و اگر طالبان به جای عملکرد تروریستی، به یک جریان سیاسی مبدل شوند، می‌توانند در ساختار جمهوریت شامل شوند.

این در حالی است که توافقنامه دوحه یکی از چهار مبنای مذاکرات میان هیات‌های مذاکره کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان در قطر است.

رسول طالب یک عضو هیات مذاکره کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان روز یکشنبه ۳۱ جنوری (۱۲ دلو) در یک نشست خبری آنلاین تایید کرد که دو طرف در خصوص این چهار مبنا توافق کردند.

او افزود: "یکی از موارد، توافق دوحه است و سه مورد دیگر مبنایی است که عمده‌ترین آن خواست مردم افغانستان است. ما دو طرف مذاکرات قبول کردیم که برای پیشبرد مذاکرات خواست‌ها و تقاضاهای مردم افغانستان را مبنای مذاکرات قرار بدهیم."

از سویی هم انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ ایالات متحده در تماس تلیفونی با محمد اشرف غنی، رییس جمهور افغانستان گفته است که ایالات متحده توافقنامه با طالبان را بررسی می‌کند تا دیده شود که آیا آن گروه به تعهدات خود مبنی بر قطع رابطه با گروه‌های تروریستی، کاهش خشونت در افغانستان و مذاکرات با مفهوم با حکومت افغانستان و دیگر طرف‌های ذیدخل، عمل کرده است یا خیر؟

این در حالی است که هیات مذاکره‌کنندۀ جمهوری اسلامی افغانستان گفته است که روند مذاکرات تا اکنون به بن‌بست نرسیده است، اما دچار رکود و وقفه شده است که دلیل آن طالبان استند.