فعالان برای اعادۀ حقوق زنان افغان دادخواهی کردند

با آغاز کمپاین ۱۶ روزه محو خشونت علیه زنان، شماری از زنان فعال افغان روز یکشنبه ۲۷ نومبر (ششم قوس) در کشورهای مختلف با راه اندازی گردهمایی‌ها بر ضد محدودیت‌های طالبان بر زنان افغان دادخواهی کردند.

در بریتانیا ملاله یوسفزی، برنده جایزه صلح نوبل، در راهپیمایی با زنان افغان هم‌صدا شد و خواهان اعاده حقوق مدنی و انسانی برای زنان و دختران افغان شد.

خانم یوسفزی گفت: "سرنوشت میلیون‌ها دختر افغان مطرح است. هر دختر می‌تواند رهبر باشد و تغییر ایجاد کند. باید برای این دختران فرصت تحصیلی و پیشرفت در زندگی داده شود."

طالبان پس از مسلط شدن بر افغانستان، محدودیت‌هایی را در زمینۀ کار، آموزش و فعالیت اجتماعی زنان و دختران در افغانستان وضع کرده اند.

حماسه کوهستانی، فعال مهاجرین و زنان افغان در بریتانیا، می‌گوید که باید فرصت هایی که حق دختران افغان است برایشان داده شود.

او گفت: "من بخاطر فرصت‌های که داشتم اینجا رسیده ام، و در غرب بزرگ شده ام. فرق من و خواهرانم در داخل افغانستان این است. برایم مایوس کننده است که ما هرکاری می توانیم انجام دهیم و آنها نمی توانند. جرم آنها چی است که در رژیم طالبان زاده می شوند."

طالبان در نزدیک به یک و نیم سال گذشته که بر افغانستان مسلط اند، دختران افغان را از صنف ششم به بالا از رفتن به مکتب محروم کرده اند، اقدامی که با واکنش گستردۀ بین‌المللی روبرو شده است.

ریتا انوری، بنیانگذار انجمن توانمند سازی رهبری زنان در آسترالیا، می گوید که سال‌هاست که برای زنان افغان دادخواهی می کند و شماری از زنان افغان را از طرق مختلف به حمایت حکومت آسترالیا کمک کرده است.

او ضمن ابراز همدردی با درد و مشقت هر زن افغان گفت: "با آنکه در آسترالیا زندگی می کنم، اما هیچ وقت فراموش نکردیم که در رگ‌ام خون افغان است."

با وصف اقدامات سرکوبگرانۀ طالبان علیه زنان، فعالان حقوق زن در افغانستان در نزدیک به یک و نیم سال گذشته چندین بار تظاهرات و حرکت‌های اعتراضی را بر ضد تصامیم و اقدامات طالبان راه اندازی کرده اند.

بصیره طاهری که پس از تسلط طالبان حدود یک سال را در افغانستان سپری کرد و در این مدت در شماری از رویدادهای اعتراضی برای حقوق زنان افغان در هرات شرکت داشت، به دلیل تهدیدات مجبور به ترک افغانستان شد.

طاهری اکنون در ایتالیا برای حمایت از زنان افغان و مبارزه در برابر نقض حقوق انسانی زنان فعالیت می کند. او گفت: "در کنار زن‌های معترض در افغانستان استم و همه تلاش می کنیم که صدای زنان را به جهانیان برسانیم."

این در حالی است که طالبان در کنار سایر محدودیت‌ها، تطبیق حدود شرعی بر مردان و زنان را در محضر عام آغاز کرده اند و در تازه ترین رویداد ۱۴ نفر به شمول سه زن را در لوگر شلاق زدند که با واکنش گستردۀ بین‌المللی روبرو شد.

سخنگوی طالبان در تویتر از واکنش سازمان ملل متحد و سایر کشور ها به تطبیق قوانین مجازات اسلامی انتقاد کرد و آن را بی احترامی به احکام دین اسلام خوانده است.

افزون بر سایر محدودیت‌ها، طالبان در چند هفتۀ گذشته زنان را از رفتن به پارک‌های تفریحی، رفتن به کلب‌های ورزشی و حمام‌های عمومی منع کردند.

در گزارش اخیر سازمان ملل متحد در مورد وضعیت زنان افغان آمده است که در هیچ کشور دیگری زنان و دختران به این سرعت از عرصه های زندگی ناپدید نشده اند.