میلیون‌ها زن افغان از دسترسی به مراقبت‌های لازم صحی محروم اند - سروی

نخستین نظرسنجی جهانی در مورد سلامت زنان پس از تسلط دوبارۀ طالبان در افغانستان دریافته است که زندگی و سلامت میلیون‌ها زن افغان در پرتگاه سقوط قرار دارد.

نتایج این سروی که توسط شاخص جهانی صحت زنان به نام هولوژیک انجام یافته، امروز چهارشنبه ۲۱ سپتمبر (۳۰ سنبله) در گزارش نهاد پژوهشی گلوپ منتشر شد.

یافته‌های این سروی نشان می‌دهد که نگرانی، استرس، خشم و غمگینی در سال ۲۰۲۱در میان زنان و مردان افغانستان به سطح بی‌سابقه‌ای بوده است و وضع محدودیت‌ بر سفر زنان توسط طالبان، زنان را بیشتر دلسرد کرده تا به مراکز صحی مراجعه کنند.

در گزارش آمده است که وضعیت صحی زنان قبل از برگشت طالبان به قدرت در اگست سال ۲۰۲۱، چندان مناسب نبود و زنان برای تامین آب، غذا و سرپناه با مشکل مواجه بودند، تعداد کمی از آنان احساس امنیت می‌کردند و تعداد بیشتر زنان حس می‌کردند که زندگی شان با گذشت هر سال بدتر می‌شود.

بر اساس گزارش گلوپ، حملات طالبان به مراکز صحی، در نیمه اول سال ۲۰۲۱، باعث کشته شدن ۱۲ کارمند صحی و تخریب ۲۶ ساختمان مراکز خدمات صحی شده است. حتا قبل از تسلط طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، سیستم مراقبت‌های صحی افغانستان در آستانه فروپاشی قرار داشت، اما با مسلط شدن طالبان بر افغانستان و عدم دسترسی زنان به امکانات، وضعیت بدتر شده است.

این گزارش همچنان می‌افزاید که تعداد نسبتاً کمی از زنان افغان گزارش دادند که در ۱۲ ماه قبل برای فشار خون بالا، بیماری شکر، سرطان و یا هم بیماری‌هایی که از طریق مقاربت‌های جنسی انتقال می‌یابد، آزمایش طبی شده اند.

در گزارش آمده است که هیچ زن افغان نگفته است که در سال گذشته برای نوعی از سرطان آزمایش شده است، حتا اگر هم زنان برای سرطان آزمایش شده باشند، تنها یک شفاخانه در کابل برای تداوی امراض سرطانی وجود دارد که مسوولیت درمان ۳۹ میلیون جمعیت کشور را بر عهده دارد.

در این گزارش آمده است که ۷۱ درصد از زنان افغان گفته اند که اهمیت مراجعه به یک متخصص صحی را می‌دانند و ۶۱ درصد گفته اند که در ۱۲ ماه گذشته حد اقل به یک متخصص صحی مراجعه کرده اند.

نظرسنجی تازۀ شاخص جهانی صحت زنان دریافته است که نگرانی، فشارهای روانی، احساس خشم و اندوه در میان زنان و مردان افغان در سال ۲۰۲۱ افزایش چشمگیر داشت؛ ۸۵ در صد زنان افغان احساس نگرانی، ۸۳ در صد دارای فشار های روانی، ۷۸ در صد احساس اندوه و ۶۲ در صد احساس خشم دارند.

نهاد پژوهشی گلوپ از سال ۲۰۰۸ فشارهای روانی در میان افغان‌ها را دنبال می کند.

بررسی‌های نهاد پژوهشی گلوپ نشان می‌دهد که قبل از تسلط دوباره طالبان در افغانستان، افغان‌ها برای تهیه غذا و دیگر ضروریات اولیه زندگی شان با مشکلات مواجه بودند، ولی این وضعیت با گذشت یکسال بد تر شده است و زنان بیشتر از مردان از سال ۲۰۱۷ تاکنون با مشکل مواجه بوده ‌اند.

بر اساس این سروی، اقدامات وقایه و جلوگیری از امراض قبل از سال ۲۰۲۱ در افغانستان کافی نبود، اما این اقدامات در سال ۲۰۲۲ تقریباً برابر با صفر است که به دلیل آن زندگی میلیون ها زن و دختر افغان به خطر مواجه شده است.

این سروی علاوه بر افغانستان، در حدود ۵۰ کشور جهان انجام یافته و نشان می دهد که زنان به سطح جهان در سال ۲۰۲۱ بیشتر از سال ۲۰۲۰ تحت فشار بوده اند.