دختران محروم از آموزش در افغانستان؛ روزهای دشواری را سپری می‌کنیم

عکس: آرشیف

با آغاز دومین سال تعلیمی در حاکمیت طالبان در افغانستان و ادامهٔ ممنوعیت این گروه بر آموزش دختران در مکاتب متوسطه و لیسه و دانشگاه‌ها، شماری از دختران افغان می‌گویند که این وضعیت سبب افزایش افسردگی میان دختران و ازدواج‌های اجباری زیر سن شده است.

فاطمه محصل فاکولته طب در یک دانشگاه خصوصی در کابل به صدای امریکا گفت: "این که می‌بینیم، پسران و برادران ما حق تحصیل دارند و به دانشگاه‌ها رفته می‌توانند و ما دختران نمی‌توانیم، واقعاً ناامید کننده است و افسردگی شدید را بار آورده است."

افغانستان یگانه کشور در جهان است که در آن دختران از رفتن به مکاتب متوسطه، لیسه و دانشگاه محروم شده اند. با وجود تاکید جدی جامعهٔ بین‌المللی برای از سرگیری آموزش دختران در افغانستان، این دومین سال متواتر است که طالبان به این محدودیت ادامه داده اند.

زینت، متعلم صنف دوازدهم بود که طالبان بر افغانستان مسلط شدند و تحصیل دختران را ممنوع کردند. زینت که رویاهای فراغت از مکتب و وارد شدن به دایرهٔ تحصیلات عالی و آینده درخشان را در سر داشت، حالا آینده خود و دیگر دختران را تحت حاکمیت طالبان تاریک و نا معلوم می‌بیند.

او به صدای امریکا گفت: "وقتیکه پسران به تحصیل خود ادامه می‌دهند و ما نمی‌توانیم، بسیار نا امید می‌شویم. در حالیکه دین اسلام به دختران نیز حق تحصیل داده است."

این مطلب مرتبط را نیز بخوانید منع دختران از تحصیل، افغانستان را با کمبود کادرها مواجه می‌کند – کارشناسان

مریم دانش آموز دیگر افغان می‌گوید که طالبان نمی توانند نیمی از جامعه را نادیده بگیرند. او گفت: "ما دختران هیچ وقت خود را از بطن جامعه محروم نمی‌دانیم. این ظلم و تبعیض جنسیتی را که خلاف اصول انسانی و اخلاق دینی است بر ما تحمیل کرده اند."

با اینحال، شماری از دختران دانش‌آموز افغان هنوز هم امیدوار اند که شاید روزی در زیر حاکمیت طالبان به آنان اجازه رفتن به مکتب و دانشگاه داده شود.

یک دختر دانش‌آموز که به دلیل مشکلات امنیتی نخواست نامش در این گزارش گرفته شود، در صحبت با صدای امریکا از حکومت طالبان خواست تا درهای مکاتب و پوهنتون‌ها را به روی متعلمین و محصلین دختر باز کنند.

این در حالیست که شماری از زنان معترض روز یک شنبه ۲۶ مارچ ( ۶ حمل ) به دلیل بسته‌ماندن مکاتب متوسطه و لیسه و پوهنتون‌ها به روی دختران، در شهر کابل با شعار های "تحصیل حق ما است"، "بگذارید دختران به مکتب بروند" و "تحصیل خط سرخ ما است" راهپیمایی کردند. گفته می‌شود که طالبان مانع این حرکت اعتراضی شده و شماری از معترضان را بازداشت کرده و با خود بردند.

جامعه جهانی و نهاد های حامی حقوق بشر بر محدودیت آموزش دختران در افغانستان بار ها انتقاد کرده اند. طالبان این ممنوعیت را موقتی عنوان کرده و گفته اند که روی نصاب تعلیمی و محیط مناسب تحصیلی مطابق شریعت اسلامی برای دختران کار می‌کنند.